Echipe feminină de fotbal „U” Olimpia Cluj, multipla campioană a României, a mai bifat o prezență în UEFA Champions League. A fost a noua prezență consecutivă a Olimpiei Cluj în cea mai importantă competiție intercluburi din lume!

Din păcate, campioana României nu a putut trece de faza grupelor turului preliminar. „U” Olimpia Cluj a încheiat pe locul 3 în Grupa 2, după KFF Mitrovica – campioana din Kosovo și ŽFK Breznica Pljevlja – campioana din Muntenegru, dar înaintea formației FC NSA Sofia, campioana Bulgariei.

Olimpia a pierdut la limită primele două confruntări, 1-2 cu Mitrovica și 2-3 cu Breznica, dar s-a impus în ultimul joc din grupă, 3-2 în fața campioanei Bulgariei. Cu o echipă foarte tânără, plină de debutante la un asemenea nivel, „U” Olimpia Cluj a lăsat o impresie bună în Muntenegru, a câștigat respect, dar mai ales experiență pentru ceea ce va urma.

Mirel Albon, managerul general al echipei „U” Olimpia Cluj și selecționer al primei noastre reprezentative, a făcut o analiză a prestației campioanei României în meciurile de la Nikšić și Petrovac.

„Nivelul competițiilor externe a crescut considerabil”

Domnule Albon, cum a fost în Muntenegru?  
– Trebuie să recunosc faptul că nu a fost ceea ce ne-am dorit în această campanie de Liga Campionilor. Pregătirea a fost una foarte bună, dar jocul echipei nu s-a ridicat la nivelul așteptat.

Care au fost cauzele?
– În primul rând lipsa de experiență a celor mai multe dintre jucătoare. Am avut posesie foarte bună, dar am făcut greșeli grave în defensivă, greșeli care ne-au costat goluri importante. Echipa a fost surprinsă cu ușurință pe contraatac, tranziția negativă a fost lentă.

Vorbeați despre lipsa de experiență.
– Trebuie să fim realiști, lipsa de experiență s-a văzut. Am avut, așa cum am amintit și mai devreme, foarte multe jucătoare tinere în teren, la fiecare partidă. Jucătoare născute în 2002, în 2003. Cât ar fi de talentate, experiența la un asemenea nivel, într-o asemenea competiție, își spune cuvântul. Nivelul competițiilor externe a crescut considerabil, iar în aceste condiții ai nevoie de jucătoare cu experiență.

„S-a simțit lipsa Ioanei Bortan”

Ați avut parte și de accidentări.
– Mara Bâtea s-a accidentat chiar înainte de plecarea spre Muntenegru… Ne-a lipsit foarte mult, mai ales în condițiile în care nu am avut un fundaș stânga de meserie și nici un vârf de atac. Lipsa vârfului s-a resimțit din plin. În primele două jocuri, din cele trei goluri, două au fost reușite de Maria Ficzay, care e fundaș central.

Câte debutante a avut Olimpia?
– Cred că e mai ușor să le trec în revistă pe cele care nu au debutat! Au jucat pentru prima oară la un asemenea nivel Noemi Vincze, Claudia Pană, Ioana Bălăceanu, Roxana Mirea, Ioana Ciontos. Aveau câteva minute jucate, de anul trecut, Oana Negrea, Adela Iosif.

A lipsit și Ioana Bortan.
– Ioana a fost suspendată pentru primele două meciuri din cauza cartonașului roșu primit sezonul trecut… Și s-a simțit lipsa sa, Olimpia pierzând primele două meciuri în care nu a jucat. Vorbeam despre lipsa unui vârf de atac, după plecarea în Italia a Cristinei Carp. La nici 16 ani, regulamentul nu ne-a permis să o folosim pe Adina Borodi.

Au revenit, în schimb, Andreea Voicu și Maria Ficzay.
– Ele au avut la dispoziție patru săptămâni pentru a se reintegra, dar chiar și așa lipsa de omogenitate și-a spus cuvântul. Am reactivat două jucătoare, cărora trebuie să le mulțumim nu doar pentru ce au făcut acum în Muntenegru, ci pentru tot ceea ce au făcut în slujba fotbalului românesc. E vorba despre Mirela Pop și Andreea Corduneanu.

La revenirea în țară, lotul Olimpiei s-a risipit!
– Cinci jucătoare s-au oprit imediat ce am trecut granița și au mers la Oradea, în cantonamentul naționalei U17, aflată în pregătiri. Alte două „au zburat” direct în cantonamentul naționalei U19, care are, de asemenea, acțiune în aceste zile, iar cele mai multe se vor prezenta pe 25 august la Mogoșoaia pentru o nouă acțiune a primei reprezentative.

Cu ce gânduri abordați această nouă etapă de pregătire a debutului în preliminariile pentru EURO 2021?
– Vrem să facem tot ce depinde de noi pentru a merge la turneul final. Nu va fi ușor, dar nici imposibil. Întâlnim adversari puternici, dar nu sunt Franța, Germania sau Anglia. Avem șansa noastră.

Articol de Adi Dobre