Orașul Cluj-Napoca domină fotbalul feminin românesc de aproape două decenii. Începând cu sezonul 2002-2003, cu o singură excepție, campionatul 2009-2010, când ASA Târgu Mureș a cucerit titlul de campioană, ora exactă în fotbalul feminin din țara noastră s-a dat de la Cluj.

A fost mai întâi Clujana, cu șapte titluri consecutive (2003-2009). A urmat Olimpia, care a continuat ceea ce începuse Clujana, și s-a impus în ultimele nouă ediții de campionat.

În materie de fotbal feminin, Clujul nu înseamnă în ultimii ani doar „U” Olimpia. Din 2015, pe harta fotbalului feminin românesc a mai apărut o echipă cu sediul în Cluj! Este vorba despre Fotbal Club Olimpic Star.

Obiectivele fetelor de la Olimpic Star nu sunt foarte diferite de cele ale campioanei „U” Olimpia. Și ele vor să se bucure de fotbal.

Arhitectul echipei FC Olimpic Star este Călin Barbu, fost portar de fotbal. El este cel care luptă pentru identitatea acestei echipe, uneori aducând bani de acasă. Călin Barbu, care e președinte, antrenor și, după cum mărturisește, inclusiv „magazioner”, e mândru de fetele sale și spune că, într-o bună zi, Olimpic Star va promova în Liga 1.

„Să joace de plăcere, cu zâmbetul pe buze”

– Domnule Călin Barbu, când ați pus bazele echipei FC Olimpic Star?
– În 2013. Eram antrenor la Minerul Zlatna, unde ocupasem pe rând toate funcțiile, antrenor cu portarii, antrenor secund, „principal”. Am fost dat afară. Atunci mi-am zis: „Vreau să îmi fac o echipă, ca să nu mai fiu dat afară atunci când dorește președintele”! La început am avut grupe de băieți. Din 2015 ne-am ocupat doar de fete.

– Câte jucătoare are în acest moment Olimpic Star?
– Avem 53 de fete legitimate la prima echipă și la cea de junioare U15. Avem echipă și de U13, dar fetițele nu sunt legitimate.

– Olimpic Star a însemnat debutul dumneavoastră în fotbalul feminin?
– Nu, am mai lucrat, la Clujana, în staff-ul lui Mirel Albon, în prezent selecționerul primei reprezentative. Pot spune că am pus o cărămidă la baza carierei Miei Ganea.

– Care a fost primul obiectiv cu Olimpic Star?
– Acela de a face fetele să joace de plăcere, cu zâmbetul pe buze. Și am reușit.

„Am terminat masterul în știința sportului”

– Ați jucat fotbal!
– Am făcut junioratul la CFR Cluj, în anii ’70. Am jucat la UTA, la Győr, am fost în pregătiri cu U Cluj prin 1981, când echipa era pregătită de tandemul Niculescu – Ardelean, la Sticla Arieșul Turda, la Minerul Șuncuiuș.

– Ce v-a inspirat în alegerea numelui echipei?
– Olimpic vine de la Olimpiu. E al doilea meu prenume! Așa îl cheamă și pe tatăl meu! Iar Star vine de la compania pentru care am lucrat ani buni aici în Cluj, o companie mare cu sediul în București. Am început de jos, ca agent de vânzări. Mergeam pe jos, cărând produsele în spate. Am încheiat colaborarea după șapte ani ca director de zonă, cu mașină de serviciu. Între timp am făcut și un master în știința sportului.

Cum este colaborarea cu fetele?
– E mult mai frumos cu fetele decât cu băieții. Și asta în ciuda faptului că abia după ce m-am implicat în fotbalul feminin am realizat cât de mult ține la supărare o fată! Dacă două fete se ceartă, pentru diverse motive, în afara gazonului, pe teren se ignoră total. Dacă una dintre ele e singură cu poarta goală, cu siguranță nu va primi pasă, dacă la minge e cea cu care s-a certat în prealabil! Asta, așa, ca paranteză. Repet, cu fetele se lucrează mai bine. Fetele sunt mai receptive.

„Avem un nucleu de bază”

– Care sunt obiectivele echipei?
– Vrem să facem performanță. Echipa a fost tot timpul acolo sus în clasament, în primele patru. Avem un nucleu de bază al echipei, format din fete alături de care am plecat la drum atunci în 2015. Ioana Deac, căpitanul echipei, e o fată admirabilă și foarte valoroasă. Ar face față la orice echipă din Liga I. Apoi mai sunt Diana Filimon, Corina Feleudean, Georgiana Lipotean, Maria Mihali, care s-a căsătorit și tot vine să joace, Anca Tătar, Rozalia Filip, ultimele două au venit în 2016. Tot din nucleul de bază al echipei, dar nu joacă, face parte doamna Doina Budușan, membru fondator al clubului, director economic, un om extraordinar.

– Cine vă ajută financiar?
– Avem o firmă de distribuție care ne ajută de ceva vreme, dar care a dorit întotdeauna să rămână în umbră. Avem o colaborare cu Liceul Industrial „Aurel Vlaicu”, unde sunt cazate fetele care nu sunt din zonă. Mai aducem bani de acasă. Nu e ușor, dar e frumos.

– Ați trimis câteva fete și la loturile naționale.
– Așa este. Adela Iosif, Adelina Rusu, Daiana Mureșan. Avem multe fete talentate cum ar fi Sonia Boncs de la U15, o jucătoare de mare perspectivă, Denisa Onanie, Corina Tătar, Larisa Grosu, Geanina Amalia Fors, Antonia Lingurar. Am avut o fetiță incredibil de talentată, Nicoleta Drăghici, dar a plecat alături de părinți în Germania.

– Unde joacă echipa?
– Jucăm la Sâncraiu, o comună aflată la aproximativ 4 kilometri de Huedin și la 54 de Cluj. La Sâncraiu am găsit niște oameni extraordinari, în frunte cu domnul primar Andrei-Gheorghe Póka. Vreau să vă spun că oamenii vin la meciurile noastre. Uneori jucăm în cuplaj cu băieții de la Sâncraiu. Avem și galerie! Niște flăcăi care bat în butoaie de parcă ar fi cei de la trupa „Sistem”! Avem mulți prieteni în zonă. De exemplu, în Comuna Călățele, domnul primar Vasile Tripon și-a arătat și dânsul deschiderea față de fotbal. Acolo se poate amenaja o bază extraordinară. E un decor de vis, mai frumos decât în Poiana Brașov.

– Sunteți președinte, dar și antrenor!
– Uneori și magazioner! Fac însă totul cu mare drag, pun suflet, aduc bani de acasă! Avem antrenor la echipa sub 15 ani, pe profesorul Marian Potra. Mărturisesc însă că, din sezonul viitor, doresc să aduc un antrenor la echipa mare și să rămân doar președinte!

ARTICOL DE ADI DOBRE