În ziua de astăzi, fotbalul reprezintă o adevărată industrie, în care sunt implicate foarte multe domenii, de la juridic și financiar până la mass-media, marketing și digital.
Majoritatea persoanelor implicate în fotbal ajung în această zonă datorită pasiunii pentru sport, pentru o echipă sau pur și simplu din dorința de a face parte dintr-o comunitate atât de complexă și atractivă.
Fotbalul feminin din România evoluează constant, atât la nivel de competiții și programe de dezvoltare, dar și la capitolul vizibilitate. În cea de-a doua categorie șe încadrează și Anny cu Diana, fondatoarele proiectului Footballicious Girls.
Cum a luat naștere blogul dedicat fetelor și femeilor implicate în fotbalul feminin, care sunt obiectivele de viitor și cum și-au adaptat activitatea de promovare a sportului în această perioadă de pandemie, puteți afla chiar de la cele două în interviul de mai jos.
Cum a pornit proiectul vostru și de unde v-a venit ideea numelui?
Proiectul Footballicious Girls a luat naștere din pură pasiune, împletită cu o dorință arzătoare de a contribui oricât de puțin la dezvoltarea fotbalului feminin din România. De ce? Fiindcă noi nu am putut să practicăm fotbalul o mare parte din viața noastră de până acum, fie din cauză că nu am găsit echipe la care să jucăm, fie din cauză că mai mereu ne-am lovit de faptul că oamenii ne considerau incapabile să practicăm acest sport “doar pentru băieți” sau poate nu am avut mereu susținerea părinților.
În ceea ce privește ideea numelui, acesta a venit cu ajutorul Dianei Coltofean, o persoană de asemenea implicată în fotbalul feminin din România. L-am ales în engleză deoarece ne dorim să ajungem la cât mai multe fete, indiferent de naționalitatea lor și să reușim prin ceea ce facem să le redăm acel ceva de care au nevoie pentru a prinde curaj, astfel încât să nu renunțe niciodată la visurile lor.
Ce obiective v-ați propus să atingeți prin acest proiect?
Am creat Footballicious Girls din dorința de a dezvolta fotbalul feminin în România și de a le susține pe fetele pasionate de acest sport să-și urmeze visurile cu încredere, trecând peste prejudecăți. Ne-am propus, astfel, să inspirăm fetele prin conținutul pe care-l creăm și evenimentele pe care le organizăm. De asemenea, ne dorim ca pe viitor să avem parte de cât mai multe schimburi de experiență, astfel încât să putem transmite mai departe și în România ceea ce ne învață pe noi fotbalul. El ne împinge de la spate să ne valorificăm și alte abilități. Așa a fost și în cazul nostru. A fost de-ajuns să împletim pasiunea noastră comună pentru fotbal cu alte pasiuni, cum ar fi fotografia, editarea foto/video sau scrisul, ca să trecem la treabă și să creionăm viziunea acestui proiect.
Ce înseamnă fotbalul pentru voi?
Pentru noi, fotbalul înseamnă pasiune, acel ceva ce se strecoară în viața ta, te cuprinde și nu îți mai dă drumul. Te învăluie cu o neîncetată căldură și te face să simți că trăiești. Indiferent în ce formă ar fi, reușește să ne aducă cea mai mare satisfacție și cele mai intense emoții. Cu alte cuvinte, indiferent de ce altă preocupare am avea, cumva tot la ceva ce are legătură cu fotbalul ajungem de fiecare dată.
Un moment în care v-ați simțit cel mai mândre de proiectul vostru.
Fiind un proiect construit de la zero, avem multe reușite cu care să ne mândrim (inclusiv acest interviu), așa că o vom descrie pe cea mai recentă: organizarea primului nostru ”Campionatul de Fifa20 – boys & girls” despre care vă invităm să citiți mai multe aici.
V-ați lovit de refuzuri sau ați întâmpinat greutăți în realizarea materialelor până acum?
Deși ne-am lovit de foarte multe bariere de-a lungul timpului atunci când venea vorba ca fotbalul să poată fi practicat în egală măsură și de fete, ne-am simțit surprinse să vedem că sunt și foarte mulți oameni deschiși la ideea de fotbal feminin, oameni care ne-au apreciat proiectul, ba mai mult, care au fost dispuși să ne și ajute prin diverse colaborări. De asemenea, blogul nostru are și o secțiune de interviuri care bineînțeles, nu ar fi putut fi realizată dacă nu ar fi existat deschidere din partea jucătoarelor sau altor femei implicate în acest sport.
De ce fotbal feminin si nu handbal sau alt sport? Ce v-a atras spre zona asta? Atunci când ai o pasiune atât de profundă, mai degrabă este vorba despre ceva cu care te-ai născut. Indiferent cât de mult te-ai strădui să găsești punctul zero al vieții tale în ceea ce privește momentul în care ai ales să iubești să faci un lucru, pur și simplu nu reușești să găsești un răspuns. Tot ce știi este faptul că pasiunea ta face parte din tine și orice ar fi, nu ai putea să renunți vreodată la ea, căci este ceva ce te face specială.
Caracterizați-vă una pe cealaltă în trei cuvinte.
Pentru Anny: Implicată, energică, organizată.
Pentru Diana: Creativă, ambițioasă, curajoasă.
Cum va petreceți timpul în această perioadă?
Anny: La începutul autoizolării, mi-a fost destul de greu. Am trecut prin toate stările de spirit: de la anxietate la bucurie, prin momente de procrastinare, apoi la un moment dat, îmi pierdusem cu totul direcția și nu mai știam de unde să o apuc. Asta până când mi-am adus aminte ce îmi place să fac. Așa am reînceput să cânt la pian, joc Fifa mult mai des, gătesc feluri noi de mâncare, mă reconectez cu oamenii faini din viața mea, mă relaxez la filme, documentare și seriale și fac sport.
De asemenea, sunt printre oamenii care încă au un job și din fericire îmi și place mult ceea ce fac, iar acest lucru mă ajută foarte mult, din toate punctele de vedere.
Diana: Fiind obișnuită să am o viață foarte activă, la început mi-a fost destul de greu să mă obișnuiesc cu ideea de stat în casă atât de mult timp deoarece nu reușeam să îmi consum toată energia, astfel încât să nu am probleme cu somnul. Din fericire, nu a durat foarte mult și ușor, ușor am reușit să-mi șlefuiesc programul într-un mod ideal pentru perioada aceasta. Înainte, aveam foarte multe lucruri pe listă pe care îmi doream să le fac, doar că nu aveam suficient timp la dispoziție, așa că am profitat de ocazie și nu numai că am reușit să fac ceea ce mi-am propus acum ceva timp, dar mi-am descoperit și alte pasiuni care se împletesc de minune cu fotbalul. De asemenea, am reușit să fac sport aproape zilnic, ceea ce m-a ajutat foarte mult să am o stare de spirit bună și optimistă.
Cum ați convinge o persoană să promoveze fotbalul fotbalul feminin? Ce i-ați recomanda să urmărească?
Fotbalul feminin are foarte multe de oferit, așa că, cel mai probabil am invita-o mai întâi la un meci de fotbal jucat între fete. Intensitatea cu care trăiesc fetele fotbalul nu are cum să nu te molipsească și să nu te facă să vrei să faci parte din fenomen din orice rol, nu doar din rolul de jucătoare.
Atunci când scrii despre fotbal, nu doar că ai oportunitatea să cunoști foarte mulți oameni, ci și să înveți frecvent lucruri noi sau să vizitezi foarte multe locuri.
Nu putem recomanda decât ceea ce și noi am încercat până în prezent: să încerce să ajungă la esența oamenilor, să descopere povestea din spatele pasiunii celor despre care scriu și să înțeleagă cum i-a îmbogățit fotbalul.