Sezonul competițional 2022-2023 se află în plină desfășurare, iar echipele de fotbal feminin luptă pentru cele mai bune locuri în clasament.

Am stat de vorbă cu una dintre cele mai talentate jucătoare din cadrul echipei Vasas Femina FC, Rita Mitri, pentru a ne împărtăși câteva dintre experiențele pe care le-a trăit în cadrul competițiilor și evoluția sa din sezonul precedent. Jucătoarea în vârstă de doar 19 ani, antrenată de Szekely Janos, s-a făcut remarcată de-a lungul timpului, iar acest lucru i-a adus peste 20 de convocări la echipa națională și 33 de meciuri jucate.

Ne aflăm la începutul unui nou sezon competițional, cum te-ai pregătit în această perioadă?

Înaintea fiecărui sezon competițional încep pregătirea individuală. Acasă avem o mică sală de fitness, dotată (bandă de alergat, bicicletă, haltere), pe care o folosește toată familia. Dacă vremea este favorabilă, atunci alergarea o efectuez în aer liber. În fiecare seară joc fotbal cu băieții și merg aproape zilnic la teqball. Toate aceste activități durează 4-5 ore și mă ajută să fiu bine pregătită în momentul începerii antrenamentelor la club. Am făcut două antrenamente pe zi și înaintea începeriii sezonului competițional.

Cum ți s-a părut debutul acestui sezon?
Am început acest sezon competițional cu o echipă mult mai tânără (la nivel de componență) față de cea din sezonul trecut, unde media de vârstă era de 19 ani, iar acum sunt cea mai mare. În acest sezon am debutat cu o victorie bine meritată, care ne-a dat încredere în noi. Suntem o echipă motivată, ambițioasă, perseverentă.

Cum ar arăta o analiză a sezonului trecut?
Sezonul trecut a fost despre a lupta și a reuși!

Ești mulțumită de felul în care ai evoluat în cadrul competițiilor?
Nu sunt pe deplin mulțumită de felul în care am evoluat în timpul competițiilor, dar face parte din dorința de a ma autodepăși de la un an la altul. Sunt destul de exigentă cu mine.

Îmi poți povesti care a fost cel mai important/emoționant moment pe care l-ai trăit în sezonul precedent?
Au fost două momente importante din sezonul precedent, care merită menționate. Unul a fost când am învins echipa AFC Fair Play Joc Cinstit, cu scor 8-2, meci în care eu am marcat 3 goluri și meciul din Cupa României contra echipei ACS Selena SN Constanța, finalizat cu o victorie de 5-1, dintre care 3 goluri au fost marcate de mine.

„Cu multă muncă și dăruire cred că nimic nu este imposibil”

Ce obiective ai pentru noul sezon, atât pe plan personal, cât și cu echipa?
În primul rând, îmi doresc să îmi ajut coechipierele să se dezvolte și împreună să avem cele mai frumoase rezultate. Pe plan profesional îmi doresc ca în fiecare meci să marchez cel puțin un gol. Cu multă muncă și dăruire cred că nimic nu este imposibil. Iar ca o motivație personală, îmi doresc să fiu mereu în formă.

Ce crezi că îți lipsește și ce ai putea să îmbunătățești?
Imi doresc să îmi îmbunătățesc lovitura cu capul, să îmi dezvolt permanent tehnica, viteza de deplasare și viteza de execuție.

Cum te-ai caracteriza ca jucătoare?
Mă consider o jucătoare umilă și perserverentă. Cred că aș putea juca pe orice post de jucător de câmp, iar acest lucru poate fi un atuu.

Cum ți se pare că a evoluat fotbalul feminin în România în ultimii ani, ținând cont de impactul major pe care l-a avut la nivel internațional?
În ultimii ani, în România, cu apariția unor noi echipe de fotbal feminin, fotbalul feminin ocupă un loc din ce în ce mai mare. Acest fapt duce și la o bază de selecție mai mare pentru echipele naționale, care pot obține rezultate din ce în ce mai bune. Iar pentru mine este o bucurie.

În momentul în care ai decis să urmezi o carieră în fotbal, care a fost cel mai înalt target pe care ți l-ai setat?
Încă din copilărie, mi-am dorit să devin o jucătoare profesionistă și jucătoare de bază în cadrul echipei naționale, lucru care se întâmplă. Ținta cea mai mare este, ca pe viitor, să am ocazia de a juca la o echipă recunoscută din străinătate.