Florin Ignat
Foto: Facebook United Galați

Vicecampioană a României în ultimele două sezoane, CS United Galați se numără și în acest sezon printre echipele care se bat la titlu în Liga I la futsal. United se află pe locul doi în clasament la finalul anului 2018, după Autobergamo Deva și nu își ascunde intențiile de a cuceri, în premieră, laurii de campioană. În acest sezon, United a impresionat în multe partide și a rămas multă vreme singura echipă neînvinsă.

„Habar nu aveam de futsal”

După 17 ani, Florin Ignat s-a întors acasă, la Galați. Fostul mare internațional părăsea orașul de la Dunăre atunci când avea doar 19 ani. La despărțirea de Autobergamo Deva, în vară, fostul mare internațional mărturisea că va renunța la cariera de jucător și că se va dedica doar celei de antrenor. Nu a rezistat însă și „s-a băgat la joc”, cum îi place să spună, contribuind din plin la parcursul foarte bun al celor de la United în acest sezon.

„Când am plecat de acasă, acum 17 ani, habar nu aveam de futsal! Țin minte că Jean Cosac m-a văzut la un turneu la Brăila și mi-a propus să vin la București și să joc futsal. Eram atunci la echipa-satelit a Oțelului Galați, fotbal pe teren mare, firește. Nu bănuiam că va urma o carieră plină de atâtea satisfacții. M-am întors după aproape două decenii la Galați, aici unde îi am pe toți ai mei și nu vreau să dezamăgesc”, a spus Florin Ignat, fostul mare internațional, acum antrenor-jucător la CS United Galați.

Cea mai palpitantă finală

Ce l-a impresionat la noua sa echipă? „Toată lumea muncește. Nimeni nu trage chiulul, cum se zice! United e o echipă foarte muncitoare. Acesta e, cred, punctul forte al echipei noastre. Și mai cred că ne aflăm pe un loc bun, pe un drum bun, deși, trebuie să recunoaștem, mai e de lucru”, spune Florin Ignat.

În urmă cu două sezoane, Autobergamo Deva, echipă la care Ignat era antrenor-jucător, și CS United Galați au oferit cea mai palpitantă finală din istoria play-off-ului Ligii I. În meciul cinci al finalei, cel decisiv, Autobergamo se impunea pe malul Dunării. Gălățenii nu au uitat asta! „Și acum, după doi ani, oamenii își reamintesc, în glumă firește, de acel episod. «Ai venit și ne-ai bătut!», îmi spun ei. Ce să fac? Pe unde am fost am vrut să câștig. Așa e și acum”, afirmă Florin Ignat.

„Ionuț Păduraru e revelația din acest sezon”

Singura formație care a răpus echipa lui Ignat în acest sezon de Liga I a fost Imperial WET Miercurea Ciuc. Harghitenii se impuneau cu 4-1, pe teren propriu, într-un meci din etapa 10. „Nu am fost supărat după acel meci. Ciucul ne-a depășit la toate capitolele, a fost o victorie meritată pentru Imperial WET. Dacă e să regret un eșec, atunci îl regret pe cel din Supercupă, de la Sighișoara, din startul sezonului”, își amintește Florin Ignat.

Tehnicianul vicecampioanei României s-a arătat impresionat de evoluția din acest sezon a unuia dintre cei mai tineri jucători din lotul lui United: „Ionuț Păduraru e jucătorul cu cea mai mare creștere. Un portar cu multe calități, dar care trebuie să muncească în continuare”. Florin Ignat a mărturisit că publicul gălățean a fost de multe ori jucătorul în plus la meciurile de pe teren propriu: „Nici acum nu îmi vine să cred ce atmosferă e la meciurile noastre de pe teren propriu! Nu mă așteptam să văd atât de mulți spectatori. A fost o mare și frumoasă surpriză”.

„Va fi o bătălie interesantă”

Antrenorul-jucător al echipei United Galați are încredere și în juniorii lui United: „Avem câțiva jucători care se pregătesc alături de noi, jucători de perspectivă. Mă gândesc aici la Boșneag, la Dinicuță, chiar și la Arhire, la Cojocaru. Ultimul, Iulian Cojocaru, e un junior care a fost chemat la naționala mare a Moldovei”.

Ignat își dorește ca United să se bată din nou cu titlul pe masă, așa cum s-a întâmplat în ultimii doi ani, deși e conștient că va fi foarte dificil. „Cred că echipele aflate în acest moment pe primele șase locuri vor merge în play-off. Ce va fi după aceea? Nu pot spune, dar cred că va fi o bătălie interesantă pentru titlu în acest sezon”, a încheiat Florin Ignat.

Articol de Adi Dobre