Foto: UEFA

Naționala de futsal a României s-a reunit miercuri la București, prima noastră reprezentativă urmând să dispute, duminică, 14 aprilie, ora 18:00, și marți, 16 aprilie, ora 17:00, o dublă de verificare în compania selecționatei similare a Armeniei. Cele două confruntări vor avea loc la Sala Sporturilor Concordia din Chiajna și vor putea fi urmărite LIVE pe pagina de Facebook Futsal Romania și Youtube/Futsal Romania.

Dubla cu Armenia este cea de-a doua acțiune a echipei naționale de seniori din acest an, după cele două meciuri de verificare din februarie de la Piatra-Neamț, când România a dat piept cu Italia. România continuă astfel să se pregătească pentru preliminariile Campionatului Mondial de anul viitor, din Lituania, campanie care va demara în toamnă.

Selecționerul Robert Lupu, care a convocat 14 jucători, spune că acțiunea de la Chiajna e una importantă.

„Lipsește Sávio”

– Domnule Robert Lupu, ce v-ați propus pentru această dublă cu Armenia?

– În primul rând vreau să implementez un nou sistem de joc. Îl am în cap de multă vreme. Nu va fi însă ușor, pentru că din angrenaj ne lipsește o piesă de bază, un jucător determinant. Este vorba despre Sávio Valadares, accidentat de mai multă vreme, din păcate. Sávio are un rol important în ceea ce vreau să implementez la echipa națională. Îl cunosc foarte bine pentru că l-am avut la Informatica, îi cunosc foarte bine potențialul, știu cât de important este pentru naționala României.

– Despre ce sistem este vorba? Sau e vreun secret?!

– E un sistem nou, care nu se joacă în România. E un „2 la 2”, folosit mai mult în Brazilia. Cere însă timp, mai ales, așa cum spuneam, în condițiile în care lipsește Sávio. Trebuie să începem să definitivăm cu ce idei vom aborda preliminariile pentru Campionatul Mondial. Deja conturăm partea tactică.

„Armenia nu e o echipă muncitoare”

– Apropo de Sávio, care e situația lui?

– După cum știe toată lumea, Sávio Valadares a suferit  o accidentare gravă anul trecut, în timpul turneului final al Campionatului European. Apoi, în vară, accidentarea a recidivat. Sávio e acasă la el, în Brazilia, este în ultima lună de recuperare, face deja antrenamente cu mingea. Ținem legătura, vorbim des, avem o relație specială. Va reveni în vară, în campionatul nostru sau în străinătate. Sincer, mi-aș dori să-l am aici, în țară, să-l pot urmări mai bine, să văd la ce potențial se află. Sávio nu duce lipsă de oferte. Din țară îl vor trei echipe, Autobergamo Deva, Imperial WET Miercurea Ciuc și Dunărea Călărași. Nu s-a hotărât însă în privința viitorului său. Nu cred că se gândește doar la bani, ci și la latura sportivă, pentru că vrea să continue într-un mediu performant, unde să se dezvolte, unde să-și aducă aportul.

– Cum vedeți aceaste două partide cu Armenia?

– Sperăm să câștigăm ambele meciuri. Suntem peste Armenia ca valoare, asta e clar, dar trebuie să muncim pentru a arăta acest lucru. Îmi doresc să facem două meciuri bune, în care să ne exprimăm așa cum trebuie, mai ales pe faza ofensivă. Am avut meciurile-test cu Spania și cu Italia, care ne-au ajutat enorm, dar în care, având în vedere valoarea adversarului, am fost foarte atenți la defensivă. Acum, contra Armeniei, sper să avem mai multă lejeritate în ofensivă. Armenia nu e o echipă leneșă, e o echipă muncitoare. Sunt sigur că ne va pune probleme dacă nu vom fi concentrați.

„Încă mai avem nevoie de cei cu experiență”

– Ușa naționalei rămâne deschisă?

– Firește. Am convocat pentru această acțiune 14 jucători, trei portari și 11 jucători de câmp. Avem însă un lot lărgit de 25 de jucători. Urmărim jucători, și sunt convins că putem conta pe ei, de la United Galați, de la Dunărea Călărași, de la Imperial WET, de la Odorheiu Secuiesc, colaborăm cu antrenorii de la cluburi, acum ceva mai bine. Important este ca jucătorii să își dorească să vină la echipa națională sau să mai vină la echipa națională. Mă gândesc aici la unii dintre componenții „generației de aur” încă în activitate, din ce în ce mai puțini e adevărat, dar care ne pot ajuta în anumite momente ale preliminariilor. Îmi doresc să facem un schimb de generații, dar încă mai avem nevoie de cei cu experiență.

– Cum vedeția grupa din Main Round?

– Avem o grupă foarte dificilă, asta e clar, cu Olanda, Kazakhstan și Albania. Cu Olanda am mai jucat, e un adversar teribil. Kazakhstan e marea favorită la primul loc, e semifinalista ultimei ediții de Campionat European, când a ratat prezența în finală la loviturile de departajare.

– Ce urmează după această dublă de la Chiajna?

– Până la meciurile din Main Round mai avem planificate câteva stagii de pregătire și de meciuri amicale. E posibil să participăm la un turneu în Ucraina, alături de naționala țării gazdă și de Belgia. E posibil să jucăm și cu Rusia, care ne-a contactat.

Naționala României face parte din Grupa 5 a Main Round-ului calificărilor pentru FIFA Futsal World Cup, alături de Kazakhstan, Olanda și Albania. Meciurile se vor juca la Piatra-Neamț în perioada 22-27 octombrie a acestui an.

Preliminariile mai conțin două faze. Din runda principală se califică mai departe, în Elite Round (28 ianuarie – 2 februarie 2020), primele două clasate. Acolo se vor forma din nou patru grupe de câte 4. Cele 4 câștigătoare se vor califica la Cupa Mondială, în timp ce echipele de pe locurile secunde vor disputa un baraj în dublă manșă (9-12 aprilie 2020) pentru ultimele două locuri alocate Europei la turneul final.

Cupa Mondială, la care vor participa 24 de echipe, se va desfășura în perioada 12 septembrie – 4 octombrie 2020 în Lituania. Din Europa se califică doar șase echipe. A șaptea, Lituania, e calificată din oficiu din postura de țară gazdă.

Iată lotul naționalei României pentru cele două meciuri amicale împotriva Armeniei:

Petrișor Tonița (Autobergamo Deva), Andrei Grigoraș (FK Odorheiu Secuiesc) – portari, Roberto Voin (Informatica Timișoara) – portari; Cristian Matei, László Szőcs (ambii Imperial WET Miercurea Ciuc), Adrian Pânzaru, Paulo Ferreira (ambii Autobergamo Deva), Andrei Crăciun, Dumitru „Mimi” Stoica (ambii CS United Galați), Marian Plugaru, Ionuț Movileanu (ambii Futsal Club Dunărea Călărași), Felipe Oliveira (Napoli), Ique Ribeiro (Cartagena), Sergiu Gavrilă (Informatica Timișoara).

Articol de Adi Dobre