În vârstă de 33 de ani, Răducu evoluează la formația Luxol St Andrews, campioana Maltei, formație care în acest sezon a scris istorie pentru futsalul maltez după calificarea în Main Round-ul UEFA Futsal Cup, Liga Campionilor în varianta de sală. Emil face parte din ceea ce mulți au numit generația de aur a futsalului românesc, o generație care a reușit a patra calificare la un turneu final al Campionatului European.

„Sacrificiile nu au fost în zadar”

– Pe o scară de la 1 la 10 cât de nerăbdător ești să înceapă EURO 2018?
– Sincer, abia aștept! Sunt nerăbdător să înceapă Campionatul Europen, iar dacă ar trebui să evaluez această stare emoțională pe o scară de la 1 la 10, i-aș acorda fără rezerve nota maximă!

– Ce înseamnă un Campionat European pentru un sportiv?

– Cred că a juca la un turneu final, fie el de Campionat European sau de Campionat Mondial, reprezintă o mare împlinire pentru orice jucător. Este realizarea unui vis, este dovada clară a recunoașterii muncii depuse, a faptului că toate eforturile, toate sacrificiile nu au fost în zadar. Așa, ca să concluzionez, a îmbrăca tricoul echipei tale naționale la un turneu final este un sentiment extraordinar.

„Ucraina e o echipă foarte incomodă”

– Cum ai descrie Portugalia, primul nostru adversar din Grupa C?
– Toată lumea știe cine este Portugalia. Faptul că Portugalia îl are în componență pe Ricardinho, desemnat anul trecut, pentru a patra oară consecutiv și pentru a cincea oară în total, cel mai bun jucător din lume spune totul despre adversarul nostru din grupă, unul devenit deja tradițional. Din nefericire, până acum nu am reușit să avem rezultate favorabile în meciurile directe, dar, cu siguranță, acum meciul va fi diferit și speram să scoatem un rezultat bun.

– Ce spui de Ucraina, al doilea „inamic”?
– Ucraina e o echipă foarte incomodă, cu jucători nu foarte tehnici, dar foarte muncitori, care știu ce au de făcut pe teren. Ucrainenii stau foarte bine atât din punct de vedere fizic, cât și tactic. Cred că șansele în disputa cu Ucraina sunt egale. 

„Văd câteva favorite”

– Avem șanse să avansăm în faza eliminatorie?
– Vom încerca să profităm de calitatea noastră principală, aceea de a fi un grup unit, de a fi o echipă. Avem șanse de a trece în faza următoare, dar lucrurile trebuie luate pas cu pas pentru că, de exemplu, orice gol, dat sau primit, este foarte important în economia turneului final.

– Cine crezi că va câștiga anul acesta Campionatul European?
– Este destul de greu să spun cine poate câștiga titlul european în Slovenia. În ultimii ani valorile s-au uniformizat în vârful piramidei, dar am asistat și la surprize. Acestea din urmă pot apărea oricând. Văd însă câteva favorite: Spania, Rusia, Italia și Portugalia.

„Am fost un om muncitor și serios”

– Ce înseamnă să porți banderola de căpitan al naționalei României?
– A purta banderola de căpitan al echipei naționale este o mare onoare și, în același timp, o imensă satisfacție. Asta înseamnă că munca ta a fost apreciată de cei din jur, în primul rând de antrenori și coechipieri. A contat, mai spun, eu, faptul că am fost un om muncitor și serios. Să nu uităm însă că baderola de căpitan al echipei naționale implică și multe responsabilități.

– Când erai mic te gândeai că vei ajunge atât de departe în futsal?
– Sincer, când am început să joc futsal nu credeam că voi ajunge așa departe. Nu știam nici măcar cât timp voi practica acest sport. Acum sunt fericit pentru alegerea făcută. Vreau să spun însă că indiferent cât de talentat ești, nu poți ajunge la un asemenea nivel decât prin muncă. Și cu șansă, pentru că ai nevoie de noroc în momentele dificile.

Ortiz, Falcao și Ricardinho

– Care e jucătorul tău preferat? Din futsal, firește!
– Pentru că avem un stil asemănător, l-aș nominaliza în primul rând pe Carlos Ortiz, căpitanul naționalei Spaniei. Îmi place foarte mult. Ca talent incontestabil, posesor al unor calități de excepție, cred că brazilianul Falcao e unul dintre cei mai mari. Falcao a fost extraordinar. Acum în prim plan se află Ricardinho, un jucător senzațional.

– Cu ce gânduri ai intrat în Noul An?!
– Doar cu gânduri bune! Pentru Noul An îmi doresc să fiu sănătos și să aleg ceea ce este mai bine, atât pentru echipa națională, cât și pentru echipa de club. Legat de Campionatul European, vreau să dau tot ce am mai bun pentru a merge cât mai departe.

Grupa C
31 ianuarie 2018, ora 18:00 (ora locală)
Portugalia – România
2 februarie 2018, ora 20:45 (ora locală)
România – Ucraina
4 februarie 2018, ora 18:00 (ora locală)
Ucraina – Portugalia

Se califică în sferturile de finală primele două clasate.