Format din localitățile componente Fălticeni (reședința), Șoldănești și Țarna Mare, orașul Fălticeni este unul dintre cele mai importante puncte de pe harta județului Suceava.

Prima atestare scrisă a localității a fost consemnată în 15 martie 1490, atunci când vistiernicul Isac a cumpărat satul Fulticenii de pe Șomuz de la Neacșa, fiica lui Hanea, cu 200 de zloți țărănești. Unii istorici însă, printre care și Arthur Gorovei, susțin că așezarea este mult mai veche, deoarece vechimea ei ar trebui asociată cu vechimea satului Fălticenii-Vechi, despre care apar documente încă din secolul al XII-lea.

Fălticeniul și-a câștigat faima prin numărul mare de personalități ce s-au născut sau și-au asociat numele cu al său. Dimitrie Leonida, Alexandru Lambrior, Grigore Vasiliu Birlic, Sofia Ionescu-Ogrezeanu și Nicu Gane sunt doar câteva nume mari, dintr-o listă ce pare nesfârșită, pe care le-a dat orașul Fălticeni.

Numele lui Nicu Gane, judecător, traducător, politician și poet român se regăsește și astăzi pe frontispiciul primului liceu înființat în anul 1923 în Fălticeni. Din 2014, numele Colegiului Național „Nicu Gane” din Fălticeni a fost pus pe harta fotbalului românesc de o mână de oameni inimoși. Surprinzător, nu e vorba despre o echipă de băieți, ci despre una de fete! O echipă de fete ce se pregătește să pornească din nou la drum, odată cu startul sezonului Ligii 2, programat în acest weekend.

Marcel Irimie este profesor de sport și părintele echipei feminine de fotbal a Clubului Sportiv Școlar „Nicu Gane” din Fălticeni.

„Nu am făcut vreodată un transfer!”

– Domnule Marcel Irimie, când a început povestea echipei feminine de fotbal din Fălticeni?
– În urmă cu opt ani. Eram în primul meu an ca profesor de sport. În același timp, eram și la o echipă de fotbal din Suceava. Inițiativa a fost a mea și a altor doi colegi, Pavel Crăciun și Alin Rotaru. Am zis să venim în întâmpinarea fetelor care își doreau să joace fotbal și pe care le vedeam îndrăgostite de acest fenomen. La început am avut o echipă cu care participam la olimpiadele școlare. Apoi, din 2014 ne-am înscris în Campionatul Național U17. Activam la Armonia Fălticeni. În 2015, am început în Liga 3. Am încheiat primul sezon pe locul secund, iar anul următor am promovat, cu punctaj maxim, în Liga 2!

– Cum au fost anii următori?
– Am avut câteva sezoane foarte bune, sezoane în care am reușit să ne construim un nume, un nume cunoscut și respectat. Satisfacția cea mare este aceea că tot ceea ce am realizat a fost cu fete din zona noastră. Nu am făcut vreodată un transfer! Cele mai multe dintre jucătoarele noastre sunt din zona Fălticeniului, dar avem fete și din Dorohoi, Botoșani, Dărăbani.

„Avem nevoie de astfel de oameni”

– Unde vă desfășurați activitatea?
– Antrenamentele le efectuăm la Baza Sportivă „Nada Florilor” din Fălticeni, iar meciurile oficiale le disputăm pe Stadionul „Tineretului” din Fălticeni și la Preutești. Ambii primari, cel al orașului Fălticeni, Cătălin Coman, cât și cel din Preutești, Ion Vasiliu, ne ajută necondiționat. Cătălin Coman e și el profesor de sport, fost coleg cu noi. Avem nevoie de astfel de oameni.

– Câte jucătoare sunt legitimate la CSȘ „Nicu Gane” Fălticeni?
– Avem 18 fete la U17, alte 12 la U15. Din păcate, la U13 am întrerupt activitatea. Iar în lotul senioarelor se află 20 de fete. Eu sunt antrenor principal, iar Adrian Dănilă e antrenor secund.

„Ne mândrim cu Lidia Havriștiuc”

– Care sunt obiectivele echipei?
– În primul rând să le oferim fetelor un cadru organizat pentru a face fotbal. Apoi să creștem jucătoare, iar rezultatele să vină ca o consecință a muncii noastre. Fetele fac fotbal de plăcere, nimeni nu primește ceva. Avem o generație bună, care se află la al patrulea an. Cele mai multe sunt în clasa a XII-a. Ar trebui să își dea în acest an examenul de maturitate.

– Care e cel mai important nume plecat în lumea fotbalului de la „Nicu Gane”?
– Ne mândrim cu Lidia Havriștiuc, jucătoare care a ajuns la echipa națională a României, acum, din păcate, retrasă.

 

Articol de ADI DOBRE