Naţionala feminină de fotbal U15 a României a bifat în această lună prima sa acţiune. Fetele pregătite de Irina Codrea au susţinut două meciuri de verificare contra selecţionatei similare a Moldovei la Vadul lui Vodă, în apropiere de Chişinău.

România s-a întors din Moldova neînvinsă, 2-1 şi 1-1 fiind rezultatele înregistrate de junioarele noastre. "Mi-am dat încă o dată seama că avem multe fete talentate. Trebuie însă să mai căutăm. Sunt convinsă că putem descoperi şi alte jucătoare pentru echipa naţională. Şase – şapte fete din cele care au evoluat contra Moldovei au potenţial pentru a face în doi ani pasul spre naţionala U 17", a declarat Irina Codrea, cea care se ocupă de destinele nou-înfiinţatului lot U 15.

La prima lor acţiune cu echipa naţională multe dintre fete au fost emoţionate. "Pe unele le-am simţit timorate, reţinute. Apoi, după câteva antrenamente, şi-au revenit. Au o dăruire extraordinară, o pasiune rară, o dorinţă de a juca fotbal teribilă. Pot spune că prima acţiune a naţionalei U 15 a fost o reuşită. Drumul e însă lung. Continuitatea în fotbalul feminin depinde de mulţi factori. În primul rând de părinţi. Cele mai multe fete renunţă la fotbal din cauza părinţilor, care, la un moment dat, nu le mai lasă să vină la anrenamente. Soarta acestor fete depinde foarte mult şi de antrenor. Cu fetele nu lucrezi aşa cum o faci cu băieţii. Ele sunt mai sensibile, integrarea, comunicarea decurg altfel", spune Irina Codrea, care a ţinut să precizeze că naţionala U 15 a României va juca în toamnă o nouă "dublă" de verificare, de această dată în compania Slovaciei.

Irina Codrea (foto, dreapta) a fost prezentă zilele trecute la Costineşti, acolo unde e în plină desfăşurare o primă tabără de selecţie pentru jucătoare de 12 şi 14 ani. Acţiunea face parte din Proiectul "Fotbal şi feminitate", lansat de Federaţia Română de Fotbal. "În perioada 24 iunie – 2 iulie, la Costineşti, se află 30 de fetiţe, selecţionate din 21 de judeţe. A doua acţiune va avea loc între 3 şi 10 iulie, tot la Costineşti. Am văzut fete foarte talentate. Ele vor fi urmărite în continuare", a mai spus Irina Codrea.

Din sezonul viitor, fotbalul feminin românesc va bifa câteva premiere. "Vom avea, pe lângă Superligă şi Liga I, o Ligă a II-a, care nu poate decât să vină în sprijinul tuturor. Vom avea, de asemenea, un campionat naţional rezervat echipelor U 14. E de bun augur după un sezon 2015 – 2016 foarte bun pentru fotbalul românesc", a încheiat Irina Codrea.