@Diana Coltofean

Echipa națională feminină de fotbal a României s-a reunit marți, 11 iunie, la Timișoara, în vederea unui nou stagiu de pregătire, care va avea ca punct culminant un meci amical cu Serbia.

Confruntarea dintre Serbia și România e programată pentru luni, 17 iunie, de la ora 18.00, la Stara Pazova, una dintre bazele de antrenament ale federației de la Belgrad.

Meciul cu Serbia va fi ultimul înaintea debutului în preliminariile pentru EURO 2021, care va avea loc pe 8 octombrie, pe teren propriu, în compania Belgiei. Naționala României face parte din Grupa H a preliminariilor pentru EURO 2021, alături de Elveția, Belgia, Croația și Lituania.

Marea noutate din lotul României o constituie Alexandra Kuhnle, o jucătoare ce evoluează în campionatul universitar din Statele Unite ale Americii. Din păcate, nici la această acțiune selecționerul Mirel Albon nu poate conta pe toate jucătoarele sale.

„Cred că e bine că am ales această dată”

Domnule Mirel Albon, naționala României se află înaintea unei noi acțiuni.
– Aceasta este cea de-a patra acțiune a echipei naționale a României în acest an. Am început cu turneul din China, din ianuarie, am continuat cu Turkish Women’s Cup, sfârșitul lunii februarie – începutul lunii martie, după care am avut acea dublă cu Malta de la Mogoșoaia. Am vrut neapărat să avem această acțiune în această perioadă și chiar mă bucur că vom putea lucra din nou în perspectiva debutului în campania de calificare pentru Campionatul European din 2021.

Aceasta va fi ultima acțiune până la meciul cu Belgia?
– Va fi ultima acțiune ce se va încheia cu un meci amical. Așadar, meciul contra Serbiei va fi ultimul până la jocul oficial cu Belgia. Vom mai avea un stagiu de pregătire la sfârșitul lunii august. Cred că e bine că am ales această dată, pentru acest cantonament, în primul rând pentru că putem conta pe cele mai multe dintre fete, inclusiv pe cele de peste Ocean. În plus, vine vara și odată cu ea va veni vacanța. Unele fete vor schimba echipa, va fi mai greu.

Aveți probleme de lot?
– Din păcate nu am putut rezolva problema celui de-al doilea portar. Lavinia Boandă și Linda Kajtár nu au confirmat în acest sezon al Ligii I. Am urmărit trei fete din Italia, dar două și-au manifestat dorința să evolueze pentru Italia. În aceste condiții am apelat din nou la serviciile Sarei Câmpean, care a fost prezentă și a și apărat un meci la ultima noastră acțiune, cea cu Malta.

Olivia Oprea?
– Olivia Oprea a fost accidentată. Și-a reluat antrenamentele, asta e bine, dar alta e problema în cazul său. Tocmai ce am vorbit cu Olivia, care își caută echipă. Zaragoza, echipa la care a jucat până în această vară, a ratat promovarea în prima ligă, iar Olivia Oprea vrea să plece.

Ștefania Vătafu?
– S-a operat de menisc. A făcut asta înainte de finalul campionatului, când Anderlecht, echipa sa, era matematic campioană. Bianca Sandu va lipsi și ea. S-a accidentat în finala mică a campionatului Ungariei. A și fost operată de hernie de disc… Andreea Laiu, deși convocată, nu a confirmat venirea la echipa națională. A spus că a semnat cu o echipă din Brazilia și că va pleca acolo. Avem în schimb fete care traversează Oceanul Atlantic doar ca să joace pentru naționala României. Voiam să o vedem în acest stagiu și pe Kinga Barabási, dar e prinsă cu școala. Se pregătește să termine facultatea și am înțeles situația sa. Așa cum am înțeles și situația Oanei Negrea, ocupată cu Bacalaureatul. Mai avem două absențe, dar ele sunt mai vechi, Adina Giurgiu și Melinda Nagy.

În lot se regăsesc din nou câteva junioare!

– Am apelat din nou la câteva junioare ca și la dubla cu Malta. Asta și pentru că jucătoarele senioare din Liga I nu au făcut saltul calitativ așteptat, nu au convins că pot fi soluții viabile în cazul în care vor fi chemate la echipa națională. Nu am văzut jucătoare, care aduse la prima reprezentativă să luptăm cu ele în preliminarii. Excepția e totuși Erika Geréd, de la Vasas.

Aveți și o noutate din Statele Unite!
– După doi ani de eforturi, am reușit să o aducem la lot pe Alexandra Kuhnle. Să sperăm că se va adapta. E o jucătoare de înălțime medie, fundaș stânga, calități fizice extraordinare. Are genă de sportivă, genă exclusiv românească! Mama sa, Mihaela Timiș, e o fostă foarte bună patinatoare de viteză, bunicul său a fost și el sportiv, secretar general al Federației Române de Patinaj la un moment dat, iar fratele Alexandrei joacă tenis.

„Serbia e o echipă extraordinar de incomodă”

Ce știți despre Serbia, adversara noastră din acest amical?
– Așa cum am mai spus, în această perioadă ne concentrăm foarte mult asupra jocului nostru. Știm însă ce adversar întâlnim și nu a fost ales întâmplător. E bine că după câteva meciuri în care am avut posibilitatea să experimentăm ceea ce am lucrat la antrenamente, și mă refer aici la faza ofensivă, întâlnim un adversar ca Serbia. E o echipă extraordinar de incomodă, de imprevizibilă. Serbia nu a dus până la capăt nicio campanie de calificare, a pierdut la echipe mici, dar a dat mari bătăi de cap unor echipe de primă linie, obținând victorii, egaluri în compania unor adversari, așa cum spuneam, tari. Meciurile dintre România și Serbia au fost mereu echilibrate, cu o singură excepție. Acum doi ani, la Balaton Cup, după un meci senzațional făcut de fetele noastre contra Ungariei, am jucat împotriva Serbiei fără fetele de la Olimpia, pentru care urma Liga Campionilor. Serbia ne-a învins la trei goluri diferență, cea mai mare diferență din istoria confruntărilor directe.

Articol de Adi Dobre