Orașul Filiași, aflat la aproximativ 37 de kilometri de Craiova, nu e doar un important nod feroviar și rutier al Olteniei. La Filiași joacă de câțiva ani și o echipă de fete, aflate chiar pe prima scenă a fotbalului românesc.

Școala de Fotbal Luceafărul Filiași are, probabil, cea mai mică medie de vârstă dintre toate formațiile din Liga 1. „Toate jucătoarele sunt eleve de liceu”, explică președintele Fănel Văduva, sufletul echipei. Gheorghe Ilie Costeluș, primarul orașului Filiași, este și el îndrăgostit de fotbal. Nu lipsește de la niciun meci al fetelor de la Luceafărul. „Acasă, în deplasare, nu contează, domnul Gheorghe Ilie Costeluș își ia familia și le însoțește pe fete! Chiar și în cantonament”, spune Fănel Văduva.

„Toate fetele învață la Liceul Tehnologic Auto din Craiova!

– Domnule Fănel Văduva, ce fac fetele de la Școala de Fotbal Luceafărul Filiași?
– Se pregătesc pentru noul sezon!

– Unde se pregătește echipa?
– Avem mai multe locații unde ne antrenăm. Facem antrenamente pe stadionul „CFR” din Craiova, la baza de la Aeroport, pe „Tineretului”, depinde de împrejurări.

– Meciurile oficiale se dipsută la Filiași.
– Suntem echipa Filiașului, reprezentăm acest oraș. Avem la Filiași un stadion nou, absolut superb, făcut de autorități din fonduri proprii, ne bucurăm de prețuire din partea tuturor. La meciurile fetelor vin 600-700 de oameni. Nu cred că în țară se mai întâmplă așa ceva. La Filiași, fotbalul se mănâncă pe pâine. Oamenii sunt nebuni după fenomen.

– Ce medie de vârstă are echipa?
– Undeva la 17 ani! Echipa noastră, cea de senioare, e compusă exclusiv din eleve de liceu. Toate învață la Liceul Tehnologic Auto din Craiova, cu care avem o relație foarte bună. Directorul liceului, Georgică Bercea, ne dă o mână de ajutor foarte importantă. Fetele locuiesc la cămin, au masă, au condiții bune.

Premiante la Olimpiada Națională a Sportului Școlar

– De unde provin jucătoarele de la Luceafărul?
– Fete provin doar din zona Olteniei, din toate județele care compun această regiune istorică. Mergem prin școli, facem selecții. Sunt multe fete care vor să joace fotbal, iar noi le oferim această oportunitate. Avem jucătoare foarte talentate. Încercăm să ne structurăm cât mai bine. Această pandemie ne-a dat puțin planurile peste cap, dar trebuie să ne adaptăm.

– Când a început proiectul Școala de Fotbal Luceafărul Filiași?
– În urmă cu patru ani. Am început cu fete de 12 ani. Acum ne putem lăuda cu peste 60 de jucătoare, de la 8 ani până la 17 ani. Avem echipe înscrise în Liga 1 și la U17. Tot vorbeam de faptul că fetele noastre sunt eleve de liceu. Aceasta e și explicația faptului că la Olimpiada Națională a Sportului Școlar, competiție organizată de Ministerul Educației și Federația Română de Fotbal, în ultima vreme finala s-a jucat între noi și fetele de la Olimia Cluj.

– Cum a fost sezonul trecut, un sezon încheiat prematur?
– A fost un sezon greu, dar mă bucur că am evitat locurile retrogradabile, deși nu a mai retrogradat nimeni după „înghețarea” campionatului. Cred că, dacă s-ar fi jucat până la final, ne-am fi îmbunătățit poziția în clasamentul Ligii 1.

– Ce obiective aveți pentru viitor?
– În primul rând să menținem Filiașul pe harta primei ligi. Apoi să continuăm să creștem fete, pentru noi, pentru loturile naționale, pentru o eventuală colaborare cu o echipă de băieți.

– Aveți același antrenor de la începuturi, pe Cristian Surcel, cunoscut de toată lumea drept „Pangel”!
– Cu el am plecat la drum atunci când ne-am decis să facem la Filiași o echipă de fete. E un om căruia nu îi poți reproșa prea multe lucruri, e profesionist. A jucat fotbal în Ligile 2 și 3, la Petroșani, la Moldova Nouă.

Articol de Adi Dobre