După doi ani!

Florin Ignat, 35 de ani, va bifa în Slovenia al treilea său EURO, după cele din 2012 și 2014. Ignat s-a numărat printre surprizele selecționerului Robert Lupu în dubla de baraj cu Georgia. Lupu l-a readus la națională pe Ignat pentru confruntările decisive de la Deva și de la Tbilisi duapă doi ani de pauză. Pauză de la prima reprezentativă!

„Un pas uriaș înainte!”

– Florin, ce înseamnă pentru tine această calificare?
– E ceva frumos. De fapt, frumos e prea puțin. E minunat! Mai ales că am revenit la echipa națională după doi ani de absență. Sincer, nu mă mai așteptam la vreo convocare. Mă bucur însă că nu am dezamăgit, că am luptat și am dat totul pentru calificare, că am contribuit și eu la această nouă performanță. Sunt foarte bucuros, pentru că a juca la un Campionat European înseamnă o împlinire, o răsplată a sacrificiilor făcute de-a lungul carierei. Acolo, la EURO, simți că ești jucător.

– Pentru echipa națională ce înseamnă această calificare?
– Un pas uriaș înainte. Cred că dacă nu ne-am fi calificat, întreg futsalul românesc ar fi intrat într-un anonimat periculos. Sper ca această performanță să să aducă oamenii lângă futsal, pentru că e un sport extraordinar, dar din păcate prea puțin mediatizat la noi.

„Tremura parchetul sub tălpile noastre”

Ți-a fost vreun moment teamă că România nu se va califica la EURO 2018?
– Nu am avut teamă, pe cuvânt. Nici măcar după 2-2 la Deva, în primul meci. Șriam că suntem mai buni ca ei, dar trebuia să și arătăm asta. Nu ne-am pierdut nici la Tbilisi, când Georgia conducea cu 3-1! Reacția noastră, a băieților, în acel moment, a arătat că suntem uniți, că suntem o echipă. Eu am simțit tot timpul că ne putem califica.

– Care a fost cel mai frumos moment al carierei tale la națională?
– Cred că acum, cu Georgia. A fost frumos și în barajul contra Serbiei, de la ultima noastră calificare, dar atunci am condus în permanență, am învins în ambele manșe. Acum a fost mult mai dramatic. Vă spun sincer, atmosfera de la Tbilisi a fost incredibilă. La 3-1 pentru Georgia simțeam cum tremură parchetul sub tălpile noastre, așa atmosferă făceau suporterii georgieni din tribune!

„Am crezut că a căzut cerul peste noi…”

– Cea mai urâtă amintire?
– Golul încasat de la Ungaria în ultima secundă a prelungirilor din manșa secundă a barajului pentru EURO 2016. Eram în teren. Am crezut că a căzut cerul peste noi… Cel mai dureros a fost amănuntul că eram mai buni decât adversarii noștri!

– Cât de mult au contat naturalizările celor doi brazilieni, Savio și Felipe Oliveira?
– Foarte mult! Savio a marcat șase goluri în dubla cu Georgia, două la Deva și patru la Tbilisi! Venirile celor doi sunt de bun augur. Sunt doi jucători tineri, dar mai ales foarte talentați.

„Sper să trecem de grupă”

– Ce spui despre grupa de la EURO?
– Cu oricine picam era foarte greu. E însă un turneu final și ne vom juca șansa noastră până la capăt. Portugalia nu e nici Spania, nici măcar Rusia. Cu Ucraina ne batem. Sper să trecem de grupă.

– Autobergamo Deva are patru victorii în primele patru etape!
– Aș vrea ca și la sfârșitul sezonului să vorbim despre un punctaj maxim! De când sunt doar jucător mă simt mult mai relaxat, îmi văd de jocul meu. Poate și asta a contat în convocarea mea la echipa națională. E greu să faci și munca de jucător și pe cea de antrenor.