Echipa națională feminină U19 a României va pleca vineri dimineață spre Soci, Rusia, unde va participa, în perioada 17-27 martie, la Kuban Spring, turneu devenit deja o tradiție.

Trupa lui Florin Bugar are în componență, în premieră, mai multe jucătoare care au evoluat până acum la naționala U17, pregătită de Adrian Ambrosie.

Meciurile României din grupa B:
Azerbaijan – România, 18 martie, ora 13:00
Belarus – România, 20 martie, ora 13:00
România – Rusia, 22 martie, ora 15:00

Acum doi ani, reprezentativa U19 a României încheia pe locul patru Kuban Spring. Anul trecut, România a terminat pe podium, iar la această ediție e pusă pe fapte mari! Selecționerul Florin Bugar (foto) e de părere că în ultimul an fotbalul feminin din România a înregistrat un progres deosebit.

„E un turneu foarte bun”

– Domnule Bugar, plecați din nou la Soci, pentru al treilea an consecutiv!
– Kuban Spring e deja un turneu de mare tradiție, la care participă la fiecare început de an unele dintre cele mai puternice echipe naționale la această categorie de vârstă. E un turneu foarte bun, de-a lungul căruia putem vedea potențialul fetelor, mai ales că multe sunt pentru prima oară la U19. Și tot pentru prima oară vor fi nevoite să joace la două zile.

– Există un schimb de generații? Din nou!
– Așa e la acest nivel. Fetele cresc! Unele dintre ele au fost și anul trecut, când am încheiat competiția pe locul trei. Sunt însă multe care vin pentru prima oară la naționala U19. Sunt rezultatul muncii de la reprezentativa U17, jucătoare care au crescut foarte mult în ultimul an. Sunt și fete care revin, după accidentări care le-au ținut departe de gazon perioade bune. Ștefania Moraru a fost anul trecut la Soci, dar s-a accidentat. Alice Cociuba vine după o accidentare gravă, ligamente încrucișate.

„S-au făcut progrese majore”

– Anul trecut România a câștigat finala mică! Ce va fi acum?
– La ediția trecută am avut ghinionul să jucăm în semifinale cu selecționata Coreei de Nord, care câteva luni mai târziu a devenit campioană mondială la U17! Anul acesta vrem să jucăm finala, ca să continuăm progresul participărilor la Kuban Spring.

– Cum a fost ultimul an pentru fotbalul feminin din România a nivel de junioare?
– Cred că a fost un an în care s-au făcut progrese majore. Noi avem dorințe mult mai mari decât pot oferi aceste fetițe, dar suntem pe drumul cel bun. Acum trei ani aveam opt echipe de club. Acum avem trei divizii și o ligă de junioare! Chiar dacă pe aceste segmente de vârstă nu sunt multe fete, aria de selecție fiind din acest motiv mică, sunt fete talentate, cu multă calitate. Le așteptăm să vină la U17 și la U19. Fotbalul feminin din România e într-un progres evident.

„Nivelul internațional e din ce în ce mai ridicat”

– La ce turnee mai participați în această primăvară?
– Avem în Bulgaria și în Italia. Vrem să vedem cu aceste ocazii cât mai multe fete. Nu vrem să fim acuzați că favorizăm pe cineva. Vrem să vedem tot ceea ce se poate observa în acest moment în România. Nivelul internațional e din ce în ce mai ridicat, trebuie să ținem pasul.

– România are adversari puternici la Kuban Spring.
– Sunt echipe cu o cultură a fotbalului foarte dezvoltată. Noi vom încerca să îmbinăm forța care ne caracterizează cu tehnica. Să îmbinăm de asemenea experiența jucătoarelor care au mai evoluat la U19 cu dorința de afirmare a celor care vin în premieră la lotul junioarelor mari.

Lotul convocat pentru Kuban Spring 2017:

Portari: Szidonia Salamon (Olimpia Cluj), Georgiana Dârle (Olimpia Cluj)

Fundași: Carmen Ciobanu (Olimpia Cluj), Teodora Meluță (Olimpia Cluj), Melinda Nagy (Olimpia Cluj), Kata Peter (Vasas Femina), Erika Gered (Vasas Femina), Timea Krall (Vasas Femina), Ștefania Moraru (Olimpia Cluj)

Mijlocași: Oana Negrea (Olimpia Cluj), Daniela Mateş (Olimpia Cluj), Maria Neacșu (CSS Târgoviște), Alice Cociuba (CS Ineu), Raluca Borodi (Olimpia Cluj), Mădălina Boroș (ASA Tg. Mureș)

Atacanți: Ioana Borodi (CS Juniorul Satu Mare), Loredana Popa (Olimpia Cluj), Denisa Predoi (CS Independența Baia Mare)

Selecționata U19 a României va debuta în toamnă în preliminariile Campionatului European – Elveția 2018. Tricolorele vor evolua alături de Danemarca, Slovacia și Lituania în Grupa 3 din prima fază a calificărilor. Meciurile din această serie se vor juca în Lituania, în perioada 8-14 septembrie 2017.