Înainte de 1989, orașul Roman era vestit în primul rând datorită istoriei sale de peste șase secole, a celor trei mari întreprinderi (Întreprinderea de Țevi, Întreprinderea Mecanică și Întreprinderea de Fire și Fibre Poliamidice) construite după cel de-al Doilea Război Mondial și Garnizoanei Militare din localitate, adevărată sperietoare pentru generații întregi de militari în termen!

La Roman s-a făcut și sport, ca în orice alt oraș din Moldova care se respectă. Sportul a trecut însă în plan secundar în ultimii ani, în primul rând din pricini financiare. Una dintre singurele echipe care luptă încă pentru gloria sportivă a orașului Roman este o echipă feminină de fotbal înființată acum șapte ani și care se încăpățânează să supraviețuiască. Vulpițele Galbene Roman reprezintă o pată de culoare în peisajul fotbalului feminin din România.

În acest weekend, Vulpițele Galbene vor începe un nou sezon în Liga 2 cu un meci în deplasare la Odorheiu Secuiesc. Adelin Tălmăcel, omul care se ocupă de echipă, spune că jucătoarele sale sunt pregătite pentru debutul în noul sezon.

– Domnule Adelin Tălmăcel, cine mai joacă fotbal în orașul Roman?
La nivelul primelor cinci ligi doar Vulpițele Galbene. Din păcate…

– Când ați început acest proiect?
În urmă cu șapte ani. Și ne-am afiliat la Federația Română de Fotbal în 2016. Multă lume m-a întrebat de ce am ales să punem suflet într-o echipă de fete. Am pus pentru că mi s-a părut un proiect interesant. În plus, întotdeauna mi-a plăcut să fiu altfel, să fac altceva decât face toată lumea. Aveam experiența lucrului cu băieții, tot echipe școlare. Primele competiții au fost Olimpiadele Școlare.

– Începutul a fost greu?
Ca orice început! Fetele au venit inițial chemate, rugate. Nu aveau talent. Tocmai de aceea au progresat foarte greu. Aveau însă dorința de a juca fotbal, erau încântate. Le-am dat puțină libertate, puțină importantță. Primiseră treninguri și aveau voie să vină astfel îmbrăcate la școală. Ieșeau în evidență! Apoi, ușor, au apărut și talentele. Am găsit într-un sat o fată care juca fotbal alături de băieți, apoi o altă fată.

– Cum ați ales acest nume, Vulpițele Galbene?
Din start am evitat numele de inspirație internațională. Eram încântat de titulaturi precum „Câinii roșii” sau „Lupii Galbeni”. Întrucât în zona noastră nu avem animale gen lup, tigru, leu, am apelat la ceva cunoscut pe la noi, la vulpițe! Și am vrut să fim ca ele, istețe, energice, șirete! Și pentru că singurul echipament avut în acel moment la dispoziție era unul galben, echipa s-a numit Vulpițele Galbene Roman! Acum culorile echipei sunt galben și albastru.

– Culorile „lupilor galbeni” de la Petrolul!
Exact! Acesta a fost motivul pentru care le-am și propus celor de la FC Petrolul Ploiești o colaborare. O colaborare între vulpițe și lupi! Nu am primit încă niciun răspuns.

– Ați crezut vreun moment că veți ajunge aici?
Sincer, nu! Nu am sperat că vom ajunge unde ne aflăm acum, cu un baraj pentru promovarea în Liga 1 ratat. Am luat totul ca pe o joacă. Când am promovat din Liga a III-a m-am speriat! Mi-am zis: Ce vom face de acum înainte?

– Și ce ați făcut?
Am continuat. Suntem un club privat. Nu avem sponsor. Facem proiecte. Uneori obținem finanțare, alteori nu. E dificil.

– Unde vă desfășurați activitatea?
Avem o relație bună cu Primăria din Roman, cu domnul primar Leonard Achiriloaei. Pentru meciuri ne este pus la dispoziție Stadionul „Moldova” din Roman, iar antrenamentele le desfășurăm pe un teren al Institutului Franciscan.

„Avem vulpițe de la U13 până la senioare”

– Mai sunteți antrenor al echipei?
Nu, din acest sezon nu voi mai fi, nu mai am timp. Avem însă un staff serios, din care face parte incluisv soția mea, care e medic și care are grijă de sănătatea fetelor.

– Fetele cum sunt văzute în Roman?
Sunt adevărate vedete! Oamenii le recunosc pe stradă, în magazine. Mai mult de jumătate din ele sunt eleve. Restul lucrează. Avem trei fete care sunt angajate la MApN, în timp ce două se pregătesc și ele să îmbrace haina militară.

– Câte vulpițe joacă fotbal în acest moment?
Aproximativ 60. Avem vulpițe de la U13 până la senioare. Cele mari abia așteaptă să înceapă campionatul!

Articol de Adi Dobre