Naționala feminină de fotbal a României va pleca la sfârșitul acestei săptămâni într-un stagiu de pregătire în China. Pentru prima noastră reprezentativă acesta poate fi un nou început.

România va juca în toamnă primele meciuri din calificările pentru Campionatul European din 2021, competiție care va fi găzduită de Anglia. Selecționerul Mirel Albon e optimist înaintea acestui nou început, declarând pentru www.frf.ro că odată cu turneul din China se va concentra în principal pe echipele naționale, de senioare și junioare. Din acest motiv, la finalul anului trecut, Mirel Albon a predat conducerea tehnică a campioanei „U” Olimpia Cluj unui staff format din fostele sale eleve!

„Avem deja câteva jucătoare care au confirmat”

Domnule Mirel Albon, cum a fost anul 2018?
– Dacă e să ne raportăm strict la rezultate, nu a fost un an bun. Naționala mare nu a contabilizat decât cinci puncte în preliminariile pentru Campionatul Mondial, în timp ce reprezentativele U17 și U19 ale României au ratat calificările în Elite Round-ul preliminariilor pentru Campionatul European. În ansamblu, însă, am înregistrat și lucruri bune. La naționala de senioare a continuat schimbul de generații demarat în 2017. Avem deja câteva jucătoare care au confirmat, care sunt certitudini, fete pe care ne putem baza. Sunt încrezător că în următoarea campanie de calificare vom avea la dispoziție un lot de peste 20 de jucătoare, pentru a nu mai fi obligați să improvizăm.

Cine sunt certitudinile despre care aminteați?
– În primul rând Teodora Meluță, care a avut un an foarte bun, devenind aproape indispensabilă echipei naționale. Nu întâmplător a fost declarată cea mai bună jucătoare din România în 2018, atât de jurnaliști, cât și de specialiștii din fotbal. Apoi Melinda Nagy, care e încă junioară. Au devenit soluții pentru națională în 2018 alte câteva jucătoare, Andreea Herczeg, Brigitta Gődér și Bianca Sandu.

„Trebuie să avem răbdare cu ele”

Vă veți ocupa ca și până acum atât de națională cât și de „U” Olimpia Cluj?
– În acest moment îmi doresc să mă ocup mai mult de echipele naționale. Prima reprezentativă, în prinicipal, e un factor important pentru fotbalul de românesc. Rezultatele echipei de senioare aduc vizibilitate. Înainte, când „U” Olimpia Cluj dădea cea mai mare parte a lotului echipei naționale, era benefic să fie același antrenor și la club și la prima reprezentativă. Acum multe jucătoare evoluează în străinătate și e necesar să fie urmărite. Lucrurile s-au schimbat. Modificările la nivelul băncii tehnice la „U” Olimpia Cluj reprezintă un subiect mai vechi. Să nu uităm că noi am fost în primele 11 țări care au participat la proiectul pilot organizat de UEFA în care foste jucătoare și jucătoare în activitate au urmat cursuri intensive de antrenori de fotbal. Au și primit licența B.

Le veți ajuta pe fete? (n.r. – staff-ul echipei „U” Olimpia Cluj: Ioana Bortan – antrenor principal; Mara Bâtea, Selena Babb și Lavinia Boandă – antrenori secunzi; Mia Ganea – antrenor de portari)
– Firește! Fetele trebuie sprijinite. Sunt fete care se pricep la fotbal, inteligente, dedicate. Sunt convins că pot face performanță. Trebui să avem răbdare cu ele. Și la Olimpia Cluj e un schimb de generații, chiar mai puternic decât la echipa națională. Sunt multe jucătoare tinere, talentate, care trebuie îndrumate corect. Nu pot apărea rezultate imediat.

„Ne trebuie un plan de acțiune mult mai complet”

Cum stăm la capitolul junioare?
– Avem generații bune, mă refer aici la fete născute în 1999 și 2000, dar care anul trecut nu au făcut pasul așteptat. Maturizarea fotbalistică întârzie, se pare. Avem la prima echipă două fete din 1999, Teodora Meluță și Isabelle Mihail, jucătoare de  excepție. Erika Geréd, de la Vasas Femina Odorheiu Secuiesc, e și ea o promisiune. La fel și Maria Neacșu. Singura din 2000 e Melinda Nagy. Vorbind despre speranțe, trebuie amintită și Claudia Pană, transferată de „U” Olimpia Cluj de la Universitatea Alexandria. La nivel de junioare ne trebuie un plan de acțiune mult mai complet decât am avut până acum. Trebuie să avem grijă de aceste generații, să le gestionăm cum trebuie.

Ce obiective aveți pentru 2019?
– Luna viitoare ne vom afla adversarele din preliminariile Campionatului European din 2021, din Anglia. Preliminariile debutează în toamnă. Obiectivul e acela de a strânge cât mai multe puncte. Pentru asta trebuie să avem și puțină șansă, vizavi de adversare, de programul competițional. La sfârșitul anului mi-aș dori să avem o linie de clasament care să ne dea speranțe la calificare. Pentru naționalele U17 și U19 obiectivul e acela de a ajunge în Elite Round-ul calificărilor pentru Campionatul European.

Cu ce gânduri plecați în primul turneu din acest an?
– Lotul național se va reuni sâmbătă la Mogoșoaia, iar a doua zi se va pleca în China, în prima acțiune a primei reprezentative din 2019. Unele jucătoare se vor alătura lotului la Doha, altele vor veni direct în China. Invitația pentru acest turneu e una foarte avantajoasă. Avem șansa să ne măsurăm forțele cu echipe puternice. Vrem să transpunem în practică ceea ce ne-am propus. Vreau să învățăm să ne apărăm în fața echipelor puternice, să punem la punct faza defensivă și contraatacul. Luna viitoare urmează o nouă acțiune, de această dată la Alanya.


Articol de Adi Dobre