Echipa națională feminină de fotbal U17 a României se află încă de săptămâna trecută într-un stagiu de pregătire la Odorheiu Secuiesc.

Echipa pregătită de Irina Giurgiu, antrenor principal, și Alexandra Vela, antrenor secund, va debuta luna viitoare în preliminariile pentru Campionatul European de anul viitor, competiție ce va fi găzduită de Bulgaria în perioada 5 – 17 mai 2019.

Pentru turneul final al Campionatului European sunt disponibile doar șapte bilete, drumul spre Bulgaria fiind din acest motiv unul infernal.

România face parte din Grupa a 3-a preliminară, alături de Italia, Finlanda și Muntenegru (gazda grupei). Iată programul meciurilor Grupei a 3-a:

22 octombrie

Italia – Muntenegru („Stari Ribnjak Stadium”, Podgorica)

România – Finlanda („Stadion Trešnjica”, Golubovci)

 

25 octombrie

Italia – România („Gradski stadion”, Nikšić)

Finlanda – Muntenegru („Stari Ribnjak Stadium”, Podgorica)

 

28 octombrie

Finlanda – Italia („Podgorica City Stadium”, Podgorica)

Muntenegru – România („Stari Ribnjak Stadium”, Podgorica)

Se califică în Elite Round-ul preliminariilor pentru Campionatul European de anul viitor primele două clasate din cele 11 grupe, plus cele mai bune patru într-un clasament al locurilor trei.

Cantonamentul naționalei U17 a României de la Odorheiu Secuiesc, care se va încheia sâmbătă, 15 septembrie, a fost supervizat de Mirel Albon, selecționerul primei reprezentative. Prezența lui Mirel Albon a reprezentat o motivație în plus pentru elevele Irinei Giurgiu. „Cantonamentul de la Odorheiu Secuiesc e o acțiune binevenită pentru naționala U17. Trebuie să remarcăm faptul că în ultima vreme acțiunile de acest gen sunt din ce în ce mai dese, iar acest amănunt este foarte important pentru dezvoltarea fotbalului juvenil românesc la nivel de echipe naționale. Eu le cunosc foarte bine pe toate jucătoarele, sunt de fapt fetele mele de la naționala U15, născute în 2002, alături de care sunt de doi ani. Avem o generație foarte bună, foarte talentată. Domnul Mirel Albon, selecționerul României, care se află alături de noi la Odorhei, remarca faptul că avem o generație inteligentă, foarte receptivă. Prezența domnului Albon le-a motivat pe fete. E ceva extraordinar pentru niște fetițe să constate că sunt prețuite, că oamenii au încredere în ele”, a spus, pentru www.frf.ro, Irina Giurgiu.

În privința șanselor naționalei U17 a României de calificare la EURO 2018, Irina Giurgiu e circumspectă. „Trebuie să fim realiști. Grupa e una foarte grea. Mergem însă să ne batem. Ne-am propus să ne întoarcem cu puncte. Pentru mine, important e să gândim pe termen lung. Ne dorim ca această generație să crească, să progreseze, iar atunci când vor ajunge la U19 să ne bucurăm de performanțele ei. Repet, e o generație talentată, cu fete bune”, a mai spus Irina Giurgiu.

 

Articol de Adi Dobre