Liga 1 Feminin revine cu un nou sezon pe 27 august, iar toate echipele din primul eșalon sunt în pole-position pentru titlul de campioană a României!
La primul său sezon ca Politehnica Timișoara, echipa bănățeană a oferit o replică bună în campionat, poziționându-se pe locul 3 la final de sezon, deși a prins la limită ultimul loc în play-off, la finalul sezonului regular.
Am stat de vorba cu una dintre cele mai experimentate jucătoare din cadrul echipei pregătite de Mirel Albon: Cristina Sucilă. ”Ghio”, așa cum o strigă colegele de echipă, a revenit la începutul sezonului trecut la Poli, după un an petrecut la Piroș Security Arad.
Munca depusă sezonul trecut la echipa de club a adus-o și în atenția selecționerului naționalei feminine, aceasta revenind în luna iunie la naționala feminină după o pauză de mai bine de un deceniu.
Am stat de vorbă cu ”Ghio” despre evoluția sa în sezonul precedent, obiectivele pentru noul an competițional și ce sfat i-ar da acum Cristinei din urmă cu 10 ani! 🙂
Mai sunt câteva zile și va începe noul sezon competițional, cum te-ai pregătit în această perioadă?
Am avut un stagiu de pregătire intens cu un cantonament de 2 săptămâni în Austria. Am jucat și patru meciuri amicale, iar la revenirea din Austria, zilele trecute, am mai jucat un meci amical cu o echipă din Serbia. Toată echipa a tras tare în aceste săptămâni, nu am lasat nici o clipă garda jos.
Dacă ar fi să faci o analiză a sezonului trecut, care ar fi top 3 lucruri pe care le-ai evidentia?
Sezonul trecut consider că am reușit să construim o echipă omogenă, nu a fost deloc ușor având în vedere toate schimbările – antrenor nou, jucătoare noi. Într-adevăr am avut un început de sezon mai dificil, dar spre surprinderea tuturor am terminat campionatul pe podium. Locul trei la final de sezon . Al doilea cel mai bun atac din Liga 1. Calificarea în play-off când nimeni nu ne mai dădea vreo șansă.
Ești mulțumită de felul în care ai evoluat în cadrul competițiilor?
Consider că sezonul trecut a fost cel mai bun sezon al meu din ultimii 4 ani. M-am pregătit intens, am fost constantă, iar dl. Mirel Albon mi-a găsit postul care mi se potrivește mănușă.
Ne poți povesti care a fost cel mai important/emotionant moment pe care l-ai trait sezonul precedent?
Cel mai important și emoționant moment pe care l-am trait sezonul precedent a fost meciul împotriva campioanei Universitatea Olimpia Cluj, meci care s-a terminat la egalitate. A fost un meci intens, cu ocazii de ambele părți, cu o galerie care ne-a susținut din primul până în ultimul minut, chiar dacă meciul a fost într-o zi de miercuri.
Ce obiective ai pentru noul sezon, atât pe plan personal, cât si cu echipa?
Îmi doresc să ne batem pentru locul 1, pentru Cupa Romaniei. Am dovedit că suntem o echipă puternică, o echipă de viitor. Cât despre mine, îmi doresc să nu am parte de accidentări, să fiu într-o formă bună și să progresez de la un meci la altul.
Ce crezi că îți lipsește și ce ai putea să îmbunătățești?
Nu știu să spun exact ce îmi lipsește. Muncitoare sunt, pasionata și motivată sunt. Aș spune că ar trebui să îmi îmbunătățesc partea de comunicare, să încerc să comunic mai mult în teren.
Cum te-ai caracteriza ca jucatoare?
Pot spune că sunt o jucătoare constantă, luptătoare. Iubesc sportul, iubesc fotbalul și sunt foarte competitivă, nu îmi place să pierd.
Cum ti se pare ca a evoluat fotbalul feminin in Romania in ultimii ani, tinand cont de impactul major pe care l-a avut la nivel international?
Eu văd o schimbare de la an la an în fotbalul feminin din România, dar cred că încă avem nevoie de mai multă susținere, încă nu avem susținerea pe care o au echipele din străinătate. Într-adevăr, în ultimii ani sunt din ce în ce mai multe echipe de fotbal feminin, dar să nu uităm că e importantă calitatea, nu cantitatea. Iar pentru a avea calitate e nevoie de oameni implicati, de răbdare și pasiune. Consider că pentru a crește impactul și în România, avem nevoie de promovare la Tv, măcar meciurile din Liga 1 să fie televizate.
În momentul in care ai decis sa urmezi o cariera in fotbal, care a fost cel mai inalt target pe care ti l-ai setat?
Când am decis să urmez o carieră în fotbal, îmi doream foarte mult să ajung să joc la echipa națională, lucru ce s-a și întâmplat.
Care a fost persoanele care te-au susținut cel mai mult pe acest drum?
Familia m-a sustinut cel mai mult pe acest drum, am început fotbalul la vârsta de 14 ani, a fost greu atât pentru mine, cât și pentru familie să plec de acasă la o vârstă atât de fragedă. Dar întotdeauna trebuie să faci sacrificii pentru ceea ce îti dorești, iar lucrurile bune nu se obțin rămânând în zona de confort!
Daca ar fi sa te intalnești cu cu fata care erai acum 10 ani, ce mesaj i-ai transmite?
E vorba aia “dacă aș fi avut atunci mintea de acum”, probabil că acum jucam la echipe puternice din afară! Mi-aș spune mai multe, dar mă rezum doar la: nu renunța, luptă pentru ce îți dorești pentru că nu există “nu pot”!