Locul 7 la finalul sezonului regular a dus Dunărea Călăraşi în play-of-ul Ligii I la futsal, ceea ce a reprezentat realizarea unui prim obiectiv. Trupa antrenorului-jucător Marian Şotârcă a avut însă ghinionul să întâlnească City’US Târgu Mureş, formaţie ce avea drept ţintă titlul de campioană, deziderat realizat în cele din urmă.
Peste câteva zile la Călăraşi va suna adunarea! Încep pregătirile pentru noul sezon al Ligii I la futsal. Va fi ultimul sezon ca antrenor-jucător pentru Marian Şotârcă, 36 de ani, component al "generaţiei de aur" a futsalului românesc. "Trebuie să mă concentrez pe munca de antrenor", explică Marian.
"N-am învins niciunul din <<granzii>> Ligii I"
– Cum a fost sezonul trecut pentru Dunărea Călăraşi?
– Dacă luăm în considerare doar rezultatele, sezonul trecut n-a fost unul senzaţional. Acum doi ani am fost la un pas de a prinde finala mare a campionatului, aşa că lumea avea aşteptări de la noi. Ne-am oprit destul de repede. Putem invoca şi ghinionul că am dat peste City’US Târgu Mureş la prima confruntare din play-off.
– Care ar fi explicaţiile nereuşitelor din sezonul trecut?
– Lipsa de concentrare în meciurile importante. N-am învins niciunul din "granzii" Ligii I… Aici putem vorbi şi despre o lipsă de experienţă la mulţi dintre jucători, majoritatea tineri. N-am reuşit să legăm victoriile.
Migrene pentru adversari
– Oamenii din Călăraşi vin la meciurile voastre.
– Aşa este. Futsalul e un sport iubit la Călăraşi. Dar, ştiţi cum e, ai rezultate, oamenii vin la sală, nu ai, rămân acasă!
– Adversarii au migrene înaintea deplasărilor la Călăraşi! De ce?!
– În general se dă vina pe suprafaţa de joc! Eu vreau să cred că din cauza noastră, a echipei, au migrene! Până în iarna trecută, în sala din Călăraşi exista o altă suprafaţă decât obişnuitul parchet, o suprafaţă mai puţin rapidă. Acum eaa fost schimbată. E mai rapidă, dar tot nu e ca parchetul!
Cel mai tânăr marcator
– Vorbeai de tinereţea lotului. Ce înseamnă asta?
– Cei mai mulţi dintre jucători au în jur de 24 de ani. Am avut în lot şi doi copii de 17 ani! Unul dintre ei, Doru Rotaru, a devenit, am impresia, cel mai tânăr marcator din istoria Ligii I. Celălalt, Cătălin Bejenaru, e portar.
– De unde îi promovaţi?
– Dunărea e un club mare, foarte bine organizat. Am tot respectul pentru celelalte grupări din Liga I, dar cred că Dunărea e printre fruntaşele la organizare, la condiţii oferite sportivilor. Avem grupe de juniori la fotbal. de acolo aducem în sală.
"România era pe <<10>> în lume"
– A crescut Liga I în valoare?
– Cu siguranţă. Sezonul trecut a fost unul foarte bun, de înalt nivel. Asta datorită, în principal, jucătorilor străini. Păcat, însă, că facem futsalul mai bun doar datorită străinilor. Asta ar trebui să ne dea de gândit pentru viitor.
– Ce ar trebui făcut?
– Cluburile să aibă echipe de copii şi juniori, să crească jucători. Pentru că nu prea vine nimic din spate. Antrenori avem. Iată, foştii internaţionali, colegii mei de generaţie, au acum chiar recunoaşterea UEFA la nivel de antrenorat. Trebuie luat totul de jos. Nu toată lumea are bani pentru jucători străini. Naţionala României în care am avut onoarea să evoluez era pe locul 8 în Europa şi pe <<10>> în lume! Vor mai trece ani buni până când ne vom reîntoarce pe acele poziţii. Trebuie să facem mai mult pentru futsal. Trebuie promovat mai mult. E un sport atât de spectaculos, dar prea puţin mediatizat.
Au plecat doi jucători
– Care e obiectivul pentru noul sezon?
– Să ajungem din nou în play-off, asta e clar. Am pierdut doi jucători. E vorba de Ion Alioani, care a ales să continue la Deva, şi de Marko Kostici. Vrem să creştem jucători, să dăm naţionalei oameni, să jucăm un futsal de calitate. Repet, avem linişte, avem organizare la Călăraşi.
– Mai joci?!
– Aş vrea să mai joc puţin anul acesta, iar din sezonul viitor să mă concentrez pe meseria de antrenor. Trebuie însă să mă ajute şi băieţii. Să crească, să prindă încredere. Oricum fac pregătirea cot la cot cu ei, deci fizic voi fi apt!