Este unul dintre cei mai talentați reprezentanți ai noului val din futsalul românesc. A fost căpitanul naționalei U19 a României care anul trecut a bifat o premieră istorică, prezența la turneul final al Campionatului European! În grupa de calificare de la Târgu Mureș a evoluat accidentat, uimindu-i pe toți cu spiritul său de sacrificiu.

A început cu fotbalul remarcându-se la toate competițiile și la toate turneele la care a participat. A fost invitat să urmeze cursurile Academiei de Fotbal de la Miercurea Ciuc, dar a refuzat. Și ca jucător de futsal a avut oferte, dar nu a dat curs niciuneia. Motivul pentru care refuză să părăsească locul în care s-a născut îl reprezintă marea sa pasiune, caii!

Sânge Rece Unguresc!

József Kerestély, jucătorul echipei FK Odorheiu Secuiesc, vicecampioana României, este originar din Forțeni, județul Harghita, o comună aflată într-un decor de basm în apropierea orașului Odorheiu Secuiesc. Locuiește alături de părinții săi, oameni gospodari, proprietari ai unei ferme de vaci de lapte, unde Jocó, așa cum îi spune toată lumea lui József Kerestély, muncește cot la cot alături de tatăl său. Face curat, manipulează instalația de muls, „urcă” la volanul utilajelor atunci când e nevoie, într-un cuvânt e omul bun la toate!

După care fuge la cai! „Pasiunea lui Jocó pentru cai a apărut devreme, atunci când el avea doar câțiva ani. Am crezut că e ceva de moment, dar totul s-a transformat odată cu trecerea anilor într-o pasiune uriașă”, povestește tatăl internaționalului român.

Și, într-adevăr, dragostea lui József Kerestély pentru cai pare să nu aibă limite! Are în acest moment 20 de exemplare de o frumusețe rară, cai de toate vârstele. „Rasa e Sânge Rece Unguresc! Așa se numește. Sunt cai foarte puternici, ambițioși, dar docili în același timp”, explică Jocó în timp ce mângâie cei doi armăsari de care este tare mândru și alături de care participă la nenumăratele concursuri ce se organizează cu regularitate în zona Odorheiului.

„Nu poate trăi fără ei”

Caii, mai puțin cei doi armăsari, trăiesc liberi pe o suprafață de câteva hectare, împrejmuită cu gard electric, nu de frica hoților – „Nu sunt hoți pe la noi”, a ținut să precizeze Jocó – ci de teama urșilor, care uneori își fac de cap prin zonă. „Când nu e la fermă, e acolo, la cai, unde își petrece cel mai mult timp. Stă printre ei, vorbește cu ei. Nu poate trăi fără ei. De aceea nici nu va pleca de la FK Odorheiu Secuiesc. Nu poate trăi fără cai. Când vine dintr-o deplasare, indiferent de oră, mai întâi se oprește la cai și mai apoi ajunge acasă”, povestește tatăl jucătorului.

Caii lui Jocó sunt renumiți în zona Odorheiului. Toți iubitorii de cai știu că dacă vor un exemplar de calitate, pot apela cu încredere la Jocó atunci când acesta are ceva de vânzare. La rândul său, József Kerestély se interesează de cai din aceeași rasă, Sânge Rece Unguresc, atunci când vrea să-și împrospăteze fondul genetic al micii sale herghelii.

„Dacă va pleca, va lua și caii cu el”

„La cât muncește, Jocó nu mai are nevoie de antrenamente fizice, doar de ședințe de tactică”, glumește Jakab Zoltán, antrenorul formației Futsal Klub Odorheiu Secuiesc, omul care l-a lansat în futsal pe József Kerestély. „Jocó e un băiat extraordinar, un exemplu pentru mulți. Nu îmi amintesc de vreun turneu la care a participat și de la care să plece cu mâna goală! Tot timpul se întorcea acasă cu un trofeu, colectiv sau individual. Și asta s-a întâmplat și la fotbal și la futsal. Marea lui pasiune, caii, îl ține pe loc, la noi, la FK Odorheiu Secuiesc, unde se simte foarte bine. E respectat, e apreciat. Sunt sigur că nu va pleca vreodată de aici. Sau, dacă va pleca, va lua și caii cu el”, a mai spus Jakab Zoltán.

Când pleacă în deplasare, de herghelie se ocupă tatăl său, care e însă bombardat în permanență de Jocó cu mesaje prin care acesta se interesează de starea „copiiilor” săi!

Articol de Adi Dobre