Naţionala de futsal a României s-a reunit săptămâna trecută la Cheile Grădiştei pentru un stagiu de pregătire de câteva zile. A fost a doua acţiune a selecţionerului Robert Lupu după cea din primăvară, când prima noastră reprezentativă "a dat o fugă" în Franţa pentru două meciuri amicale cu naţionala cocoşului galic.

Instalat la sfârşitului anului trecut în funcţia de selecţioner, Robert Lupu, component al generaţiei care a fost prezentă de trei ori la Campionatul European de futsal, are gânduri mari şi priveşte încrezător spre viitor. 

"Avem jucători inteligenţi"

– Care a fost principalul scop al acţiunii de la Cheile Grădiştei?
– Intenţia mea a fost aceea de a le face cunoscută jucătorilor strategia mea, filozofia mea de joc, planurile mele. Aşa, cred, trebuie să facă un antrenor la început de drum. Şi spun asta pentru că, din postura de selecţioner, îţi trebuie timp, iar noi am profitat din plin de zilele petrecute împreună la Cheile Grădiştei. La cluburi, am mai spus asta, ca antrenor, ai nevoie de 3-4 luni pentru a-ţi impune planurile.

– Şi, aţi reuşit?!
– La naţională e altceva! Avem jucători care vin foarte bine pregătiţi de la echipele de club. Sunt români, înţeleg tot ceea ce vrei de la ei, te înţelegi altfel cu aceştia.

Paulo Ferreira a primit cetăţenia română

– Avem şi un "stranier"!
– Aşa este! Paulo Ferreira, jucătorul legitimat în prezent la Autobergamo Deva, a primit cetăţenia română. E un jucător valoros, care e de mulţi ani în România!

– Vorbeaţi de timpul necesar pentru impunerea strategiei.
– La echipa naţională nu ai timpul pe care îl are la dispoziţie la club. Tocmai de aceea astfel de acţiuni sunt foarte bune. Vreau ca toată lumea să-mi cunoască strategia, să se vadă o schimbare la nivelul băncii tehnice a primei reprezentative. Nu, nu e vorba de o schimbare totală. Nici nu vreau să fiu genul de selecţioner care să zică, simplu, "gata băieţi, hai la treabă" şi să continui ceea ce a fost înainte. Jucătorii au înţeles. Încep să descifreze ceea ce le cer. Am căutat ca în acest cantonament să nu îi obosesc.

– Perioada a fost aleasă bine?
– Da. Am căutat să-i aduc acum în acest cantonament pentru că suntem cu toţii la început de sezon. Au tonus, au chef de futsal.

"Am un mare avantaj"

– Vorbeaţi acum ceva timp de un schimb de generaţii.
– Am început deja. Avem în continuare câţiva jucători cu mare experienţă. Florin Matei, Mimi Stoica, Emil Răducu, Vlad Iancu sunt patru dintre ei. Avem însă şi băieţi care au jucat puţin înainte, iar acum vor fi pameni de bază. Jucători de linia a 3-a, ca să zic aşa, care acum sunt în prima linie. Repet, trebuie timp, nu e uşor. Mă bucură faptul că atmosfera e bună, dorinţa de afirmare e mare. Şi, apropo de schimbul de generaţii, cred că am un mare avantaj, acela de a avea la cluburi antrenori dedicaţi, pregătiţi, unii foşti colegi de generaţie cu mine. E vorba de Gabi Dobre la Iaşi, de Cosmin Gherman la Târgu Mureş, de Marian Şotârcă la Călăraşi, Florin Ignat la Deva. Peste tot se face însă treabă bună. Şi la Galaţi, David Asandei, şi la Odorhei, Zoltan Jakab, peste tot.

"Dublă" cu Turcia

– Urmează două partide amicale.
– Săptămâna viitoare avem o "dublă" cu Turcia, la Istanbul. Vreau în primul rând să ieşim bine, adică sănătoşi şi cu două victorii. Şi asta în ciuda faptului că nu victoriile sunt cele mai importante acum, ci jocul. Un joc ce a mers bine şi la cele două partide meciuri amicale contra Franţei, din primăvară. Acolo, în cel de-al doilea joc am evoluat chiar şi împotriva arbitrilor!

– Primele partide oficiale?
– În primăvară, în luna martie. Demarăm preliminariile Campionatului European!