Naționala de futsal a României e în grafic după primele două meciuri disputate în grupa a patra preliminară pentru Campionatul European de anul viitor din Slovenia. Înaintea ultimei confruntări, de marți, contra Portugaliei (ora 18:00, în direct la Digi Sport 2), prima noastră reprezentativă ocupă poziția secundă, care asigură prezența la baraj.

Sâmbătă, în prima confruntare de la Călărași, România a reușit o remiză nesperată contra Finlandei, 5-5, cu două goluri în ultimele 4 secunde, iar duminică a învins, 3-1, Letonia. Antrenorul-jucător Robert Lupu e optimist înaintea ultimei partide din grupa de calificare, de marți seară, și spune că România se poate lupta de la egal la egal cu Portugalia.

„Acesta e futsalul!”

– După două etape din preliminarii, România e pe locul doi. Sunteți mulțumit?
– Primul meci, cel contra Finlandei, ne-a scos peri albi! Nimeni nu se aștepta la un meci atât de greu, în care să alergăm permanent după scor. Au fost, din păcate, multe erori personale. Sincer, la 5-4 pentru Finlanda, cu doar câteva secunde înainte de final, cu mingea la ei, nu mai credeam că putem egala. Mă gândeam să scoatem un fault, dar nu vedeam cum! A fost însă inspirația lui Tonița, portarul nostru, care a ieșit la sacrificiu și a fost faultat. A urmat lovitura de la 10 metri transformată de Matei.

– Ați mai trăit un asemenea final?
– Da, dar în sens invers, când, acum un an și jumătate, Ungaria ne-a învins în ultima secundă. Acesta e futsalul!

– Finlandezii nu au protestat.
– A fost fault clar, o decizie corectă a arbitrilor. Și-au pus mâinile în cap pentru că nu le venea să creadă că au irosit șansa de câștiga contra noastră.

„Dacă pierdeam era dezastru”

– Dacă pierdeam?
– Dacă pierdeam era dezastru. Așa, am scos un punct cu rivala la locul doi în grupă. Rezultatul, în cele din urmă, m-a mulțumit, nu și jocul. Am făcut, așa cum am mai spus, multe erori, în situații discutate și repetate la antrenamente. Pregătești meciul, dar nu și erorile.

– Cu ce a surprins Finlanda?
– Știam tactica lor, ușor de citit, dar, cu toate acestea, le-a mers. Din fericire pentru noi, băieții au dat dovadă de caracter și au fost încrezători că putem egala.

„Victoria era obligatorie”

– A urmat meciul cu Letonia, care a pierdut la limită, în prima zi, în fața Portugaliei, 1-2.
– Victoria era obligatorie. Și a venit! La capătul unui meci bun al nostru. Îmi are rău că nu am reușit o victorie mai clară, o meritam. Acest succes ne ține în continuare în lupta pentru calificarea la EURO 2018, cu baraj sau direct.

– Calificare directă?!
– Trebuie să ne gândim și la asta! Vrem să furnizăm surpriza și să obținem puncte contra Portugaliei în ultimul meci. După disputa cu Letonia, presa din Portugalia a criticat naționala lusitană. Jurnaliștii au criticat faptul că după accidentarea lui Cardinal, chiar înaintea preliminariilor, nu a fost adus un alt pivot, ci s-a apelat la un „lateral”. Repet, vrem surpriza și cred că suntem capabili de un meci mare contra Portugaliei. Băieții sunt motivați, au un lider adevărat, pe Florin Matei. Am mari speranțe de la această partidă.

– Depindem și de meciul Letonia – Finlanda?
– Depindem, clar. Cele două joacă înaintea noastră. Noi avem un golaveraj mai bun decât Finlanda, care e favorită în disputa cu Letonia.

„Ar trebui copiat modelul de la fotbalul mare”

– Publicul din Călărași?
– Admirabil! Îi așteptăm însă pe suporteri în număr și mai mare la meciul cu Portugalia.

– Aveți probleme de lot înaintea ultimului meci?
– Nu. E puțină oboseală. E foarte greu să joci două meciuri în două zile. Actualul sistem al preliminariilor ar trebui schimbat. Ar trebui copiat modelul de la fotbalul mare, cu tur și retur, iar preliminariile să se întindă pe o perioadă mai lungă. Ar fi mult mai benefic pentru futsal.  

Rezultatele de până acum din grupă: România – Finlanda 5-5, Portugalia – Letonia 2-1; Finlanda – Portugalia 1-5, România – Letonia 3-1.

Clasamentul grupei: 1. Portugalia 6p (7-2), 2. România 4p (8-6), 3. Finlanda 1p (6-10), 4. Letonia 0p (2-5)

Următoarele jocuri – 11 aprilie:

Letonia – Finlanda (ora 15:30), România – Portugalia (ora 18:00, Digi Sport 2)

Câștigătoarea grupei merge direct la EURO 2018. Locurile secunde din cele șapte grupe preliminare vor intra în play-off, acolo unde va ajunge și cel mai bun loc trei!

Play-off-ul se va disputa în două manșe, tur și retur, în septembrie, tragerea la sorți urmând să aibă loc pe 6 iulie, la Nyon. Turneul final se va desfășura anul viitor, în perioada 30 ianuarie – 10 februarie, la Ljubljana, în Slovenia.