Campioana României va fi gazda Grupei a 2-a din turul preliminar, grupă din care mai fac parte Zhytlobud-2 Kharkiv (Ucraina), Swansea City (Țara Galilor) și Hibernian (Scoția).

Ioana Bortan, 28 de ani, căpitanul echipei Olimpia Cluj, se află înaintea unei noi provocări în Liga Campionilor, a opta din prestigioasa sa carieră, ceea ce reprezintă un adevărat record! Ioana a mărturisit că, atât ea, cât și coechipierele sale, așteaptă cu nerăbdare confruntările de la Cluj.

„Șapte cu Olimpia și una cu Clujana Cluj”

– Ioana, cum te simți înaintea debutului în noul sezon al UEFA Women’s Champions League?
– Mă simt perfect, atât din punct de vedere fizic, cât și psihic. Am trecut cu bine peste accidentarea care mi-a dat atât de multe bătăi de cap în ultimul an. Am avut probleme la tendonul lui Achile, apărută în finalul preliminariilor pentru Campionatul European, de anul trecut. Am stat la un moment dat mai bine de o lună și juumătate, dar acum totul e în regulă. Psihic stau la fel de bine! Aștept cu nerăbdare meciurile din Liga Campionilor. Pentru asta muncim un an întreg. Aș da dovadă de ipocrizie dacă aș spune că vreau să cucerim un nou titlu pe plan intern sau Cupa României. Aici, în competițiile interne, am câștigat tot ce se putea câștiga.

– La a câta campanie europeană ești?
– La a opta! Șapte cu Olimpia și una cu Clujana Cluj.

„Liga Campionilor e altceva”

– Care a fost cel mai bun sezon al vostru în Liga Campionilor?
– Sezonul 2012-2013. A fost cel mai lung parcurs în Liga Campionilor. Am trecut de grupe, apoi am elimninat formația austriacă SV Neulengbach. Ne-am oprit însă în optimi, după ce am pierdut la italiencele de la A.S.D. Torres Calcio. Acela a fost apogeul!

– Ce înseamnă UEFA Women’s Champions League?
– Liga Campionilor e altceva. E alt nivel, e o altă lume. Din păcate, nu se compară cu ceea ce trăim în competițiile interne. Poate și acesta e un motiv pentru care întâmpinăm probleme atunci când ajungem la un asemenea nivel. În fotbalul din străinătate, cluburile mari, de tradiție, au investit și s-au preocupat, mai ales în ultima vreme, foarte mult și de această latură a fotbalului feminin. Din păcate, nu le urmăm exemplul. Am rămas mult în urmă.

„Aștept să vină multă lume la meciurile noastre”

– Ce știi despre adversarele din grupa preliminară de la Cluj?
– Am urmărit câteva partide ale celor trei adversare. Sunt echipe care pun accent pe forță. Mental stau foarte bine. Meciurile de la Cluj vor fi meciuri de mare luptă.

– E un avantaj faptul că jucați meciurile din grupă la Cluj?
– Nu totdeauna. Tocmai de aceea, eu am preferat întotdeauna să joc în altă parte. De această dată s-ar putea să fie altfel. În ultimul an, aici, la Cluj, s-a dezvoltat o stare de spirit specială vizavi de fotbalul feminin, mai ales datorită naționalei României. Mă aștept să vină multă lume la meciurile noastre și îi invit, cu această ocazie, pe toți cei care iubesc fotbalul să fie alături de noi, să ne încurajeze.

– Echipa e mai puternică decât anul trecut?
– Vedem săptămâna viitoare! Cert e că avem un nucleu de jucătoare ce evoluează de ani buni împreună. E adevărat, avem și jucătoare noi, care sperăm să-și aducă aportul la performanțele Olimpiei.

„Un Campionat European de înaltă ținută”

– Cum a fost în cantonamentul din Austria?
– A fost un cantonament util. Am jucat trei meciuri de verificare, am învins în toate, ceea ce pentru moralul nostru e foarte bine. Am stat departe de zgomot, de aglomerație, izolate, dar împreună totuși, putând astfel să ne concentrăm doar la ceea ce aveam de făcut.

– EURO 2017 s-a încheiat! Cum comentezi ediția din acest an?
– Am văzut aproape toate meciurile. A fost un Campionat European de înaltă ținută. Sunt mândră de ceea ce a ajuns să însemne fotbalul feminin în lume la ora aceasta. Mi-aș dori să ajung și eu acolo. Mi-au plăcut naționalele Olandei, impresionantă, dar și Austria și Anglia. Se vede că au o pregătire extraordinară, forță psihică.