Federația Română de Fotbal inaugurează o platformă dedicată tinerelor care își doresc să practice acest sport. Accesând impreunasuntemfotbal.ro/feminin, utilizatorii pot descoperi noutăți despre fotbalul feminin din România, pot urmări filmulețe cu jocul fetelor din naționala României și alte imagini speciale din campanie. Totodată, prin intermediul unui formular, utlizatorii se pot înscrie pentru a afla informații despre cum pot tinerele să își înceapă activitatea fotbalistică.

Fotbalul, un sport practicat în mod predominant de bărbați, cunoaște în ultimii ani o dezvoltare importantă în rândul femeilor la nivel mondial. Spre exemplu, în România, dacă în 2015 existau doar 1.171 de practicante, în 2017 numărul acestora a crescut la 52.572. Multe dintre acestea au făcut cunoștință cu acest sport prin intermediul proiectului „Fotbal și feminitate”, pentru care Federația Română de Fotbal a fost premiată de UEFA în 2016. 

„Fotbalul este un joc distractiv, un sport de echipă care pe mine m-a ajutat să-mi dezvolt încrederea în forțele proprii, să fiu mai disciplinată, să îi respect pe toți cei din jur. Experiența de pe teren nu mi-a fost folositoare doar în fotbal, ci m-a ajutat să mă integrez mai bine în societate”, spune Florentina Olar, căpitanul naționalei feminine, cea mai bună jucătoare din Danemarca în 2016.

Înainte de lansarea campaniei la nivel european, UEFA a realizat o cercetare care oferă o mai bună înțelegere a efectelor fotbalului feminin. Printre concluzii se numără următoarele:

80% dintre adolescente se simt mai încrezătoare fiind parte dintr-o echipă de fotbal (în cazul celor care practică alt sport procentul este de 74%)
54% dintre tinerele jucătoare sunt de acord cu afirmația „mă preocupă mai puțin ce cred alții despre mine pentru că practic acest sport” (în cazul celor care practică alt sport procentul este de 41%)
58% dintre jucătoarele de 13-17 ani spun că au depășit senzația lipsei de încredere în sine prin jocul de fotbal (în cazul celor care practică alt sport procentul este de 51%)

„Ne dorim ca Împreună #WePlayStrong să ofere o altă perspectivă asupra fotbalului feminin. Prin pasiunea și bucuria fetelor care practică în prezent acest sport în România putem pune bazele unei viitoare generații care să se implice direct și să aprecieze la adevărata valoare fotbalul feminin. Pentru fetele care practică acest sport în România există acum un context fără precedent în ce privește oportunitățile competiționale și de afirmare în fotbal”, spune Răzvan Burleanu, președintele Federației Române de Fotbal.

În vârstă de 31 de ani, Florentina Olar, jucătoare cu peste 100 de selecții în tricoul României și ambasadoare a campaniei „Împreună #WePlayStrong”, are un sfat pentru tinerele care își doresc să joace fotbal: „Dacă se simt atrase de acest sport, să nu ezite să încerce. Să nu țină cont de prejudecățile celor din jur, pentru că le garantez că vor trăi experiențe de neuitat. Dacă vor dori să facă performanță, dacă vor avea determinare, rezultatele nu vor întârzia să apară, vor fi campioane! Timp de un an, am practicat fotbalul și atletismul în paralel, dar apoi mi-am dat seama că sportul de echipă mi se potrivește. Eram o fetiță îndrăgostită de fotbal care se bucura de fiecare antrenament, de fiecare dată când reușea să jongleze mai mult decât în ziua precedentă. Fotbalul a devenit universul meu, iar povestea mea poate deveni a oricărei fetițe pasionate de acest sport”.

Țiriac Auto susține campania „Împreună #WePlayStrong” și dezvoltarea fotbalului feminin românesc.