Naționala de futsal a României joacă sâmbătă, împotriva Finlandei, primul meci din calificările pentru turneul final al Campionatului European de anul viitor, competiție care va fi găzduită de Slovenia. Absentă de la ultimul „European”, Serbia 2016, prima noastră reprezentativă își dorește să revină în elita futsalului de pe bătrânul continent, acolo unde s-a aflat ani în șir grație unei generații de excepție.

Component al „generației de aur” a futsalului românesc, cu trei Campionate Europene în CV, Cosmin Gherman e convins că România poate obține calificarea la EURO 2018. Gherman, care pe 25 aprilie va împlini 33 de ani, spune că mai putea evolua la nivel înalt, dar că nu regretă faptul că a decis să îmbrățișeze meseria de antrenor. Cosmin Gherman a cucerit anul trecut titlul cu City’US Târgu Mureș, formație cu care a ajuns până în Elite Round-ul UEFA Futsal Cup, Liga Campionilor la futsal.

„În Croația am fi bătut pe oricine”

– Ce înseamnă prezența la un Campionat European?
– E unul dintre vârfurile carierei oricărui jucător de futsal. Abia atunci îți dai seama că ești jucător de top, că ești băgat în seamă. Acolo, la EURO, dai piept cu cei mai buni. Pentru așa ceva te pregătești toată cariera, pentru așa ceva faci sacrificii. Un turneu final mai înseamnă organizare și disciplină ca la carte, la toate capitolele, suporteri adevărați, oameni adevărați, pasionați de acest fenomen.

– Care e cea mai frumoasă amintire de la un turneu final?
– Cea mai frumoasă amintire e de la Campionatul European din 2012, din Croația. După ce am ieșit din grupă am dat piept, în „sferturi” cu Spania, campioana europeană și mondială. Ne-am bătut cu ei până spre final, când s-au distanțat. Cred că acela a fost meciul „generației de aur” a futsalului românesc. O spun cu mâna pe inimă: indiferent cu cine jucam atunci, în afara Spaniei, firește, am fi învins! Am avut un antrenor extraordinar, Sito Rivera, de la care toți am avut de învățat.

– Cea mai neplăcută?
– Faptul că nu am prins niciun Mondial. Am avut de două ori șansa de a merge la Cupa Mondială, dar am ratat de fiecare dată în fața Ucrainei, deși nu ne era superioară. Neșansa a făcut să nu ne calificăm.

„Suntem peste primele două adversare din grupă”

– Ce ar însemna o calificare la EURO 2018?
– Un lucru normal. Avem o grupă accesibilă. Locul doi, care duce la baraj, e al nostru. Suntem peste Finalnda și Letonia. Cu Portugalia va fi infernal. E greu să te bați cu Portugalia, e la alt nivel. Doar să prindă portughezii o zi foarte slabă, iar noi una de senzație. Noi am făcut un 1-1, acum câțiva ani, cu Portugalia, la Târgu Mureș. Toți au jucat extraordinar. Că a doua zi portughezii s-au supărat și ne-au învins cu 5-2 e altceva!

– Primul meci va fi contra Finlandei, apoi împotriva Letoniei.
– Finlanda e o echipă disciplinată, cu un super-antrenor, dar nu joacă antrenorul. Trebuie să luăm în serios aceste două meciuri și vom câștiga. Suntem peste primele două adversare din grupă.

„Cred că aș mai fi putut face față”

– Cât de mult va conta experiența multor tricolori?
– Foarte mult. Sunt jucători care au mai evoluat în preliminarii și la turnee finale de Campionat European. Joacă de multă vreme împreună. Pentru mulți, însă, aceasta va fi, probabil, ultima campanie, așa că vor fi motivați. Cred că la lot sunt cei mai buni jucători din futsalul românesc. Le voi ține pumnii și promit să-i susțin din tribune la baraj, dar poate nu se va ajunge acolo!

– Puteai să mai joci?
– Cu o pregătire bună cred că aș mai fi putut face față. Sincer, nu îmi propusesem să mă las atât de repede, dar asta e viața! Am ales să stau pe bancă, pentru că am simțit că tinerii jucători au nevoie de experiența celor din genrația noastră. La Târgu Mureș, în condiții grele, am reușit să creștem câțiva copii de mare talent. Am curaj să fac pariu că 3-4, cel puțin, în maximum doi ani vor fi la echipa națională. Cu acești copii mă voi uita la meciurile României de la Călărași, le vom ține pumnii băieților și ne vom bucura de victoriile lor. Mergem la EURO 2018, sunt sigur de asta!