FOTO: uaf.ua

Prima reprezentativă de futsal a României dispută sâmbătă și duminică o „dublă” de verificare în compania selecționatei similare a Ucraine. Meciurile vor fi găzduite de Sala Polivalentă din Bistrița cu începere de la ora 18.00 și vor fi în direct pe FRF TV.

Confruntările cu Ucraina de la Bistrița vor fi primele cu Endre Kacso în funcția de selecționer, cel care l-a înlocuit pe banca tehnică a naționalei României pe Robert Lupu.

Spectacol la Ivano-Frankivsk

România și Ucraina s-au întâlnit de nenumărate ori în ultimii ani, atât în meciuri amicale, cât și oficiale, cele două naționale devenind adversari de tradiție.

În ultima confruntare, disputată exact în urmă cu doi ani. La 22 septembrie 2019, „Sport Complex College of Physical Education” din Ivano-Frankivsk (Ucraina), o sală multifuncțională în care evoluează și echipa de futsal Uragan Ivano-Frankivsk, campioană a Ucrainei, România învingea Ucraina, la capătul unui meci senzațional, cu scorul de 5-2, prin golurile marcate de  Ique Ribeiro, Szőcs, Covaci și Savio, o „dublă”.

România și Ucraina s-au întâlnit și la ultimul turneu final al Campionatului European Slovenia 2018. Deși a condus cu 2-0, naționala pregătită de Robert Lupu a pierdut cu 2-3.

Locul 13 în clasamentul FIFA, Ucraina a lipsit, după declararea independenței față de URSS, o singură dată de la turneul final al Campionatului European. Este vorba despre EURO 1999 din Spania. Ucraina a jucat de două ori cu trofeul pe masă la Europene, în 2001, în Rusia, când a pierdut în fața Spaniei, scor 1-2 după prelungiri, și în 2003 în Italia, când a pierdut greu, scor 0-1, în fața reprezentativei țării gazdă. Ucraina a fost prezentă la cinci ediții ale Campionatului Mondial, cea mai bună performanță fiind un loc 4 la ediția din 1996 din Spania.

Naționala țării noastre, locul 22 în ierarhia FIFA, a fost prezentă la patru ediții ale Campionatului European: Portugalia 2007 (locul 6), Croația 2012 (locul 7), Belgia 2014 (locul 6) și Slovenia 2018 (locul 12).

„Vor fi două meciuri în care ne vom testa potențialul”

„E un nou început pentru echipa națională. Spun asta pentru că am demarat, odată cu telegramele de convocare, o întinerire a lotului. Pentru acțiunea de la Bistrița au fost chemați 10 jucători noi, tineri. Mă bucur că mulți dintre cei convocați au avut evoluții bune și foarte bune în primele trei etape ale noului sezon al Ligii I. Am văzut determinare, am văzut dorință de a arăta că merită să joace la prima reprezentativă. Am mai spus, poarta echipei naționale rămâne deschisă pentru cei care își doresc să evolueze sub tricolor. Totul depinde de ei, de jucători. Sunt sigur că cele două meciuri cu Ucraina vor fi două meciuri în care ne vom testa potențialul, atât la nivel de echipă, cât și la nivel individiual. Toată lumea așteaptă rezultate, așa că nu avem timp de pierdut. Sper ca cei chemați la prima reprezentativă să arate că merită să facă parte din acest grup”, a spus Endre Kacso, selecționerul României.

Ucraina la Bistrița fără căpitanul Petro Shoturma

„Meciurile cu România au fost întotdeauna destul de dificile pentru noi”, a afirmat Oleksandr Kosenko, 51 de ani, selecționerul Ucrainei. Într-un interviu acordat Asociației de Futsal din Ucraina, Oleksandr Kosenko a spus despre „dubla” cu România: „Echipa națională a României este o echipă de calitate. Chiar dacă nu s-au calificat la Campionatul Mondial din Lituania, românii rămân o unitate de luptă serioasă în rândul echipelor europene. România promovează futsalul tehnic. Aștept cu nerăbdare cele două meciuri”.

Pentru cele două meciuri de la Bistrița, Oleksandr Kosenko a apelat, printre alții, la un debutant, Igor Chernyavsky, și la trei jucători ce nu mai fuseseră convocați de ceva vreme, Ievhen Siriy, Vitaliy Radevych și Andriy Tsilyk. „L-am urmărit pe Chernyavsky în ultimul sezon. Poate că lui Igor îi lipsește puțină experiență internațională. Deci, aceste meciuri ar trebui să-l avantajeze”, a explicat Kosenko.

Ucraina va sosi la Bistrița fără căpitanul Petro Shoturma, accidentat. Cine va conduce echipa națională a Ucrainei din postura de căpitan la meciurile împotriva României? „Avem doi vice-căpitani: Zhurba și Tsypuna. Serhiy și Kyrylo sunt jucători vechi ai echipei naționale și căpitanii echipelor lor de club”, a specificat Oleksandr Kosenko.

Lotul convocat de Endre Kacso

Portari: Andrei Dinicuță (Autobergamo Deva), Teodor Lungu (CFR Timișoara), Andrei Grigoraș (FK Odorheiu Secuiesc)
Jucători de câmp: Kedei Barna, Balint Andor, Balazsi Attila (toți trei de la FK Odorhieu Secuiesc), Daniel Duda (Futsal Giorgione), George lepădatu (ASD Active Network), Adrian Pânzaru, Iszlai Richard, Kusmodi Tamas (toți trei de la Autobergamo Deva), Paulo Ferreira (Cardoso), Manya Szabolcs, Hadnagy Istvan (ambii de la Kecskemet), Octavian Cireș, Robert Crișan (ambii de la CS United Galați)

Lotul convocat de Oleksandr Kosenko

Portari: Kyrylo Tsypun, Yuriy Savenko (ambii de la Prodexim), Nazariy-Zenoviy Voytovych (Energia)
Jucători de câmp: Serhiy Malyshko, Mykhailo Zvarych, Ihor Korsun, Mykola Mykytyuk (toți de la Prodexim), Oleksandr Pedyash, Yaroslav Lebid, Yevhen Siriy, Ihor Chernyavsky (toți de la HIT), Daniil Abakshin, Artem Farenyuk, Vitaliy Radevych (toți de la Uragan), Taras Kuz (Energy).

ARTICOL DE ADI DOBRE