Naționala de futsal a României se află în fața celui mai important examen din ultimul an și jumătate. Tricolorii vor disputa în week-end și la începutul săptămânii viitoare meciurile din cadrul Grupei a 4-a de calificare la Campionatul European de futsal de anul viitor din Slovenia. De câteva zile, lotul pregătit de antrenorul-jucător Robert Lupu se află în cantonament la Călărași, orașul care va găzdui partidele din Grupa a 4-a, din care mai fac parte, alături de naționala României, Finlanda, Letonia și Portugalia, aceasta fiind și ordinea în care cele trei vor da piept cu tricolorii.

În vârstă de 27 de ani, Bogdan Covaci, jucătorul campioanei City’US Târgu Mureș, e unul dintre oamenii de bază ai primei noastre reprezentative. Descoperit de Cosmin Gherman, component al „generației de aur” a futsalului românesc, în prezent antrenor la gruparea mureșeană, Bogdan Covaci are ambiția de a călca pe urmele mentorului său și de a bifa un turneu final.

„Suntem pregătiți”

– Gata de luptă?
– Gata! Mai avem de pus la punct ultimele detalii, dar, în ceea ce mă privește, sunt pregătit, de fapt suntem pregătiți pentru ceea ce urmează. Fizic, psihic sunt pregătit.

– EURO 2018 ar putea fi primul tău turneu final?
– Am mai participat la preliminarii, dar nu am mai fost acolo. Vreau să bifez primul meu turneu final. Îmi doresc din tot sufletul ca echipa națională să ajungă la Campionatul European de anul viitor din Slovenia.

„Portugaliei îi va fi foarte greu cu noi”

– Cum vezi Grupa a 4-a?
– E o grupă grea. Ne batem cu Finlanda pentru locul doi, Portugalia fiind, de departe, favorită la câștigarea grupei. Așa văd lucrurile. Dar nu trebuie să excludem nici o eventuală surpriză. Vom juca împortiva Portugaliei în ultimul meci. Portugaliei îi va fi foarte greu cu noi! Îmi amintesc de un 3-4 cu Portugalia, cu un gol marcat de ei în ultimul minut.

– Ce înseamnă să joci împotriva unei echipe precum cea a Portugaliei?
– E o experiență extraordinară. Portugalia e una dintre cele mai bune naționale din lume, care are în componență jucători de mare valoare. I-am mai întâlnit, așa cum am mai spus, îi știm bine.

„Liga Campionilor e ceva unic”

– Finlanda?
– Echipă bună, cu același lot de trei ani. Au un antrenor foarte bun, Mićo Martić, om cu experiență. Suntem însă mai buni decât finlandezii. Trebuie să-i învingem. Letonia? Sper să nu fie o surpriză în această grupă!

– Cât de mult a contat că ai jucat cu City’US în Elite Round-ul Ligii Campionilor?
– Enorm! De acolo, din Elite Round, începe futsalul adevărat. Liga Campionilor e ceva unic. Întâlnești cei mai buni jucători din lume, atmosfera e una senzațională, e de vis! Toate acestea înseamnă experiență pentru orice jucător.

„Futsalul e mult mai frumos decât fotbalul”

– Ai început, ca cei mai mulți dintre colegii tăi, cu fotbalul mare!
– Jucam la Gaz Metan Târgu Mureș. Asta se întâmpla acum șase-șapte ani. Cosmin Gherman m-a adus la City’US. El a avut cea mai mare influență asupra carierei mele. Pot spune că a fost idolul meu. Un mare jucător de futsal și un antrenor la fel de priceput.

– Care e diferența între fotbalul mare și futsal?
– În primul rând e o diferență de efort. În futsal ești obligat să te descurci pe spații mici, să iei decizii într-un timp foarte scurt. Și, în plus, futsalul e mult mai spectaculos. La început consideram că fotbalul e mai frumos decât futsalul. Acum e clar, futsalul e mult mai frumos! Să nu uităm că marii jucători de fotbal au început cu futsalul. Citeam o carte despre Pep Guardiola, în care celebrul antrenor spaniol povestea cum își ducea echipa la sală cel puțin o dată pe săptămână pentru a se antrena.