Urmau alte două calificări la Campionatul European, 2012 și 2014, iar peste mai puțin de două săptămâni România va juca la al patrulea turneu final, găzduit de Slovenia! Din generația care juca în 2007 în Portugalia, în lotul României se mai regăsesc doar două nume, Florin Matei și Dumitru „Mimi” Stoica. „Avem la 280 de selecții fiecare. Le-am pierdut numărul”, mărturisește Mimi Stoica, jucătorul de la Autobergamo Deva, cel care, la 36 de ani, traversează o perioadă extraordinară în cariera sa. Mimi Stoica spune că naționala României e capabilă de lucruri mari în Slovenia.

„Un turneu final înseamnă apogeul unei cariere”

– Se apropie EURO 2018!
– Îl aștept cu nerăbdare! Mai avem o perioadă de pregătire în care trebuie să punem toate detaliile la punct. E timp, zic eu. Mai ales că acest timp îl vom petrece împreună. Vom lucra zi de zi, mai ales că venim după o vacanță. Și asta spre deosebire de adversarele noastre din grupă, Portugalia și Ucraina, unde campionatele sunt în desfășurare. Ne lipsesc și jocurile oficiale. E un minus pentru noi.

– Ce înseamnă pentru un jucător prezența la un turneu final?
– Maximum! Un turneu final înseamnă apogeul unei cariere, o competiție unică, în care întâlnești adversari de top, într-o organizare de excepție, este momentul când emulația atinge cele mai înalte cote, te simți cu adevărat împlinit ca sportiv, e ceva extraordinar.

„Eram tânăr și mai știu că toți aveam emoții mari!”

– Ce îți mai aduci aminte de la primul tău turneu final?
– Totul! A fost Campionatul European din 2007, din Portugalia, primul și pentru mine și pentru naționala României. Eram tânăr și mai știu că toți aveam emoții mari! A fost însă o experiență incredibilă.

– Care e cea mai frumoasă amintire din cariera ta?
– Toate calificările la Campionatul European sunt cele mai dragi amintiri.

– Care ar fi marele regret al carierei tale?
– Faptul că nu am ajuns la un turneu final de Campionat Mondial. Și am fost atât de aproape…

„Mai e Florin Matei”

– Ai visat vreodată că vei ajunge să joci la un Campionat European?
– Sincer, la unul am visat, dar la patru nu!

– Nu ești singurul cu patru Europene.
– Mai e Florin Matei. Ar fi fost și Robert Lupu, dacă nu ar fi ales ca acum în Slovenia să fie doar antrenor.

– Tot voi aveți cele mai multe selecții la națională.
– Așa este. Eu și Matei avem câte 280, pe acolo.

„Nu am avut vreo accidentare”

– Păi, până la urmă câte sunt?!
– Nu mai știe nimeni. Le-am pierdut firul, dar sub 280 nu sunt. Am pierdut primele 15 selecții de la începuturile istorie echipei naționale, apoi n-am ratat nimic. În toată această perioadă nu am avut nici măcar o entorsă, nu am lipsit nicio secundă din pricini medicale.

– Cine e favorita ta la EURO 2018?
– Spania e mereu favorită. O echipă organizată, disciplinată, încrezătoare, valoroasă. Mai sunt însă și alte echipe care îți pot depune candidatura la titlul european și mă gândesc aici la Portugalia, Rusia, Italia.

„Putem să învingem Ucraina”

– Primul adversar al nostru e Portugalia!
– O echipă foarte bună. Portugalia are o primă linie de excepție. Ceilalți jucători nu se ridică însă la nivelul acestei primei linii. Contează foarte mult cum începi meciurile contra Portugaliei. Joci bine, ai căpătat încredere. Am făcut o remiză cu Portugalia, 1-1, la Târgu Mureș, am pierdut la ei acasă destul de greu, o știm bine. Trebuie să ne mobilizăm, iar la acest capitol noi am stat mereu foarte bine, să dăm dovadă de sacrificiu, de unitate, să trecem rapid peste momentele grele, pentru că sigur vor exista.

– Despre Ucraina ce spui?
– Echipă disciplinată, harnică. Nu e atât de tehnică. Putem să învingem Ucraina și chiar mizez pe un succes în această confruntare. Va fi foarte greu, dar nu imposibil. Îmi amintesc de un baraj pentru Campionatul Mondial, acum 6-7 ani. Am pierdut la Târgu Mureș în prima manșă cu 0-4. Am bătut în Ucraina cu 4-1 după un meci nebun, în care a, ratat o mulțime de ocazii. La 5-1 mergeam noi…

Programul grupei C
31 ianuarie 2018, ora 18:00 (ora locală)
Portugalia – România
2 februarie 2018, ora 20:45 (ora locală)
România – Ucraina
4 februarie 2018, ora 18:00 (ora locală)
Ucraina – Portugalia

* Se califică în sferturile de finală primele două clasate.