Universitatea Craiova, o echipă reprezentativă pentru fotbalul masculin, are un parcurs de apreciat și la nivel de fotbal feminin, în Ligile de Junioare U15 și U17.

De la staff până la jucătoare există implicare și dorință de dezvoltare, pe toate planurile. Antrenorii echipei ne-au povestit că una dintre rețetele succesului este aceea că fetele reușesc să îmbine armonios școala cu fotbalul, iar acest lucru este confirmat de rezultate. Echipa a reușit să se autodepășească și să obțină victoriile la care au aspirat în sezonul precedent.

Ați încheiat prima parte a sezonului pe primul loc în clasament, atât în Liga de junioare U15 cât și U17. Cum priviți această evoluție ?
Evoluția bună vine din pregătirea începută încă din februarie 2020, când clubul a decis să înființeze o echipă de U15. Am început de la zero, iar prin metodele de pregătire aplicate, seriozitatea și munca fetelor, am reușit să construim un lot omogen, care să facă față competiției naționale de junioare U15. Grupa U17 este formată, în mare parte, din fetele care formau lotul anterior de U15, la care s-au adăugat și alte fete născute în anul 2005, iar prin experiența căpătată au reușit să aibă o evoluție bună în turul campionatului prezent.

Care a fost meciul care v-a adus cea mai mare bucurie ?
La U15, fiecare meci ne-a adus bucurie și nu doar prin prisma victoriilor obținute, ci și prin faptul că fetele au avut posibilitatea să joace alături de fete de la alte echipe. La U17 meciul cu o încărcătură emoțională a fost cel cu ACS Campionii FC Arges, prin prisma faptului că în campionatul trecut am fost învinse, iar acum am obținut victoria!

Care sunt obiectivele pentru anul 2022?
În primul rând, ne dorim să punem bazele formării unor grupe foarte bine pregătite la ambele categorii în vederea rămânerii pe primele două locuri pentru a beneficia de șansa de a participa în etapa următoare a campionatului. În același timp, avem în pregătire fete care au dreptul să joace în Liga 3 Feminin din campionatul viitor, precum și fete născute în anul 2010, care să completeze lotul U15 în viitor. Nu îl vedem ca un obiectiv primordial, dar și selecționarea a 3-4 jucătoare către loturile naționale se află pe lista de priorități, ținând cont de calitățile și pregătirea jucătoarelor noastre.

Universitatea Craiova este o echipă cu istorie. Cum este perceput fotbalul feminin în județ?
Înainte de toate vrem să precizăm faptul că încă de la început, când s-a introdus obligativitatea înscrierii în Campionatul Național de Junioare a unei echipe de U15 de către cluburile de Liga 1 masculin, clubul Universitatea Craiova a avut o deschidere și susținere totală pentru înființarea acestei echipe. Din lotul format avem multe fete care sunt atât din județul Dolj, cât și din județele limitrofe, ceea ce ne dă speranța că fotbalul feminin este perceput bine nu doar în Craiova. Există și vor reîncepe competițiile școlare la fotbal feminin, unde participă un număr mare de echipe reprezentative ale școlilor, ceea ce denotă că fotbalul este promovat și în multe unități de învățământ. Încurajările suporterilor, mai ales în mediul online, a postărilor despre echipele de fete, ne demonstrează susținerea fotbalului feminin de către aceștia.

Care credeți că este cheia către dezvoltarea fotbalului feminin românesc?
Din punctul nostru de vedere, echipele de fotbal feminin, și nu numai, trebuie pregătite de către specialiști, care să aibă cursuri și licențieri în domeniu și, pe cât posibil, să existe în staff-ul cluburilor și antrenoare. De asemenea, este foarte importantă respectarea de către antrenori a regulamentelor competițiilor în care sunt incluși, arătând în acest fel respect față de ceilalți antrenori și mai ales față de fete. În plus, respectarea direcțiilor transmise de către forurile de specialitate pentru a conlucra în aceeași direcție și organizarea de workshop-uri cu diverse teme din domeniu în care antrenorii se pot cunoaște și dezbate dificultățile sau opiniile personale. Nu în ultimul rând, antrenorii trebuie să fie dedicați și implicați total în procesul de pregătire al fetelor, conform particularităților de vârstă și mai ales emoționale. Să fie serioși și să empatizeze cu fetele.

Cum arată loturile echipei Universitatea Craiova U15 și U17?
În ceea ce privește nivelul pregătirii, este unul bun, deoarece am reluat antrenamentele încă de pe 10 ianuarie, având timp suficient să trecem prin toate perioadele antrenamentului sportiv. În ceea ce privește fetele, aceste sunt la școli și colegii foarte bune, au o situație școlară foarte bună, reușind să îmbine armonios școala cu fotbalul. Au înțeles ce înseamnă fotbalul de performanță și încearcă să se încadreze în cerințe. Sunt deja de 2 ani împreună atât în vestiar, cât și pe teren și am reușit să creem o atmosferă plăcută. Multe dintre ele urmează să susțină examenul de capacitate și merg, în plus, la meditații, fiind un efort suplimentar, dar necesar.

În încheiere, dorim să urăm succes tuturor echipelor de fotbal feminin care au început sau urmează să înceapă campionatul, iar fetele să continue să creadă în ”visul lor”!

STAFF-ul coordonator al echipelor de junioare U15 și U17 ale clubului Universitatea Craiova: 
AURORA Ungureanu-Dobre
– antrenor LICENȚA UEFA A
MARIAN Dobre – antrenor LICENȚA UEFA A