Pentru prima reprezentativă de futsal a României numărătoarea inversă a început deja! Tricolorii vor disputa duminică, 2 februarie, primul meci din Elite Round-ul calificărilor la Cupa Mondială, competiție care se va desfășura în Lituania, în perioada 12 septembrie – 4 octombrie 2020.

Naționala lui Robert Lupu se pregătește în continuare la Timișoara, de unde va pleca direct la Brno, locul de disputare a partidelor din Grupa D a preliminariilor europene.

Absent de la primul cantonament al anului, desfășurat tot în orașul de pe malurile Begăi, Letra Da Costa Ferreira Paulo Josue, legitimat la formația portugheză Futsal Clube Azeméis, a răspuns prezent la a doua convocare din acest an a selecționerului Robert Lupu. Născut în 8 martie 1985 la Porto, Paulo Ferreira a fost primul „stranier” din istoria naționalei de futsal a României. El a primit cetățenia română în 14 septembrie 2016. S-a revanșat imediat, punând umărul la calificarea naționalei României la turneul final al Campionatului European din Slovenia 2018.

Campion al României cu City’US Târgu Mureș și cu Autobergamo Deva, Paulo Ferreira, unul dintre cei mai buni și mai respectați jucători din naționala noastră, vrea să bifeze și un Mondial în tricoul primei noastre reprezentative!

– Paulo, ce înseamnă pentru tine echipa națională de futsal a României?
– Înseamnă foarte mult! Naționala reprezintă grupul care reunește cei mai talentați, cei mai experimentați și cei mai valoroși jucători din România. Dar aceste calități nu sunt îndeajuns. Împreună trebuie să reprezentăm mereu țara cu dorință și cu tupeu!

– Cu ce gânduri ai revenit la prima reprezentativă?
– Așa cum o fac de fiecare dată, cu gânduri bune! Mărturisesc faptul că vin cu mare plăcere și că sunt onorat să îmbrac tricoul tricolor.

– Cum i-ai regăsit pe colegi? Cum ai răgăsit atmosfera de la lot?
– Am regăsit atmosfera pe care o știam, o atmosferă foarte bună. Știu că în România campionatul este întrerupt în acest moment, dar după primul cantonament și după această a doua perioadă de pregătire băieții sunt deja în formă.

– Ce ar însemna o calificare la Campionatul Mondial? Pentru tine, pentru echipă!
– Calificarea la turneul final al Campionatului Mondial ar însemna foarte mult pentru Romania, pentru sportul românesc. Ar însemna enorm pentru această generație care a adus atâtea satisfacții, iar acum luptă și face sacrificii pentru a fi acolo la Mondial! Staff-ul tehnic, noi, jucătorii, futsalul românesc, cu toții merităm să ajungem la turneul final. Pentru mine personal?! Pentru mine ar fi un vis să joc la Campionatul Mondial!

– E naționala României capabilă să se califice la Campionatul Mondial?
– Sigur ca da. Așa cum lucrăm, așa cum ne pregătim, cred că suntem mai aproape ca niciodată de o calificare la o asemenea competiție.

– Cum vezi grupa de la Brno?
– Este o grupă foarte echilibrată. Totuși, din punctul meu de vedere, Kazahstan este favorită la câștigarea grupei. Cehia, Slovenia și România sunt echipe de valori apropiate. Cehia pare avantajată pentru că e gazda grupei.

– Cât de mult contează că ești în plină activitate?
– Este foarte important să rămâi conectat, să rămâi în formă înaintea unui asemenea turneu, înaintea unei asemenea încercări. Vin dintr-un campionat puternic, fără pauză de iarnă, iar asta se simte, e un amănunt important în ceea ce mă privește, până la urmă un avantaj pentru echipa noastră națională.

– Cât de mult contează faptul că jucătorii din Liga I au venit direct din vacanță?
– Așa cum am spus și ceva mai devreme, băieții din Liga I au venit după o pauză mai mare, dar sunt în primul rând profesioniști, iubesc fotbalul și respectă echipa națională. Au avut timp în cele două cantonamente să se readapteze la efort, să se pregătească pentru a fi în cea mai bună formă la ora marilor confruntări de la Brno.

Meciurile Grupei D din preliminariile europene vor fi găzduite de ”Sportovní hala Vodova” din Brno, Cehia.

Programul Grupei D:

2 februarie: Cehia – Slovenia; Kazahstan – România
3 februarie: Cehia – România; Slovenia – Kazahstan
5 februarie: România – Slovenia; Kazahstan – Cehia

Câștigătoarea grupei se califică la Cupa Mondială, în timp ce a doua clasată va disputa o dublă de baraj cu locul doi din Grupa C, din care fac parte Rusia, Croația, Slovacia și Azerbaidjan.

Iată lotul selecționerului Robert Lupu pentru Brno:

Petrișor Toniță (Dunărea Călărași), Andrei Grigoraș (United Galați), Vlad Iancu (Autobergamo Deva) – portari

Cristian Matei, Adrian Pânzaru, Bogdan Covaci, Hadnagy István, Sávio Valadares (toți 5 de la Imperial WET Miercurea Ciuc), Mimi Stoica, Andrei Crăciun (ambii de la United Galați), Ionuț Movileanu (Dunărea Călărași), László Szőcs (în prezent liber de contract), Felipe Pinto Viana de Oliveira (Feldi Eboli / Italia), Ique Ribeiro (Cartagena / Spania) și Paulo Ferreira (Futsal Clube Azeméis / Portugalia)

Articol de Adi Dobre