Foto: Facebook - Pisicile rosii - Fotbal Feminin Bacau

Orașul Bacău s-a aflat multă vreme, imediat după cel de-al Doilea Război Mondial, printre punctele de culoare din peisajul fotbalistic autohton. În primul rând prin echipa de fotbal fanion, Sport Club Bacău, fostă Dinamo, fostă FC, fostă Selena, fostă FCM… Fanii băcăuani oftează ori de câte ori trec pe lângă arena din centrul orașului, aflată în paragină, ca o imagine elocventă a ceea ce a mai rămas din fotbalul băcăuan. Puțini știu că de la Bacău a plecat marele Emerich Dembrovschi, omul cu statuie în Mexic.

Ca o alternativă la falimentul fotbalului practicat de băieți, în orașul lui Bacovia s-a născut cu aproape un deceniu în urmă o echipă de fete! A fost ambiția a doi jurnaliști, care și-au propus să dea o șansă fetelor din Bacău și din zonă să joace fotbal într-un cadru civilizat.

Cătălin Cojocaru – reporter, și Ionuț Bălan – cameraman, ambii angajați la o televiziune locală din orașul Bacău, s-au hotărât să înființeze în 2013 o echipă feminină de fotbal. Se săturaseră de refuzul autorităților locale în această chestiune. Povestea echipei feminine de fotbal Măgura 2012 Bacău ne-a fost prezentată chiar de unul dintre cei doi protagoniști!

„Ne-am urcat în tren și am plecat la București”

– Domnule Cătălin Cojocaru, de ce o echipă feminină de fotbal?

– Prin aventurile noastre prin oraș, eu și bunul prieten Ionuț Bălan tot descopeream locuri în care fetele jucau fotbal. Pe maidanele din Bacău, în curțile școlilor, în parcuri. Cum fotbalul băieților se dusese pe apa sâmbetei, ne-am dus la Primărie și le-am explicat edililor că nu ar fi rea ideea de a înființa o echipă de fete. Ar fi ceva inedit și, cu siguranță, ar aduce altă notorietate orașului. Nu ne-a ascultat nimeni… Am fost foarte dezamăgiți…

– Și ce ați făcut?!

– Cineva ne-a întrebat: De ce nu faceți voi o echipă de fete?! De ce trebuie să le dați idei celor care oricum nu sunt interesați?! A fost „momentul zero”! Ne-am urcat în tren și am plecat la București, la sediul Federației Române de Fotbal! Mircea Sandu era președinte. Perioada pentru a ne înscrie în sezonul 2013-2014 al ligii secunde era foarte scurt, dar am sperat într-o soluționare favorabilă. Vorbisem cu Relu Auraș, de la SCM Bacău, să înființeze o secție de fotbal, ca să ne fie mai ușoară înscrierea. Entuziasmul era uriaș! Am fost refuzați de FRF pe baza unui articol din regulament, un articol ciudat, care după schimbările care au avut ulterior la Federația Română de Fotbal a fost, firește, eliminat.

„Acesta este secretul!”

– Și cum ați reușit totuși să vă înscrieți în campionat?!

– Am căutat cu disperare să cumpărăm un club. Și am găsit în cele din urmă în comuna Măgura, aflată la aproximativ 7 kilometri de Bacău! Echipa fusese înființată cu un an mai devreme, în 2012, de o doamnă. Voia să facă o echipă de fotbal la Măgura, o echipă de băieți. Nu avusese activitate însă.

– Acesta e secretul numelui echipei?!

– Acesta este secretul! Ne-am început activitatea în 2013, dar echipa se numește Măgura 2012 Bacău pentru că fusese fondată în 2012!

– Și ați început!

– Graba noastră de a începe chiar din acel sezon, avea printre motive faptul că reușisem să strângem deja un lot de fete, demarasem pregătirile, făcuserăm rost de ceva bani.

– Cine v-a ajutat? De unde erau fetele?

– Fetele erau, aproximativ 40%, din oraș. Restul erau din localitățile limitrofe, dar și din Comănești, din Moinești. Chiar dacă nu erau niște genii, aveau dorința de a juca fotbal! Am avut un ajutor extraordinar din partea doamnei Otilia Lazăr, Dumnezeu să o odihnească, profesoară de sport în acea perioadă la Liceul Catolic. Ea a reușit să le îndrume către echipa noastră pe fetele dornice să joace fotbal.

– Ați avut și alt rezervor de talente?

– Am descoperit la Liceul „Vasile Alecsandri” o echipă feminină de fotbal care participa la diverse competiții între licee. Apoi mergeam, ca de obicei, prin oraș. Vedeam fete jucând fotbal și le invitam să vină să își practice pasiunea într-un cadru organizat.

„Avem un total de 76 de jucătoare”

– Cum s-a descurcat echipa?

– Am avut patru ani consecutivi în Liga a II-a. În sezonul 2018-2019, pe fondul unei probleme de tot felul, împreună cu fetele am decis să ne retragem din campionat, pentru a lua totul de la capăt în Liga a III-a. Am evitat astfel pericolul desființării. A fost o decizie înțeleaptă. Anul următor, 2019-2020, am promovat.

– Câte jucătoare are echipa Măgura 2012 Bacău?

– Avem un total de 76 de jucătoare. Legitimate sunt 26 de senioare și 14 junioare, cu precizarea că de la prima echipă 5 fete au dreptul de a evolua la junioare. De fapt, aproape toate sunt și junioare și senioare! Să știți că și soția mea, Alexandra, e jucătoare la Măgura 2012!

– Pe ce post evoluează?!

– Pe postul de mijlocaș central, la închidere. Joacă însă acolo unde îi cere antrenorul!

– Cine sunt antrenorii echipei?

– Mihai Voicu, Remus Cojocaru, Dan Crețu, trei oameni dedicați, trei oameni extraordinari. Dan Crețu e director tehnic de fapt. Îl mai avem pe directorul sportiv Iulian Răsloagă, omul bun la toate, căruia toate fetele îi spun „Tăticu”! El rezolvă orice problemă. Costi Sdrobiș este un alt om de mare ajutor. Este kinetoterapeutul echipei.

– Unde vă desfășurați activitatea?

– Antrenamentele le efectuăm în două locații. Pe „Știința”, undeva în spatele Stadionului „Municipal”, și pe „Lucrețiu Avram”, fostul „Proletarul”. Pe „Proletarul” jucăm meciurile oficiale. Avem însă mari probleme din partea autorităților, care au crescut tarifele de închiriere a bazelor sportive. Într-un final, la presiunea multora, autoritățile au decis să scadă tarifele, dar preferențial, fetele fiind din punctul nostru de vedere discriminate. Această echipă rezolvă foarte multe probleme în rândul fetelor. Avem patru fete care au fost nevoite să se descurce în viață fără părinți și care joacă în echipa noastră. Nu percepem taxe, încercăm să facem ceva pentru aceste copile. Federația Română de Fotbal ne ajută, la fel și cei câțiva sponsori pe care îi avem, oameni de bine, prieteni.

„Pisicile roșii”

– Echipa are și o poreclă!

– Așa este! „Pisicile roșii” este porecla echipei! De fapt e un renume! Dacă avem „Câinii roșii” în fotbalul românesc, iată, avem și „Pisicile roșii”! Să știți că avem și un site cu acest nume: pisicilerosii.ro!

– De la jurnalism la om de fotbal!

– Odată cu trecerea anilor m-am îndragostit de jurnalism, „un fenomen” care și-a făcut loc în sufletul meu la fel de mult ca și fotbalul. Din două iubiri s-a născut una specială: echipa de fotbal feminin „Pisicile Roșii”. Fotbalul feminin mi-a dăruit și o familie: Alexandra, soția, și Sofia Maria, fiica și probabil o viitoare fotbalistă. Mai există un secret: o parte din vină pentru înființarea echipei o poartă și pisica noastră, Lara.

– Viziuni și valori?

– Sport, sănătate, combaterea violenței și a rasismului, educație școlară, egalitate de șanse, evaluarea și monitorizarea sportivilor legitimați. Investițiile și implicarea în fotbalul feminin trebuiesc încurajate, iar noi putem oferi un sistem corect, transparent și care are ca obiectiv performanța.

„Principala caracteristică a acestei echipe este aceea de a lupta”

– Care este obiectivul echipei Măgura 2012 Bacău?

– În primul rând să rezistăm anul acesta. Vom lupta! De altfel, principala caracteristică a acestei echipe este aceea de a lupta. Și pe teren și în afara acestuia. Vrem să ne creștem fetele și să le păstrăm. Asociația Fotbal Club Măgura 2012 – „Pisicile Roșii” este o asociație care promovează valorile sportive în materie de fotbal feminin, dar, în același timp, își îndreaptă eforturile și către un succes pe plan social și profesional. Fotbalul feminin nu este doar un sport, ci și un fenomen social. Un sport și un concept bazat pe egalitatea de șanse și luptă împotriva discriminării. Eforturile noastre se regăsesc în comunitatea noastră. Suntem singurul club din județul Bacău destinat Fotbalului Feminin, unul cu experiență și recunoscut la nivelul Federației Române de Fotbal. Clubul nostru nu încasează taxe de la sportivi, am mai spus asta.

– E o pasiune.

– „Pisicile roșii” joacă fotbal cu plăcere și au timp să iasă și cu prietenii. În fotbalul feminin nu e vorba de bani, de faimă sau de obiective mincinoase. Totul se face dintr-o pasiune dusă la extrem. În fotbalul feminin românesc sunt multe echipe care ar putea primi oricând un premiu pentru curaj, iar „Pisicile Roșii” formează o astfel de echipă. O spun fără a fi lipsiți de modestie. E vorba de curajul de a învinge prejudecățile și de a trăi visul de a crea ceva nou.

Se vor juca pe 14 martie în Liga 2 Feminin:

Seria 1

Vulpițele Galbene Roman – Navobi Iași
CS Nicu Gane Fălticeni – CSS Târgoviște

Seria 2

Ladies Târgu Mureș – Universitatea Olimpia Cluj
Atletic Drobeta – Olimpic Star Cluj

Seria 3

Luceafărul Filiași – Atletic Club Onix 2010
Dream Team București – Măgura 2012 Bacău
CSM Târgu Mureș – ACS United Bihor

Articol de Adi Dobre