Trupa lui Robert Lupu e hotărâtă să facă azi un pas important spre EURO 2018, pentru unii dintre jucători, componenți ai „generației de aur” a futsalului românesc, acesta putând fi ultimul turneu final al carierei.

Florin Matei e considerat unul dintre cei mai buni jucători din istoria futsalului românesc. La 33 de ani, Florin nu vrea să audă de retragere, chiar dacă EURO 2018 ar fi pentru el al patrulea turneu final de Campionat European. Component al campioanei Autbergamo Deva, Florin Matei, care îl are alături pe Cristi, fratele său mai mic, și la Deva și la echipa națională, e de părere că România nu are voie să rateze o asemenea șansă și că futsalul românesc nu poate lipsi de EURO.

De la începuturile naționalei

– Florin, a câta campanie de calificare e aceasta?
– Pentru mine? Offf! Nu îmi mai amintesc. Au fost atât de multe. Joc de la începuturile naționalei de futsal a României, cam din 2003, dacă țin bine minte.

– Ce așteptări ai de la acest baraj?
– Să facem un joc bun acasă, la Deva, și, în final, să obținem calificarea la Campionatul European de anul viitor. Această calificare e obligatorie după ratarea de acum doi ani.

„EURO e un vis”

– Ce înseamnă un turneu final?
– Înseamnă realizarea unui vis. E tot ceea ce își poate dori mai mult un jucător. Te simți jucător, te bați cu cei mai buni în meciuri adevărate, este extraodinar. Eu am fost la trei turnee finale de Campionat European. Vreau să merg și în Slovenia, pentru că știu ce înseamnă.

– Care este cea mai frumoasă amintire a ta din preliminariile la care ai participat?
– Eliminarea Serbiei, în barajul pentru EURO 2014, ultimul la care am participat. A fost o dublă victorie în fața unei echipe puternice. Dar și noi aveam o echipă tare!

„Eram foarte firav”

– Cea mai mare dezamăgire?
– Ratarea calificării pentru EURO 2016, cu Ungaria, când am luat gol în ultima secundă a prelungirilor. Nici acum nu înțeleg cum ungurii au reușit în trei secunde să repună de la margine, să centreze și să marcheze. Nu se poate. Nu am protestat, pentru că la sfârșit a intrat lumea pe teren. Am fost foarte dezamăgit. Mi-a trebuit foarte mult timp ca să-mi revin.

– Puteai să joci fotbal pe teren mare până la acest nivel, de echipă națională?
– Nu știu dacă aș fi făcut față. Eu am început, firește, cu fotbalul pe teren mare. Eram însă foarte firav. Abia după 18 ani m-am dezvoltat așa cum mă vede lumea azi!

„Futsalul înseamnă matematică”

– Ce înseamnă futsalul?
– Înseamnă matematică, cu tot ceea ce implică ea, adică strategii, scheme! Înseamnă o intensitate a efortului extraordinară, tehnică.

– În ce sport crezi că te-ai mai fi descurcat?
– În niciun alt sport! Ori fotbal, ori futsal, ori nimic!

– Ce pasiuni ai?
– Sunt un om normal. Nu am pasiuni extreme! Ies cu prietenii, mă uit la un film, ascult muzică. Ce muzică? Orice în afară de rock! Eu sunt din Pantelimon, acolo nu se asculta rock!

„Tata ne-a influențat carierele”

– Ce vei face după ce îți vei încheia cariera de jucător?
– Vreau să rămân în fenomen, ca antrenor, ca preparator. Nu pot sta departe.

– Câtă influență a avut tatăl vostru asupra carierei voastre, a ta și a fratelului tău, Cristi?
– O influență uriașă. Când ai un tată fotbalist, e clar că te lipești de acest sport. Mergeam la toate meciurile lui, și când juca la Petrolul și când evolua la Brăila. Și acum vorbim, ne încurajează, dar de cele mai multe ori de critică! Că n-am făcut bine aia sau cealaltă, că pe vremea lui era fotbalul adevărat!

– Ce spui de „stranierii” din naționala noastră?
– În futsal, naturalizarea jucătorilor e un fenomen global, absolut normal. Sunt un câștig, toți trei. Am convingerea că se vor adapta și că vor aduce un plus jocului naționalei noastre.

Iată lotul României pentru barajul cu Georgia:
Vlad Iancu (Informatica Timișoara), Petrișor Toniță (Autobergamo Deva), Andrei Grigoraș (FK Odorheiu Secuiesc) – portari;
Robert Lupu, Sávio Valadares, Felipe Oliveira (toți trei de la Informatica Timișoara), László Szőcs (FK Odorheiu Secuiesc), Mimi Stoica, Alpar Csoma, Adrian Pânzaru, Florin Ignat, Robert Matei, Cristi Matei, Paulo Ferreira (toți de la Autobergamo Deva) și Emil Andrei Răducu (Luxol St Andrews – Malta)

3 prezențe la turneul final de Campionat European are în palmares naționala de futsal a României: 2007, 2012, 2014

Manșa secundă a barajului cu Georgia e programată pe 26 septembrie la „Palatul Sporturilor” din Tbilisi.