Antrenorul de la Under 16, Adrian Ambrosie, aflat cu echipa națională în Bulgaria, la Albena, la un Turneu de Dezvoltare UEFA, crede că fotbalul feminin românesc are în față un viitor frumos.

– Cum stăm cu fotbalul feminin la U16?
– Campionatul feminin de fotbal din România e într-un proces vizibil de transformare în ultimii ani. Face progrese. E adevărat, nu ne putem compara cu Franţa, de exemplu, care are 103.000 jucătoare legitimate! Noi avem, acestea sunt statistici oficiale, undeva la 1.200. E bine că echipele din Superligă sunt obligate să aibă echipă de tineret. Aici e zona de unde facem selecţia.

– Va exista un campionat de junioare și la feminin.
– Aşa este. Din sezonul viitor, ceea ce e un lucru foarte bun. Nu am mai avut până acum. Miza va fi uriaşă, pentru că de aici, de la acest nivel, va creşte fotbalul feminin românesc. Responsabilitatea e însă pe măsură. Această generaţie, veţi vedea, va avea rezultate mari la senioare, pentru că fetele vin dintr-un sistem ce le-a educat de jos, de la o vârstă fragedă. În trecut existau fete care începeau fotbalul la 16, 18, chiar şi 20 de ani. Dar, în ciuda acestui amănunt, au făcut şi fac performanţă.

– Când s-a început?
– Acum patru ani, UEFA a demarat un proiect intitulat "Fotbal şi feminitate", un proiect adresat fotbalului feminin de bază, adică U14, U12 şi U10. Fete care nu erau legitimate nicăieri. Am plecat de la 5.000 de fete, din care au rămas 30-40. Acesta e nucleul naţionalelor de junioare din prezent.

– Ce fel de selecționată se află acum la Albena?
– O combinaţie U16 cu U17. Din lotul de 20, avem jumătate fete născute în 2000 şi jumătate în 2001.

– Cum e actuala generaţie?
– E o generaţie talentată, care promite foarte mult.

– E greu cu fetele?
– De trei-patru ori mai greu decât la băieţi! Dar de zece ori mai frumos. Satisfacţiile sunt altele. E greu pentru că ele vin fără un bagaj nativ, cum e în cazul băieţilor. Nu au "grădiniţa" fotbalului. Băieţii bat mingea pe terenul şcolii, pe stradă, pe maidane. Fetele nu fac asta. În plus, au alte emoţii, sunt sentimentale. Aici e foarte important rolul pedagogului.

– A câta acţiune e în acest an?
– A treia. Am fost în februarie în Moldova, de unde ne-am întors cu două victorii din tot atâtea jocuri, 2-0 şi 3-0. În martie am fost în Italia, unde am participat la un turneu cu echipe locale, cu câte două meciuri pe zi. Nu au fost meciuri de palmares, mai mult de pregătire, foarte utile însă.

Lotul României pentru Albena:

Portari: Szidonia Salamon (Olimpia Cluj), Irina Smărăndoiu (CSS Târgoviște)
Fundași: Daiana Mureșan (Olimpia Cluj), Alexandra Stoica (Fair-Play București), Ștefania Burcea (CSS Târgoviște), Daniela Mateș (Olimpia Cluj)
Mijlocași: Raluca Borodi (Olimpia Cluj), Melinda Nagy (Olimpia Cluj), Genoveva Roșie (Real Craiova), Ana Maria Vlădulescu (Real Craiova), Alexandra Sfiea (CSS Târgoviște), Oana Negrea (Olimpia Cluj), Denisa Bularca (Olimpia Cluj), Ana Maria Proca (Navobi Iași), Diana Petrescu (Navobi Iași), Veronica Neagoe (Real Craiova), Ana Itoafa (NBSL/Canada), Bianca Elena Biriș (CFR Timișoara)
Atacanți: Camelia Moraru (CSS Târgoviște), Flaviana Negrea (Olimpia Cluj)

Programul echipei noastre la turneul din Bulgaria:

17 aprilie, ora 11:00 / România – Croația
19 aprilie, ora 15:30 / Bulgaria – România
21 aprilie, ora 10:30 / România – Georgia

ADI DOBRE