Pentru City’US Târgu Mureș, campioana României la futsal, anul 2016 a fost unul agitat, plin de evenimente, bogat în realizări, dar, paradoxal, poate cel mai greu an din întreaga sa existență! O spune chiar antrenorul Cosmin Gherman, care în urmă cu exact un an nu își începuse cariera de tehnician.

În noul sezon, 2016 – 2017, City’US e o umbră a echipei care cucerea în vară titlul de campioană a României. Din cauza problemelor financiare, gruparea din Târgu Mureș a pierdut cei mai buni jucători. Cosmin Gherman a fost nevoit să se descurce cu mulți jucători tineri, lipsiți de experiență, dar cu care a reușit să ajungă în primele 16 echipe ale Europei!

„Am vrut să le ofer tinerilor ceea ce nu am avut eu”

– Cum a fost anul 2016 pentru dumneavoastră, domnule Gherman?
– A fost anul în care mi-am deschis cartea de vizită ca antrenor! Am reușit, preluând echipa din iarna trecută, să cuceresc titlul și să o calific în Elite Round-ul UEFA Futsal Cup, Liga Campionilor la futsal, adică printre cele mai bune 16 echipe din Europa, chiar din lume. Această ultimă perfomanță a fost realizată cu altă echipă decât cea cu care cuceream titlul în vară, cu mulți jucători tineri.

– V-ați lăsat de fotbal!
– Așa este! Din vară nu am mai jucat. Nu mi-a fost ușor. De multe ori am vrut să intru în teren, să joc, să-mi ajut echipa, dar nu am făcut asta. E greu să faci ambele meserii. E o păcăleală după părerea mea. Prin renunțarea la cariera de jucător am vrut să le ofer tinerilor ceea ce nu am avut eu, un antrenor care să stea de vorbă cu ei, să le explice futsalul. Pentru că acest sport nu e o harababură, cum probabil gândesc mulți, ci matematică!

„Mă doare că nu mai joc”

– Avem talente?
– Sunt mulți cei care susțin că nu avem talente. Avem, dar nu le creștem. Nu ne ocupă așa cum trebuie de tinerii jucători, care se pierd pe drum. Noi, aici, la Târgu Mureș, am demostrat că se poate. Cu șapte jucători sub 21 de ani, așadar tineri și lipsiți de exeriență, am ținut piept câte o repriză unor echipe precum Dinamo Moscova sau Sporting Lisabona. Antrenorii ar trebui să muncească mai mult, să se pună la punct cu toate noutățile din domeniu. Dacă nu punem la punct aceste lucruri, ne ducem de râpă. În 3-4 ani trebuie să producem o nouă generație de jucători pentru echipa națională.

– Vă doare că nu mai jucați?
– Mă doare, asta e clar. Însă e mult mai importantă creșterea tinerilor despre care vorbeam mai devreme decât creșterea mea. Ce să mai cresc eu?! Sunt fericit că tinerii de la City’US cresc și arată că au potențial. Să dau nume? Nu pot! Păi, cei pe care i-aș lăuda și-o vor lua lumea în cap. Ceilalți se vor simți marginalizați, și nu e bine!

„Nu am pierdut niciun meci”

– Vă doriți un meci de retragere?
– Am ambiția ca la vară să organizez un astfel de eveniment! Vreau să-i invit pe toți cei care au însemnat ceva pentru futsalul din România.

– Pentru City’US cum a fost anul 2016?
– Foarte greu. Obiectivele au fost îndeplinite, dar, repet, a fost un an dificil, deși echipa a făcut enorm pentru oraș. După preluarea echipei și până la câștigarea titlului nu am pierdut nici măcar un meci în timpul regulamentar.

„Autobergamo e favorită”

– Ce e de făcut pe viitor?
– Trebuie să încurajăm tinerii să vină la futsal. Să le explicăm fenomenul, pentru că mulți nu cunosc amănunte. Cei mai mari fotbaliști din fotablul actual s-au ridicat din futsal, acolo și-au dezvoltat principalele calități.

– Cum vedeți actualul sezon?
– Anul trecut, am căzut cu toții de acord, am avut cel mai disputat campionat din istorie. Anul acest o văd pe Autobergamo Deva drept principală candidată. Să nu uităm însă și de celelalte echipe, care au arătat mult potențial. Orice e posibil în acest sezon!