Pentru prima noastră reprezentativă, EURO 2018 e cel de-al patrulea turneu final de Campionat European. Vineri, la Ljubljanski grad, una dintre atracțiile turistice ale capitalei Sloveniei, va avea loc tragerea la sorți a grupelor turneului final, care se se va disputa în perioada 30 ianuarie – 10 februarie 2018 la „Arena Stožice”, o sală polivalentă modernă, cu o capacitate de 12.480 de locuri.

„Această performanță ar trebui să ajute futsalul românesc”

Căpitanul tricolorilor Emil Răducu spune că naționala României nu va merge la plimbare în Slovenia, ci se va bate așa cum a făcut-o de fiecare dată! Jucător în Malta, la formația Luxol St Andrews, Răducu a marcat un gol la Tbilisi.

– Emil, ce înseamnă această calificare pentru tine, pentru voi?
– Înseamnă totul! Înseamnă că nu ai făcut sacrificii în zadar. Înseamnă că atunci când ne vom retrage vom avea ce povesti! E ceva extraordinar. Pentru futsalul românesc de asemenea e un lucru mare, determinant pentru viitorul său. Această performanță ar trebui să ajute futsalul românesc, să aducă în jurul acestui sport investiții, spectatori.

„Nu am intrat în panică”

– Cum a fost la Tbilisi?
– Ușor nu a fost! Dar, să știți, toți am fost extraordinar de motivați, toți am avut o dorință uriașă de a îndrepta lucrurile din tur și de a ne califica la EURO. I-am luat pe adversari mult mai în serios decât în meciul de la Deva. Înainte de jocul de acasă nu știam prea multe despre ei, despre pivotul lor, proaspăt naturalizat. Acum, la Tbilisi, am avut altă atitudine. Chiar și la 3-1 pentru ei, chiar și atunci când ne-a fost refuzat un penalty. Nu am intrat în panică.

– V-a fost teamă în vreun moment al jocului?
– Nu. Deși, sincer, iei în calcule în asemenea situații, toate variantele. Varianta cu înfrângerea era însă ultima. Șansele erau egale după 2-2 la Deva. Știam că vom marca, că trebuie să învingem. Nu ne-am gândit niciun moment la un rezultat de egalitate, care ne-ar fi dus la EURO. N-am mers la două capete, am mers să batem la Tbilisi.

„Vom lupta să trecem de grupe”

– A existat un moment psihologic?
– Cu siguranță a existat, iar acela a fost reprezentat de faza golului de 3-3, când am egalat deși mai era o secundă din prima repriză.

– Urmează tragerea la sorți a grupelor turneului final!
– Cel mai important e că vom fi acolo, la turneul final. Nu vom merge însă în plimbare la EURO. Ne vom lupta, așa cum am făcut și până acum. Pentru mine e al treilea EURO. Putem cădea într-o grupă cu Spania și Portugalia, ceea ce ar fi cel mai rău! Dar poți face parte dintr-o grupă cu Slovenia, țara gazdă, și Ucraina, de exemplu, ceva mai accesibilă. Nu mai facem calcule, e turneu final! Vom lupta să trecem de grupe.

„Degeaba ai talent, dacă nu ai caracter”

– Care a fost cel mai dramatic moment al preliminariilor pentru EURO?
– Finalul partidei cu Finlanda, din grupa preliminară de la Călărași. Mai erau patru secunde de joc, iar noi aveam de recuperat două goluri. Le-am marcat și am egalat. Nu îmi aduc aminte de o performanță similară cu a noastră, ca o echipă să marcheze două goluri cu patru secunde înainte de final! Remiza aceea ne-a adus la baraj, iar acum la EURO 2018.

– Care a fost atuul vostru în barajul contra Georgiei?
– Am fost clar echipa mai bună, doar că trebuia să și arătăm asta. Apoi determinarea extraordinară din meciul retur, caracterul de care a dat dovadă echipa. Pentru că degeaba ai talent, dacă nu ai caracter!

Alături de adversari și coechipieri

– Cum e în Malta?
– E frumos! Chiar mâine am meci de campionat. Mă revăd cu doi dintre adversarii din baraj!

– Și peste câteva zile cu băieții de la națională!
– Așa este! În două săptămâni vin la Deva, alături de ceilalți coechipieri de la Luxol St Andrews, campioana Maltei. Luxol face parte din Grupa a 8-a a Main Round-ului UEFA Futsal Cup, Liga Campionilor la futsal, alături de Araz Naxçivan, Mostar SG Staklorad și Autobergamo Deva!