AS CS Carmen București 1937 este, fără îndoială, revelația actualului sezon al Ligii I Feminin! Formația care și-a ales drept cartier general orașul Giurgiu a încheiat sezonul regular pe locul trei în clasament și are ca obiectiv titlul de campioană a României.

Revenită în prima ligă în vara anului trecut, Carmen București se află la șase puncte de liderul Politehnica Timișoara și la trei de multipla campioană Universitatea Cluj.

Din această iarnă, Carmen București are și un nou antrenor principal. Oficialii clubului bucureștean au reușit să o convingă pe fosta internațională Raluca Sârghe-Simes să preia frâiele echipei.

Raluca Sârghe-Simes revine astfel în fotbalul românesc după mai bine de un deceniu petrecut în Turcia. După ce s-a remarcat la Clujana Cluj și Olimpia Cluj, Raluca, acum în vârstă de 35 de ani, a plecat în Turcia, la Konak Belediyespor, unde a început practic o nouă viață. S-a căsătorit anul trecut, a născut, dar nu a renunțat la marea sa pasiune: fotbalul. Personal Trainer la Izmir Alsancak, dar și antrenor la Konak Belediyespor, Raluca Sârghe-Simes a acceptat provocarea Carmen București!

Cristian Marincea, secretarul general al Clubului Carmen București, ne-a vorbit despre ambițiile grupării bucureștene, despre viitor, dar și despre noul antrenor.

– Domnule Cristian Marincea, cum a fost anul 2022 pentru Carmen București?
Un an pe care ar trebui, normal, să îl împărțim în două, returul sezonului 2021-2022 și sezonul regular al stagiunii 2022-2023. Promovarea a venit în mod firesc, având în vedere ambițiile noastre. Am promovat de pe poziția a doua în Seria 2, echipa a doua a clubului Universitatea Cluj neavând drept de promovare. A fost greu, pentru că infrastructura, nivelul valoric în Liga a II-a sunt altele decât în prima ligă. După promovare, în vară, ne-am propus un proiect de schimbare a actualei campioane, Universitatea Cluj.

– Nu a fost un proiect prea îndrăzneț?
Ne-am organizat foarte bine, am avut o importantă infuzie de capital, și, în aceste condiții, obiectivul a fost unul normal. Am transferat șase jucătoare din străinătate, am adus staff tehnic din Portugalia. Din păcate, spre finalul sezonului regular am fost nevoiți să renunțăm la colaborarea cu portughezii. Nu mai exista compatibilitate.

„Să readucem fotbalul la Giurgiu printr-o fuziune cu clubul Dunărea”

– Cum ați ajuns la Giurgiu?

Am căutat colaborări. La Liga a II-a jucasem în București, pe „Voința”, unde aveam condiții bune. Nu am mai dorit însă să continuăm pe „sintetic”. Am găsit înțelegere la Primăria din Giurgiu, care ne-a pus la dispoziție infrastructura celor de la Astra Giurgiu. Benficiem de toate facilitățile care există aici. Și am să vă mai spun ceva, în premieră! Din sezonul viitor vrem să readucem fotbalul la Giurgiu printr-o fuziune cu clubul Dunărea! Dunărea are o echipă de băieți foarte bună, care evoluează acum în Liga a IV-a, cu mari șanse de promovare în vară. În componența sa, Dunărea îl are, printre alții, pe Andrei Lungu, fost jucător la FC Hermannstadt și Metaloglobus.

– Cine se va ocupa de fete în play-off?
Am să vă spun, tot în exclusivitate! Am ajuns la un acord cu Raluca Simes, fostă internațională, care în câteva zile va sosi la Giurgiu! Antrenor secund va fi Mihai Radu.

„Nu ne sperie nici Timișoara, nici Clujul”

– Noutăți la nivelul lotului?
Am renunțat la cinci jucătoare. Și, cred, că vom mai renunța la două-trei. Suntem în discuții avansate pentru mai multe jucătoare din străinătate, dar și cu una, foarte bună, din țară. Când vor semna cu noi, atunci le vom da și numele.

– Când ați reînceput pregătirile?
Pe 16 ianuarie, cu un lot de 18 jucătoare. Până la reluarea campionatului dorim să avem un lot de 24-26 de jucătoare.

– Putea mai mult Carmen decât locul trei la finalul sezonului regular?
Se putea mai mult, cu siguranță. Am pierdut două meciuri, cu Politehnica Timișoara și Universitatea Cluj. Cu mai multă atenție, cu o altă abordare, cu o mai bună pregătire a meciurilor nu am fi avut voie să pierdem. Vă spun sincer, nu ne sperie nici Timișoara, nici Clujul.

„Obiectivul va rămâne același, locul 1!”

– Unde se va pregăti echipa în această perioadă?
Pe plan local. Vă spuneam că avem toate condițiile. La jumătatea lunii februarie vom organiza aici, la Giurgiu, un turneu, la care sunt invitate mai multe echipe. Cu certitudine va veni Farul Constanța, dar așteptăm și o echipă din Bulgaria.

– Ce planuri pe termen lung are Carmen București?
În general nu ne place să facem planuri pentru viitorul îndepărtat, nu vedeți cum e viața?! Cât vom fi aici, la Carmen, obiectivul va rămâne același, locul 1!

„După modelul Academiei Gheorghe Hagi”

– Și, totuși, ce planuri aveți, dincolo de lupta pentru titlu în Liga 1 Feminin?
Vrem să organizăm o academie, după modelul Academiei Gheorghe Hagi, în care să se pregătească 200-300 de fete și de băieți. E un plan făcut în comun cu Primăria din Giurgiu. Deja avem un parteneriat cu Dream Team București, echipa Irinei Giurgiu. Strategia celor de la Dream Team e aceea de a crește jucătoare și de a continua în Liga a II-a. Am luat deja o jucătoare de la Dream Team. E vorba despre Maria Cristea.

– Fetele vin la fotbal?
Să știți că au început să vină. S-au schimbat și vremurile, părinții, cei care influențează, firesc, cel mai mult copiii. Nu se mai împotrivesc așa cum o făceau pe vremuri. Iar acesta e un amănunt foarte important.

„Performanțele sunt cele care vor duce la creșterea fenomenului”

– În afară de senioare, ce echipă mai are Clubul Carmen București?
Avem echipă de U15, de care se ocupă antrenorul Liviu Zamfir.

– Cum vedeți fotbalul feminin din România?
Depindem de rezultate. Performanțele realizate de echipele de club, de echipa națională sunt cele care vor duce la creșterea fenomenului. Tocmai de aceea vrem să cucerim titlul, să mergem în Liga Campionilor și să punem umărul la creșterea valorică a fotbalului feminin românesc.