“Fotbal si feminitate” este un proiect al Federatiei Romane de Fotbal, sprijinit de catre UEFA, care a fost lansat in acest an in noua judete, cu scopul de a promova fotbalul feminin in randul copiilor si tinerilor. Judetul Maramures participa la acest proiect, Cristi Balaj, presedintele Asociatiei Judetene de Fotbal Maramures, asigurand ca evenimentele care vor fi organizate in cadrul acestui proiect vor fi unele memorabile, indiferent daca domnisoarele participante sunt la prima lectie de fotbal sau sunt pasionate de subiect. prima inscriere s-a facut deja, Alisia, fiica mica a arbitrului FIFA, fiind nerbdatoare sa desluseasca secretele fotbalului.

Federatia Romana de Fotbal, printr-un proiect sprijinit de catre UEFA, organizeaza cea mai importanta competitie nationala destinata promovarii fotbalului feminin, competitie care se adreseaza tuturor celor care iubesc acest sport: eleve, profesori, parinti si suporteri. Daca iubesti fotbalul, te poti inscrie individual, cu echipa clasei, a scolii sau cu echipa de club, fie ca practici deja acest sport, fie ca doresti doar sa te familiarizezi cu “sportul rege”. Este primul an de proiect, an in care noua judete au fost alese sa participe la “Fotbal si feminitate”, inclusiv judetul Maramures. Proiectul se deruleaza prin intermediul Asociatiei Judetene de Fotbal Maramures, cu sprijinul Inspectoratului Scolar Judetean.

“Vom organiza anumite jocuri. Vor fi momente frumoase si haioase. Nu inseamna ca, daca te-ai inscris la acest eveniment, trebuie sa te legitimezi si sa participi apoi la antrenamente. Nicidecum. Vrem doar sa construim anumite clipe memorabile si sa promovam un fenomen sportiv, vrem sa aducem lumea pe terenul de sport si sa incurajam fetele sa faca miscare. Sa vada ce inseamna fotbalul, ca nu-i atat de simplu, asta pentru cine nu a mai practicat acest sport. Cele care au mai dat cu piciorul in minge se vor bucura de eveniment. Profesorii vor fi si ei rasplatiti pentru participarea la acest proiect”, a mentionat pentru eMaramures Cristian Balaj, presedintele Asociatiei Judetene de Fotbal Maramures.

Proiectul UEFA a avut deja succes in Baia Mare, acasa la arbitrul FIFA, dat fiind ca Alisia, mezina familiei Cristi si Ela Balaj, s-a dovedit interesata de subiect. De altfel pe Alisia am mai zarit-o in tribunele stadionului “Viorel Mateianu”, suporter al echipelor baimarene alaturi de tatal ei. Si am gasit-o si in pavilionul Asociatiei Judetene de Fotbal Maramures de Sarbatoarea Castanelor, in 2011, acolo unde Alisia a devenit reporter sportiv pentru “Minutul de Aur”.

Eu acasa am fost deja obligat sa fac inscrieri. Deja avem mingi care se plimba prin casa in perioada asta si au parut si intrebarile: cand e fault, cand e hent, cand driblam etc. E frumos: chiar simt copiii ca urmeaza sa participe la un eveniment si, cu siguranta, vor ramane cu o amintire. Repet: aceste inscrieri nu obliga la nimic, sunt facute doar pentru a petrece impreuna anumite clipe frumoase si profesorii vor avea un motiv in plus pentru a aduce pe terenul de sport copiii”, a marturisit pentru eMaramures Balaj.

 

OBIECTIVUL PROIECTULUI

Lansarea acestui proiect vine sa sublinieze evolutia fotbalului feminin din Romania, sport care a cunoscut in ultimii doi ani o dinamica deosebita. In acest sens, construirea unei structuri piramidale reprezinta principalul obiectiv in urmatorii ani pentru Comisia de Fotbal Feminin din cadrul Federatiei Romane de Fotbal. Succesul avut in anul precedent cu proiectul finantat de UEFA “Tabere de initiere in fotbalul feminin”, cand aproximativ 100 de eleve au beneficiat de un program de pregatire fizica si teoretica privind fotbalul feminin, ramane un argument serios privind promovarea acestui sport la nivel national.

“Avem foarte putine jucatoare legitimate, aproximativ o mie, in comparatie – de exemplu – cu Germania, care are 80.000. A compara aceste cifre nu e foarte greu de facut, ci doar greu de inteles si de acceptat”, a informat Balaj.

METODE DE INSCRIERE 

Mecanismul derularii competitiilor este foarte simplu. In primul rand trebuie sa completezi un formular de inscriere. Daca nu esti legitimata la vreun club de fotbal feminin te poti inscrie la nivelul de baza – competitii intre AJF –uri. Faza locala, in functie de numarul de sportive inscrise reprezinta un prim pas in alegerea ta. Astfel se organizeaza competitii la nivel de oras sau cartier, iar cele mai bune eleve merg mai departe in etapa pe judet. Scopul acesteia este acela de a alege o castigatoare si de a forma o selectionata care va reprezenta judetul tau la nivelul fazei nationale. Inscrierile sunt gratuite, iar participarea la toate fazele este de asemenea gratuita. Tu trebuie doar sa participi cu talentul si dorinta de a practica fotbalul feminin!

Daca esti legitimata la un club de fotbal feminin sau practici deja fotbalul feminin intr-un cadru organizat (la scoala, club sportiv sau alta structura sportiva), poti participa intr-o competitie nationala la un nivel mai avansat, inscriindu-te la nivel I – competitii intre scoli de fotbal Evenimentul se adreseaza doar junioarelor care implinesc cel mult varsta de 14 ani in anul 2013. Antrenorul din cadrul structurii sportive din care faci parte trebuie sa completeze formularul de inscriere. In functie de numarul de echipe inscrise se organizeaza doua sau trei turnee zonale, iar cele mai bune opt echipe participa la un turneu final in urma caruia se desemneaza campioana nationala!

“In functie de persoanele inscrise noi vom centraliza si vom organiza jocurile. Va fi un succes. Si atata timp cat noi am fost printre cele noua judete in care s-a lansat acest proiect inseamna ca oamenii au incredere in noi”, a mai mentionat presedintele AJF MM.

Detalii suplimentare si inscrieri, la fotbalfeminin.ro.