La o săptămână după ce a cucerit titlul național la futsal cu City’US Târgu Mureș, primul în calitate de antrenor, al nouălea în total, Cosmin Gherman mărturisește că și-a revenit din entuziasm. "Nu mi-am revenit însă în totalitate! Încă mă uit la meciuri și nu îmi vine să cred cât de mare a fost schimbarea de atitudine după preluarea, în iarnă, a echipei. Dar asta se datorează doar jucătorilor”, susține Cosmin Gherman, care la 32 de ani continuă să joace, avându-l ca ajutor pe bancă pe bunul său prieten Lucian Nicușan.

Tandemul Gherman – Nicușan nu a pierdut în timpul regulamentar niciuna dintre cele 22 de partide disputate în sezonul recent încheiat. 18 victorii și 4 remize reprezintă bilanțul cuplului Cosmin Gherman – Lucian Nicușan pe banca mureșenilor. Două egaluri (unul în semifinala cu Autobergamo Deva și un altul în Final Four-ul Cupei României, tot cu Deva) s-au transformat în înfrângeri, în urma loviturilor de departajare.

Gherman nu a plecat încă în vacanță, ci așteaptă să vadă pe ce jucători poate conta în sezonul viitor, cei mai mulți dintre componenții campioanei City’US fiind la final de contract. Alții au plecat deja.

"Le-am spus că trebuie să cucerim titlul!”

– Ați preluat echipa în iarnă, de pe locul trei!
– Așa este. Aveam doar un punct avans față de echipa de pe locul 4, United Galați. Am cucerit însă titlul cu aceiași jucători! Stau de o săptămână și revăd partidele din acest sezon și nu îmi vine să cred cum era echipa în decembrie și cum a arătat în a doua parte a sezonului. Și asta doar datorită jucătorilor, băieți extraordinari. Am mai spus, îi mulțumesc lui Dumnezeu că mi-a dat șansa să antrenez asemenea oameni! Pentru mine ei ar fi rămas aceiași băieți de excepție chiar și în cazul în care ne-am fi clasat la final pe locul 2 sau 3.

– Ce le-ați spus, atunci, în decembrie?
– Le-am spus că trebuie să cucerim titlul! Și eram convins că putem. Probabil că și ei au simțit asta și au reacționat ca atare. Am avut un moment de cumpănă după primul joc din semifinale, pierdut la loviturile de departajare la Deva. Dar a trecut! Iar ziua de 6.06.2016, când am cucerit titlul de campioni ai României, e cea mai fericită din viața mea de sportiv. E chiar și peste ziua în care am fost convocat la selecționata mondială în 2011!

"Am devenit prieteni”

– Care a fost punctul forte al echipei?
– Grupul, unul foarte unit. Suntem o familie. Am devenit prieteni, adică exact ceea ce trebuie să fie cei care compun o echipă. Dacă ne raportăm la jucători, la investiții, cred că Informatica Timișoara, cu cei trei internaționali sârbi, cu cei doi brazilieni, cu internaționalul muntenegrean și cu internaționalii români, are cea mai bună echipă. Noi am avut, repet, un grup. Tocmai de aceea nu doresc să remarc vreun jucător.

– Cum a fost acest sezon al Ligii I?
– Poate cel mai tare, cel mai echilibrat din ultimii 8-10 ani. A fost un sezon foarte tare. Îmi pare rău însă că nu îi voi mai avea la echipă pe toți cei cu are am cucerit titlul…

– De ce?
– Mulți au ajuns la final de contract. Aguilar a plecat deja la o echipă din prima ligă spaniolă. Alții au oferte, pentru că în acest sezon au crescut foarte mult. Asta nu poate decât să mă bucure, dar aș vrea să continui cu ei. Mai avem și câțiva accidentați. Paulinho va sta șase luni după accidentarea suferită în această primăvară. Aștept să văd ce decizii vor fi luate la club și abia după aceea voi pleca în vacanță.

Mentorul Sito Rivera

– Aceasta nu a fost prima dumneavoastră experiență ca antrenor.
– Așa este. Am mai pregătit echipa a doua a clubului City’US, acum cinci ani, dar programul încărcat m-a determinat să renunț după doar câteva luni.

– Care au fost atuurile antrenorului Cosmin Gherman?
– Exeriența competițională, ambiția. Eu nu știu ce e acela locul 3! Doar 1 i 2! Apoi faptul că am lucrat cu antrenori de la care am avut ce învăța. Mentorul meu a fost și va rămâne spaniolul Sito Rivera. De la el am învățat multe, am furat meserie, am încercat să-l copiez. După cucerirea titlului m-a sunat, m-a felicitat, iar eu i-am mulțumit. N-am să mă dezlipesc de el toată viața! Am să-i fac mereu marcaj om la om!

– Cât de mult contează prezența străinilor în Liga I?
– Am avut în acest sezon o mulțime de jucători de mare calitate, care au futsalul în sânge, cu o mentalitate deosebită. Astfel de jucători sunt modele pentru ai noștri, ridică nivelul competiției. Important e să avem grijă și de jucătorii noștri, pe care îi creștem cu atâta trudă. Noi, cei vechi, avem datoria să creștem jucători pentru futsalul românesc, pentru echipa națională. Eu dau totul, pentru că tot ceea ce am realizat până acum se datorează acestui sport minunat care e futsalul.

– Cum vedeți viitorul?
– În culori plăcute! Sunt pregătit pentru orice, voi munci oricum și oriunde pentru acest fenomen la care țin atât de mult.