Pentru Lidia Havriștiuc (foto stânga), 26 de ani, fundașul central al Olimpiei și al naționalei României, aceasta e cea de-a treia aventură în Liga Campionilor. Lidia spune că obiectivul campioanei României e unul singur: „Trebuie să trecem de grupe”.

„Am moralul foarte bun”

 Ce înseamnă pentru tine Liga Campionilor?
 Un eveniment deosebit. UEFA Women’s Champions League reprezintă cel mai bun prilejul, atât pentru mine, cât și pentru fete, de a ne arăta adevărata valoare. Aici, în această competiție, te simți cu adevărat jucătoare de fotbal. Pentru asta ne pregătim un an întreg.

 Ești pregătită?
 Da, din toate punctele de vedere. Am făcut o pregătire bună, am jucat câteva meciuri de verificare, am moralul foarte bun și sunt nerăbdătoare să începem jocurile.

„O atmosferă bună ne-ar ajuta foarte mult”

 E bine că jucați meciurile din grupă la Cluj?
 Pentru mine, care mă aflu înaintea celei de-a treia campanii în Liga Campionilor, e prima oară când voi juca pe teren propriu. Dacă ar fi să ne raportăm la meciurile echipei naționale din ultima campanie de calificare, când publicul clujean ne-a încurajat extraordinar, sunt optimistă. Aș vrea să avem aceeași atmosferă și la meciurile din Liga Campionilor. Și ar fi păcat să nu o avem, pentru că sunt meciuri pe care oamenii nu le pot vedea în fiecare zi, iar pe noi, o atmosferă bună ne-ar ajuta foarte mult.

 Ce știi despre adversare?
 Destul de puțin. Fetele au mai juca până să ajung eu la Olimpia cu Hibernian. Avem însă experiența de la națională, pentru că am jucat cu Ucraina, cu Țara Galilor, cu Scoția, țări ale căror reprezentante sunt în grupă cu noi. Hibernian, Swansea și Zhytlobud sunt echipe puternice, cu jucătoare la ehipele lor naționale. Toate meciurile vor trebui tratate cu seriozitate. Nu mai e ca înainte, când știam că două meciuri sunt ceva mai ușoare, iar ultimul unul pe viață și pe moarte. Acum toate sunt pe viață și pe moarte.

 Care e obiectivul vostru?
 Să trecem de grupe. E un obiectiv realizabil.

 Cum a fost cantonamentul din Austria?
 Un cantonament foarte benefic. Antrenamente grele, dar echlibrate, tactică și, în plus, trei meciuri. Au fost trei victorii, bune pentru moral. După primele două meciuri amicale am fost puțin neîncrezătoare. Nu ne-a ieșit jocul așa cum ne-am propus, mingea nu intra în poartă! În ultimul, cu Sturm Graz, care a fost și cel mai greu, am jucat foarte bine. Am fost atât de motivate, încât am dat totul pe teren, ca într-un meci oficial. Ne-am bucurat la fiecare gol. Pentru moralul nostru a fost o victorie foarte importantă.

„Poate mă revanșez în Liga campionilor”

 Cum te înțelegi cu Teodora Meluță, alături de care faci „pereche” în centru defensivei în ultimul an?
 Ne înțelegem foarte bine, ne completăm. Teo e foarte tânără, dar foarte talentată, foarte ambițioasă.

 Nu ai marcat în cele trei jocuri!
 Așa e! Am urcat de multe ori în careul advers, am avut ocazii, dar nu m-am lipit de gol. Poate mă revanșez în Liga Campionilor.

Impresionată de EURO

 Familia va fi și acum alături de tine?
 Fratele meu, verișorii mei vor fi prezenți la toate meciurile din Liga Campionilor. Cum să lipsească?!

 Ai văzut meciurile de la EURO 2017?
 Aproape pe toate. Am rămas impresionat de faptul că marile favorite s-au împotmolit, că au apărut echipe pe care nimeni n-ar fi pariat. M-au impresionat Italia, adversara noastră din preliminariile pentru Campionatul Mondial din 2019, Austria, aflată la debut.