in meciul de fotbal feminin dintre Romania si Elvetia, contand pentru Preliminariile Campionatului European din 2022, desfasurat fara spectatori pe Stadionul central din cadrul Centrului National de Fotbal de la Mogosoaia, marti 27 octombrie 2020. © FOTO:Razvan Pasarica/SPORT PICTURES

Vineri, 30 aprilie, la sediul UEFA de la Nyon, a avut loc tragerea la sorți a grupelor de calificare la Campionatul Mondial de fotbal feminin din 2023, găzduit de Australia și Noua Zeelandă. 

Tricolorele au fost repartizate în GRUPA G, unde se reîntâlnesc cu selecționatele Elveției, Croației și Lituaniei, pe care le-au avut adversare și în preliminariile trecute, pentru WEURO 2022.

Grupa G este completată de Italia și Moldova, două naționale pe care selecționata feminină le-a întâlnit în campania precedentă pentru Campionatul Mondial din 2018!

Cristi Dulca: ”E un avantaj pentru noi că întâlnim adversari cunoscuți”

Selecționerul primei reprezentative, Cristi Dulca, a oferit prima reacție după tragerea la sorți a grupelor pentru Cupa Mondială din 2023! ”E o grupă în care, cu siguranță, nu pornim ca favoriți. Nici în fața Italiei, nici a Elvetiei. Însă, este o grupă deschisă, în care se pot întampla multe surprize. Sperăm ca noi să producem această surpriză.

Obiectivul principal este să formăm o echipă competitivă, care să lupte pentru victorie în fiecare meci. Ne așteaptă un drum lung și dificil, însă ne dorim să scoatem maxim de la fiecare partidă.

Tricolorele au fost repartizate într-o grupă cu adversare pe care le-a întâlnit în ultimele două campanii de calificare, lucru pe care selecționerul îl consideră un avantaj. ”Ne cunoaștem destul de bine adversarii, cu siguranță va fi un plus în pregătirea meciurilor”, a adăugat Cristi Dulca.

La această ediție a calificărilor pentru Cupa Mondială vor participa, în premieră, 51 de echipe! Acestea au fost împărțite în 9 grupe de calificare astfel: șase grupe a câte șase echipe și trei grupe a câte 5 echipe. Faza grupelor este programată să înceapă în septembrie 2021 și să se încheie un an mai târziu, în septembrie 2022.

Urnele valorice conform coeficientului UEFA obținut în preliminariile precedente:

Urna 1: Țările de Jos, Germania, Anglia, Franța, Suedia, Spania, Norvegia, Italia, Danemarca

Urna 2: Belgia, Elveția, Austria, Islanda, Scoția, Rusia, Finlanda, Portugalia, Țara Galilor

Urna 3: Republica Cehă, Ucraina, Irlanda, Polonia, Slovenia, ROMÂNIA, Serbia, Bosnia&Herțegovina, Irlanda de Nord

Urna 4: Slovacia, Ungaria, Belarus, Croația, Grecia, Albania, Macedonia de Nord, Israel, Azerbaijan

Urna 5: Turcia, Malta, Kosovo, Kazakhstan, Moldova, Cipru, Insulele Feroe, Georgia, Letonia

Urna 6: Muntenegru, Lituania, Estonia, Luxembourg, Armenia, Bulgaria

Format

Câștigătoarele celor 9 grupe de calificare se vor califica direct la turneul final din Australia și Noua Zeelandă. Ocupantele locurilor secunde vor disputa un play-off în octombrie, care va trimite încă două echipe la Mondial și o alta la barajul cu o națională dintr-o altă confederație.

Cele 3 echipe de pe locurile secunde cu cel mai bun punctaj merg direct în runda a II-a a play-off-ului. Celelalte 6 echipe ocupante ale locurilor secunde vor disputa un meci de baraj într-o singură manșă. Câștigătoarele primei runde vor întâlni, în urma unei tragere la sorți, echipele calificate direct în faza a doua.

Cele 3 învingătoare ale rundei a II-a vor fi clasate în funcție de rezultatul obținut în această fază cumulat cu parcursul din grupele preliminare (eliminând partida cu echipa de pe locul 6). Cele mai bune două vor merge la Cupa Mondială, în timp ce a treia echipă va participa la un baraj cu o națională dintr-o altă confederație.