„Anul 2016 a fost cel mai încărcat din întreaga istorie a fotbalului feminin românesc”, e de părere Alin Cioban, președinte al Comisiei Centrale de Fotbal Feminin și membru în Comitetul Executiv al Federației Române de Fotbal. Înainte de toate, însă, Alin Cioban e conducătorul celui mai de succes club din istoria fotbalului românesc, Olimpia Cluj!

Și, într-adevăr, 2016 a fost cel mai bogat an în evenimente pentru fotbalul feminin românesc. Ca de obicei, Olimpia Cluj a luat titlul și a jucat în UEFA Women’s Champions League. ASA Târgu Mureș a reușit, după șase ani, să-i „fure” un trofeu Olimpiei, Cupa României! Pentru prima oară există trei eșaloane valorice în competiția internă. Naționalele de junioare nu mai fac act de prezență în calificările pentru Mondiale ori pentru Europene. Dar, cel mai important, 2016 a însemnat „explozia” naționalei de senioare a României, care a fost la un pas de calificarea la turneul final al Campionatului European, după o campanie de calificare fantastică.

„Le mulțumesc fetelor”

– Cum încheiați anul 2016?
– Cu griji! Avem trei jucătoare accidentate grav de care trebuie să ne ocupăm. De fapt sunt mai multe, dar cele trei sunt ultimele. E vorba despre Lidia Havriștiuc, Alexandra Lunca și Andreea Corduneanu. Dacă nu greșesc, pe 5 decembrie, Alexandra Lunca a fost deja programată pentru o intervenție chirurgicală la ligamentele încrucișate… E important să le vedem sănătoase pe toate.

– Cum a fost 2016?
– Cel mai încărcat din istoria fotbalului feminin din România! Cele mai multe jucătoare au fost nevoite să lupte pe două fronturi, echipă de club și echipă națională. Și nu mă refer aici doar la Olimpia Cluj, ci la toate jucătoarele. Și la cele din Spania, din Turcia, din Danemarca. Le apreciez pentru efortul depus. E greu de descris ceea ce simt față de ele. Le mulțumesc, dar în același timp le transmit și cuvinte de încurajare pentru anul care vine.

„Pierdem multe fete talentate”

– Ce s-a realizat pe plan intern?
– Pentru prima oară avem trei eșaloane valorice: Superligă, Liga I și Liga a II-a. Dacă programul nu era atât de încărcat am fi reușit să debutăm și cu un campionat de junioare. Dar nu e nicio problemă, îl începem în 2017. Anul care se încheie a fost primul când fotbalul feminin românesc s-a bucurat de atâta atenție din partea Federației Române de Fotbal. Echipa națională de senioare, dar nu numai ea, a primit o atenție extraordinară. S-au făcut eforturi pentru mediatizarea fenomenului, pentru acțiunile avute. Până la urmă asta e înseamnă normalitate și așa ar trebui să se continue.

– Se putea mai mult?!
– Dacă nu aș fi stat mereu alături de aceste fete, de fenomen, aș fi putut spune că, da, era loc de mai bine. A fost, repet, un an extraordinar. Pe viitor aș vrea însă să câștigăm în calitate. Asta înseamnă ca relațiile cu celelalte echipe să devină și mai strânsă, cluburile să aibă un program bine pus la punct, antrenorii să fie profesioniști, activitatea de selecție să fie făcută cu și mai multă atenție. Selecția să fie urmată de o monitorizare eficientă, pentru că s-a întâmplat să pierdem multe fete talentate încă de la nivelul junioratului. Nu răzbat toate la senioare, din diverse motive. Le pierdem astfel și e păcat.

„Echipa SUA vrea să vină în România”

– Cum i-ați simțit pe oamenii de fotbal în 2016?
– Ca să ne referim strict la fotbalul feminin, nu pot spune decât atât: Suntem segmentul cel mai unit din toată federația! Am rămas uniți. Vorbim aproape zilnic la telefon. La fiecare meci important i-am simțit alături pe toți, îi văd aproape. Asta înseamnă că și munca mea a dat rezultate.

– Ce a însemnat invitația echipei Statelor Unite pentru cele două meciuri amicale?
– Dacă turneul din Statele Unite venea după o calificare a echipei naționale sunt convins că existau și o altă abordare, altă atitudine. Faptul că echipa SUA, cea mai tare din istoria fotbalului feminin mondial, a invitat naționala României la ea acasă înseamnă mult. Chiar dacă România a pierdut, aceaste două jocuri au reprezentat câștiguri mari pentru prima noastră reprezentativă, pentru noi toți. Americanii ne-au anunțat că de acum înainte le vom fi parteneri. Chiar vor să vină cu echipa națională feminină în România! Pentru mine, pentru antrenori, turneul din SUA ne-a arătat cum puteam aborda viitoarele campanii de calificare. Am văzut în jurul nostru doar zâmbete, stadioane pline, atitudine, alte gânduri.

„Să debutăm cu dreptul”

– Vorbeați despre mediatizarea fenomenului.
– Lumea a auzit în acest an foarte multe despre fotbalul feminin. Sunt părinți care vin cu fetițele de mână și bat la porțile cluburilor. E un lucru extraordinar, generat în primul rând datorită unei mediatizări ca la carte.

– Ce așteptări aveți de la anul 2017?!
– O abordare și mai profesionistă în tot ceea ce fac cei implicați în fotbalu feminin din România. Vreau să debutăm cu dreptul în preliminariile pentru Cupa Mondială. Lumea fotbalului feminin să rămână la fel de unită!