La primul său sezon în Liga 1 Feminin, 2021-2022, echipa feminină de fotbal Politehnica Timișoara s-a numărat printre revelațiile primului eșalon.

Gruparea bănățeană „a prins” play-off-ul și a încheiat sezonul pe locul 4, înregistrând în același timp câteva rezultate notabile în disputele cu granzii Ligii 1. Sub bagheta antrenorului Mirel Albon, fost selecționer al primei noastre reprezentative și unul dintre cei mai respectați tehnicieni din fotbalul românesc, Politehnica Timișoara și-a câștigat respectul celorlalte competitoare prin joc și rezultate.

În aceste zile, fetele de la Poli Timișoara se află în cantonament în Austria unde pregătesc noul sezon, care va demara la sfârșitul lunii august. Printre noutățile echipei de pe Bega se numără Roxana Mirea, Antonia Bratu și Melinda Nagy. „Am fost atrase de proiectul demarat la Politehnica”, au spus cele trei. Proiectul demarat în urmă cu un an la Timișoara e în curs de desfășurare, iar primele rezultate au început deja să apară.

Antrenorul Mirel Albon se uită înapoi cu mândrie și înainte cu speranță. Antrenorul echipei timișorene e convins că echipa sa e mai puternică decât anul trecut și se așteaptă la un parcurs bun pentru formația sa.

„A fost un sezon încărcat, dificil, dar, în cele din urmă, bun”

– Domnule Mirel Albon, gata cu vacanța?
Gata! Am demarat pregătirile pentru noul sezon încă din 11 iulie. Fetele au avut o vacanță consistentă având în vedere faptul că am început anul încă din ianuarie, am avut un sezon destul de lung. Practic, după meciul cu „U” Olimpia Cluj, din 29 mai, din ultima etapă a play-off-ului, de la Iclod, am mai avut doar câteva zile de antrenament, apoi vacanță.

– Pentru că ați amintit de sezonul trecut, cum a fost acesta pentru Poli?
A fost un sezon încărcat, dificil, dar, în cele din urmă, bun. Am început cu două înfrângeri în primele trei etape, la Alexandria și acasă cu Olimpia Cluj, după care, ușor, ușor, ne-am redresat. A fost un sezon în care ne-am propus, firește și obiective. Nu poți să nu îți propui obiective la început de drum. Pentru noi, important era să reușim să construim o fundație pentru un proiect de durată și cred că am reușit. Nu a fost ușor, așa cum spuneam și mai devreme. Nu eram obișnuit cu fetele, nici ele cu metodele noastre, cu ambițiile noastre. În plus, echipa a rămas fără câteva jucătoare de bază din sezonul precedent: Laura Rus, Cosmin Dușa, Claudia Bistrian, Nicoleta Deca, Nadejda Colesnicenco. Patru au plecat în străinătate, una la Heniu Prundu Bârgăului. A apărut apoi indisponibiltatea Biancăi Ienovan, om de bază pentru noi. Am fost nevoiți astfel să evoluăm cu multe fete tinere, fără experiență, dar până la urmă ne-am adaptat. Din octombrie și până la finalul sezonului echipa nu a contabilizat nicio înfrângere!

– Echipa s-a calificat în play-off!
Am obținut calificarea în play-off datorită victoriei echipei CSM Alexandria la Arad, în ultima etapă, dar după o serie a noastră de meciuri bune, în care am construit, am avut posesie, ne-am creat multe oportunități de a înscrie. Ulterior, evoluțiile din play-off ne-au dat speranțe pentru viitor.

„Jucătoarele sunt pe primul plan”

– Cu ce nouăți vine Poli în noul sezon?
Am adus câteva jucătoare, tot tinere, capabile să se adapteze filozofiei noastre. Melinda Nagy e una dintre noutăți. O jucătoare de mare talent, dar care în ultima vreme a avut probleme medicale. De altfel, ea va fi disponibilă abia prin octombrie, noiembrie. După modelul Teodora Meluță, care a venit la noi tot după o perioadă grea, dar în câteva luni era din nou titulară în prima reprezentativă, sunt convins că și Melinda va redeveni jucătoarea pe care o știa toată lumea. Au sosit de asemenea Nikolina Cakovici, 20 de ani, atacant, o muntenegreancă ce a evoluat ultima oară în Grecia; Emilia Taissa, 18 ani, fundaș stânga, o braziliancă ce a trecut ca junioară pe la marile cluburi din țara sa: Sao Paulo, Corinthians, Vasco da Gama. Sunt două jucătoare promițătoare, capabile să se adapteze la noi. Au mai venit Roxana Mirea, 19 ani, mijlocaș central, jucătoare de echipă națională, Antonia Bratu, 18 ani, ultima oară la Sassuolo, jucătoare pe care le cunoștem foarte bine și în care credem.

– Cine a plecat?
Nimeni! Sau aproape nimeni, mai bine zis. Adina Rognean s-a despărțit de noi. Atât! Vă spuneam că avem un proiect în care toată lumea crede, în care jucătoarele sunt pe primul plan, acesta fiind și unul dintre motivele pentru care nimeni nu își dorește să plece de la noi.

– Care sunt obiectivele pentru noul sezon?
Vrem să fim din nou acolo, sus. Să arătăm un joc solid, închegat, fără greșelile din stagiunea precedentă, vrem să fim un adversar valoros pontru celelalte competitoare, să aducem plus valoare competiției interne. E clar, „U” Olimpia Cluj rămâne în continuare favorită la titlu. Am văzut că s-au și întărit. Au adus jucătoare cu experiență. Poate au obiective pe termen scurt, dar e normal, vin meciurile din Liga Campionilor.

„Noi avem elan, adversarele noastre au experiență”

– Vorbeați anul trecut de o Academie la Timișoara.
Am pus bazele proiectelui încă din sezonul trecut și mărturisesc faptul că s-a dezvoltat mai repede decât preconizam! Avem echipe total distincte de U11, U13, U15, U17, cu staff separat, cu fete care joacă doar la echipa din categoria lor de vârstă. Avem și U19, dar de aici multe fete sunt la echipa mare. Una dintre marile noastre ambiții este ca în câțiva ani să avem o echipă de senioare formată din fete crescute de noi. Repet, avem un proiect ce se dezvoltă baze sănătoase, avem sprijin constant, buget bine pus la punct, avem condiții foarte bune de pregătire. Tocmai de aceea aș vrea să le mulțumesc tuturor celor care ne sprijină, care ne sunt alături.

– Cum e în Austria?
Ne felicităm pentru inspirația avută atunci când am ales să facem cantonamentul aici. Condițiile sunt foarte bune, temperatura nu a depășit până acum 26-27 de grade, adversarele pe care le-am întâlnit și pe care le vom întâlni în continuare sunt puternice. Facem refacere în râul din apropierea locației noastre!

– Vrea Poli Timișoara titlul în sezonul viitor?!
Așa cum am spus și mai devreme, „U” Olimpia Cluj e în continuare favorită. Cred totuși că există un echilibru între cele două loturi. Noi avem elan, adversarele noastre au experiență. Vom vedea ce va fi!