Naționala de futsal a României a disputat săptămâna trecută la Deva o „dublă” de verificare în compania selecționatei similare a Cehiei, o formație din aceeași urnă valorică cu „tricolorii”.

Meciurile au fost deosebit de spectaculoase, dar, mai ales, „binevenite”, după cum a declarat Robert Lupu, selecționerul naționalei României, care a împlinit un an de mandat pe banca tehnică a primei noastre reprezentative. Cehia s-a impus în primul meci, surprinzător, mai ales prin proporțiile scorului, 9-3! În meciul-revanșă, jucat a doua zi, tot la Deva, România a dat de pământ cu Cehia, 7-0!

Următoarea acțiune a naționalei României a fost stabilită pentru începutul anului viitor, atunci când echipa lui Robert Lupu va întâlni, la Călărași, în 18 și 19 ianuarie, selecționata Turciei. În februarie, România va disputa o „dublă”, tot amicală, în compania Cehiei, adversarul de la Deva, de această dată în deplasare. Va fi, probabil, ultimul test înaintea preliminariilor pentru Campionatul European din 2018, din Slovenia.

Preliminariile pentru EURO 2018

Meciurile din cadrul Grupei a 4-a a Main Round-ului calificărilor pentru EURO 2018 se vor disputa la Călărași. Din grupa României mai fac parte Portugalia, favorită la locul 1, Finlanda și câștigătoarea Grupei C preliminară, din care fac parte Letonia, Armenia, Estonia și Germania.

Primul loc asigură calificarea la EURO 2018, în timp ce locul 2 și cel mai bun loc 3 în cele șapte grupe din turul principal se vor califica în play-off.

„Sunt semne că munca noastră nu e în zadar”

– A trecut un an de la preluarea naționalei! Mult? Puțin?
– Timpul avut la dispoziție nu a fost suficient pentru a construi o echipă nouă. Era și dificil. Mă bucur însă că joacă acum în prima reprezentativă băieți care până de curând stăteau pe margine și aplaudau! Cred că suntem pe drumul cel bun. Nu suntem acolo unde ne dorim cu toții, dar sunt semne că munca noastră nu e în zadar.

– Două meciuri contra Cehiei, două rezultate contradictorii!
– Un prieten glumea după 3-9 și 7-0 că am reușit, grație unui gol, calificarea! Am jucat bine și în primul meci. Am făcut presing, dar cehii au ieșit foarte bine și au marcat la aproape fiecare acțiune. Noi cu ratările, ei cu golurile. N-am vrut să ne resemnăm niciun moment, dar ne-au ajutat adversarii.

„Stăm bine”

– Ce s-a întâmplat după 3-9?
– A fost o dorință terbilă de revanșă. Băieții au tratat jocul așa cum trebuie. Din experiența mea, din rezultatele generației mele, știam că de obicei în astfel de cazuri jucăm mai bine în primul meci. Acum a fost invers! A fost altă atitudine, altă abordare a jocului, iar rezultatul a fost în cele din urmă unul normal. A trebuit însă să pierdem primul joc. Până nu ne dă adversarul cu terenul în cap, nu ne trezim!

– Cât de utile au fost meciurile-test din acest an?
– Toate au fost utile. Am jucat două meciuri cu Franța, ambele în deplasare. Am învins în primul joc, l-am pierdut pe cel de-al doilea din cauza arbitrilor, dar am mai spus asta. Apoi am mers în Turcia, de unde ne-am întors cu două victorii. A urmat o „dublă” cu Italia, una dintre cele mai puternice echipe din futsalul mondial, în deplasare. Am pierdut în ambele, dar am arătat mult potențial, băieții au evoluat cu mult curaj. Iar acum, această dublă confruntare cu Cehia. Cantonamentele sunt barometrul meu. După ele mă ghidez. Și pot spune că stăm bine.

„Vreau să rămânem modești”

– Ce concluzii se pot trage după un an de mandat?
– Băieții au început să înțeleagă sistemele de joc, au arătat că se poate, că avem potențial, că trebuie să sperăm, că rezultatele vor veni și ele. Felul în care fiecare jucător se pregătește e esențial, iar asta s-a văzut în acest al doilea meci contra Cehiei. Nu sunt foarte entuziasmat, dar sunt optimist.

– Sunteți pregătiți pentru calificările la EURO 2018?
– Vreau ca băieții să ajungă la capacitatea maximă la meciurile din preliminarii. Vreau să rămânem modești, cu picioarele pe pământ. Munca mea seva vedea atunci, în preliminarii. Cred în calificare, altfel nu aș fi acceptat postul de selecționer, într-un moment în care alții, poate, ar fi refuzat.

„Finlanda e un adversar tare”

– Învingem Portugalia?!
– E greu, foarte greu. Trebuie să tratăm meciurile așa cum trebuie, indiferent de adversar. Finlanda e un adversar tare. De destinele naționalei Finlandei se ocupă un om foarte priceput, Mićo Martić. E de trei ani acolo, iar asta spune multe. Să vedem cine vine din calificări. Eu cred că Germania. Sau, poate, Estonia.

– Pe cine ați remarca după această „dublă” cu Cehia?
– După prima partidă, deși am pierdut, oamenii l-au remarcat pe Florin Matei. După victoria cu 7-0, n-aș lăuda un jucător-doi, ci întreaga echipă. În acest al doilea joc am folosit doar opt jucători. În primul au jucat toți cei trecuți pe foaia de joc.

„Mai sunt jucători talentați în țară”

– Paulo Ferreira, primul „stranier” din istoria naționalei României, cum a jucat?
– Paulo a evoluat bine. E un câștig pentru echipa națională. Avem „o linie” de la Deva, unde evoluează el.

– Mai aveți în vedere și alți jucători?
– Mai sunt jucători talentați în țară. La Galați, la Călărași, la Târgu Mureș. Zilele trecute am văzut un meci la Arad și am remarcat un copil de 17 ani de mare perspectivă. Dacă va fi prelucrat așa cum trebuie, în câțiva ani va deveni o certitudine.