@Diana Coltofean

Naționala feminină de fotbal a României își va afla în mai puțin de 48 de ore adversarele din campania de calificare pentru Campionatul European din 2021, competiție care va fi găzduită de Anglia. Prima noastră reprezentativă se va afla în a treia urnă valorică joi, la Nyon.

Mirel Albon, selecționerul naționalei României, a mărturisit că nu are preferințe în privința adversarelor, deși a creionat o grupă accesibilă. Mirel Albon e sigur că, dacă prima noastră reprezentativă va avea la dispoziție toate jucătoarele pe durata campaniei, România va putea ajunge, în premieră, la un turneu final.

În acest week-end, tricolorele se vor reuni la Mogoșoaia, după care vor pleca spre Alanya Gold City Cup, competiție devenită deja o tradiție și la care România e o prezență constantă în ultimii ani.

„E foarte important cu cine vom juca din urna a doua valorică”

Domnule Albon, ce așteptări aveți de la următoarea campanie de calificare?
– Chiar dacă în ultimele preliminarii, pentru Campionatul Mondial din Franța, nu am avut un parcurs extraordinar, aș vrea să luăm ca model campania de calificare pentru EURO 2017, atunci când am ratat la mustață prezența la turneul final, deși nu am pierdut în cele două meciuri de baraj contra Portugaliei. Doar așa vom reuși să ne calificăm la un turneu final.

De ce vom avea nevoie joi la Nyon?
– De puțină șansă. E foarte important cu cine vom juca din urna a doua valorică. E importantă și prima urnă, dar, cu excepția Scoției, cred că toate celelalte echipe își vor câștiga grupele. Aș vrea să ne concentrăm pe urna a doua, despre care vorbeam. Toate echipele sunt valoroase, dar naționala noastră a dovedit că e capabilă să pună probleme oricărui adversar. Am arătat acest lucru și în preliminariile pentru Campionatul Mondial. Revin la aceste preliminarii, pentru că nu trebuie uitat că două dintre cele mai valoroase jucătoare ale noastre, căpitanul Florentina Olar și Isabelle Mihail, nu au evoluat decât într-o partidă fiecare.

– Aveți vreo preferință din urna a doua?
– Nu, deși nu aș vrea să întâlnim Belgia, cu care am dat piept în precedentele calificări. În funcție de adversarul din urna a doua vom încerca să facem cel mai bun țintar posibil. Va fi iarăși important dacă vom face parte dintr-o grupă de cinci echipe sau dintr-o grupă de șase echipe. La grupa de șase, ai în plus două meciuri oficiale, dar pierzi două meciuri amicale.

„Trebuie să abordăm cu profesionalism meciurile din calificări”

– Deci nu vreți Belgia!
– Belgia, Danemarca sunt adversare de evitat, dar nu imposibil de învins. Austria e iarăși o echipă tare, dar de care, sincer, nu mă tem. Așa cum am mai spus, avem nevoie și de șansă. E important cum vom gestiona această campanie de calificare. Cred că jucătoarele, noi toți, am tras destule învățăminte din campania trecută.

– Cât de mult contează prezența multor jucătoare în campionatele din străinătate?
– Contează mult. Avem în acest moment fete care evoluează în Belgia, Italia, Suedia, Spania, Franța, sper să avem cât de curând și în Germania și Anglia. Cu experiența fetelor care evoluează în străinătate, cu experiența celor din Liga I sperăm să abordăm cu profesionalism meciurile din calificări.

– Revenind la urna a doua valorică, care ar fi adversarele cu care putem lupta de la egal la egal?
– Ucraina ar fi una. Cu Ucraina ne-am întâlnit în preliminariile pentru EURO 2017 și ne-am descurcat foarte bine, 2-2 în deplasare și 2-1 acasă, la Cluj. După Ucraina cred că ar urma Țara Galilor. Nu mai sunt echipe mici, fotbalul feminin a evoluat.

– Ce părere aveți despre urna a patra?
– Ar fi ideal să evităm, de exemplu, Irlanda de Nord și Slovacia, echipe care au făcut progrese, dar cred că nicio echipă din urna a patra nu poate emite pretenții. Să nu uităm totuși că în precedenta campanie ne-am împiedicat de Moldova, cu care am făcut 0-0 la Chișinău.

– Cu ce gânduri plecați la Alanya Gold City Cup?
– Din păcate ne lipsesc jucătoare și pentru acest turneu. Avem jucătoare în Campionatul Universitar din Statele Unite ale Americii, care nu sunt lăsate să participe la astfel de acțiuni. Antrenorii de acolo nu înțeleg cât de importante sunt pentru jucătoare meciurile la echipa națională, mai ales atunci când fetele chiar se gândesc la o carieră adevărată. Meciurile la echipa națională reprezintă cele mai importante puncte din CV-ul unei jucătoare.

– Lipsesc fete și din alte campionate?
– În alte campionate nu se ține cont de calendarul UEFA. Cosmina Dușa, în Turcia, și Andreea Lain, în Israel, au în această perioadă meciuri importante și nu putem conta pe ele la Alanya Gold City Cup. Sper să le avem la următoarea noastră acțiune, dubla cu Malta de la Mogoșoaia, din 4 și 7 aprilie. Pentru turneul de la Alanya am mai pierdut, în ultimul moment, o jucătoare bună, de perspectivă. E vorba despre Erika Gered, de la Vasas Femina Odorheiu Secuiesc. Are probleme personale. O anunțasem deja în lotul pentru acest turneu. În locul său va veni Cristina Carp, de la „U” Olimpia Cluj.

„Vrem să jucăm finala competiției”

– La Alanya Gold City Cup naționala României are trei adversari pe care nu i-a mai întâlnit!
– Așa este! Vom întâlni, în ordine, Turkmenistan, Uzbekistan și India, toate premiere absolute pentru naționala noastră. Va fi o experiență deosebită, sunt sigur. Uzbekistan are o națională bună, care la fiecare campanie de calificare la Cupa Asiei trece cel puțin de un tur. India a făcut progrese, investește foarte mult în fotbalul feminin. Despre Turkmenistan știm că acum o lună a pierdut la limită, 2-3, în fața Japoniei, vicecampioana mondială! E clar, nu vor fi meciuri ușoare.

– Care sunt obiectivele la Alanya Gold City Cup?
– Teoretic, naționala României e favorită în această grupă. Pe lângă câștigarea grupei, urmărim să punem la punct un stil de joc, un model de joc, să punem în practică ceea ce facem la antrenamente. Vrem să jucăm finala competiției. Din cealaltă grupă, din care fac parte Franța B, Iordania, Irlanda de Nord și Kazahstan, cred că prima se va impune. Vom mai juca un meci în afara turneului, un joc-școală cu naționala Kârgâzstanului. Tocmai de aceea ne dorim ca fiecare jucătoare să aibă 180 de minute jucate de-a lungul acestui turneu.

– E prima acțiune în care sunteți doar selecționer!
– Acum, de când nu mă mai ocup și de „U” Olimpia Cluj, recunosc, am mai mult timp pentru echipa națională, ceea ce e foarte important. Am mult mai mult timp de a pregăti tot ce e legat de prima reprezentativă. Mi-am permis să urmăresc meciuri ale echipelor din străinătate unde evoluează fetele noastre, am ținut legătura cu antrenorii acelor formații, comunicarea cu jucătoarele de afară e mult mai bună. În plus, faptul că vom putea folosi programul Wyscout, un program folosit de cele mai importante naționale și echipe de club din lume, în urma contractului semnat de FRF, e iarăși un plus.

– Ce vă mai doriți de la următoarea campanie de calificare?
– Să avem la dispoziție toate jucătoarele. În condițiile în care vom putea alinia cea mai bună echipă, naționala României va fi un adversar redutabil pentru oricine. Mă întorc iarăși în timp și mă gândesc la meciul cu Franța de la Pitești, din aprilie 2016. Ce meci a făcut atunci naționala României! Franța avea atunci cea mai bună echipă din istorie și abia ne-a bătut cu 1-0, după o replică extraordinară dată de fetele noastre. Cred că putem repeta evoluții de acest gen și în această campanie.

„Trio-ul Dușa-Mihail-Olar, coșmarul oricărei apărări din Europa”

– Florentina Olar?
– Florentina Olar a revenit la parametrii pe care îi avea înainte de a rămâne însărcinată. E o jucătoare admirabilă, e căpitanul naționalei, e un exemplu pentru celelalte fete. Are o disponibilitate la efort ieșită din comun. La turneul din China a fost cea mai bună jucătoare. În planul meu pentru viitoarele preliminarii, Florentina Olar va fi atacant. Am sacrificat-o în preliminariile pentru EURO 2017. Florentina a evoluat acolo unde a fost nevoie de ea. O linie ofensivă formată din Cosmina Dușa, Isabelle Mihail și Florentina Olar poate fi coșmarul oricărei apărări din Europa!

– Cum vedeți Liga I?
– Din păcate în ultima vreme nu am sesizat progrese. Competiția, e adevărat, s-a echilibrat. În primul rând pentru că a dispărut ASA Târgu Mureș, echipă care se bătea cu „U” Olimpia Cluj. Multe jucătoare de la Olimpia au plecat în străinătate. În campionat, Olimpia a jucat cu multe fete tinere, chiar născute în 2003. A dispărut și CFR Timișoara… Nu sesizez deocamdată un progres care să îmi dea speranțe că Liga I va deveni mai puternică. Prea multe jucătoare se plimbă de la o echipă la alta. Unele formații au adus jucătoare din Republica Moldova, dar puține au confirmat. Obligativitatea de a avea junioare în teren e o măsură bună. În câțiva ani sper la o creștere calitativă a campionatului intern. Vom încerca să vorbim, să colaborăm cât mai mult cu antrenorii de la echipele de club, să ținem aproape.

– Cât de mult contează instalarea lui Alexandru Andrași, „secundului” d-stră, ca antrenor principal la Vasas femina Odorheiu Secuiesc?
– Oamenii de la Vasas au luat legătura cu mine înainte de a-i propune lui Alexandru Andrași colaborarea. Le-am spus că e o idee bună. Sper ca această colaborare să fie benefică. Sandu a jucat la nivel înalt, a avut o carieră frumoasă, a avut antrenori de la care a învățat, are licența Pro, a participat la foarte multe acțiuni ale echipelor naționale. În plus, are șansa de a antrena într-o zonă, așa cum e cea din care face parte odorheiu Secuiesc, importantă din punct de vedere fotbalistic, cu un potențial foarte bun, un bazin de talente. Sper ca, odată cu venirea lui Alexandru Andrași, talentele din zona Odorheiului să și confirme la nivel de senioare, iar nivelul Ligii I să crească. Sunt convins că de acum înainte, meciurile Vasas – „U” Olimpia vor fi mult mai interesante, nu doar pentru spectatori, ci și pentru presă, pentru televiziuni.

Articol de Adi Dobre