Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului a fost marcată, luni, la Iași printr-un inedit meci de fotbal. La evenimentul găzduit de Sala Polivalentă au participat echipa de fotbal feminin Navobi Iași și echipa masculină de minifotbal Liberto. După un spectacol agreabil, care a plăcut celor 1.500 de spectatori, fetele de la Navobi s-au impus cu scorul de 10-8, după loviturile de departajare, la finalul timpului regulamentar scorul fiind egal, 8-8.
Pentru Navobi au punctat Teodora Plăcintă (3 goluri), Loredana Nica (2), Ana Maria Vasile (2) şi Nina Anca, iar golurile echipei Liberto (manageri Cristi Talef și Radu Barbu) au fost marcate de Iulian Ursuleasa (3), Andrei Zănceanu (2), Ştefan Corneanu, Ştefănuţ Bulai şi Alex Popa. La loviturile de departajare au marcat pentru Navobi jucătoarele Loredana Nica şi Ana Maria Vasile, în timp ce Liberto a ratat ambele lovituri. Partida a fost arbitrată de localnicii Ionel Popa (fost arbitru asistent FIFA) şi Vlad Baban, iar comentatorul întâlnirii, fostul mare portar al Politehnicii Iaşi, Paul Costaş. În poarta fetelor de la Navobi a stat portarul echipei Liberto, Sandu Sârbu, iar pe final de meci a intrat în teren şi managerul echipei feminine, Adrian Ambrosie.

Marș al Diversității, în semn de solidaritate față de persoanele cu autism

Înaintea partidei, copiii cu autism și cei apropiați lor au participat la un Marș al Diversității în municipiul Iași, desfășurat în semn de solidaritate față de persoanele diagnosticate cu autism. Organizatorul evenimentului, președintele filialei Iași a Asociației Naționale pentru Copii și Adulți cu Autism, Carmen Ghercă, le-a mulțumit tuturor celor implicați și a apreciat atenția deosebită de care au avut parte copiii.

”Este al treilea an la rând când organizăm un meci de fotbal pentru persoanele cu autism, dar în acest an a fost ceva inedit, un meci în care au jucat și băieți, și fete. Publicul a fost extrem de numeros, cei prezenţi în sală au fost foarte receptivi şi chiar au făcut donații pentru copiii cu autism. Copiii au interacţionat foarte bine cu jucătorii, iar la pauza meciului au executat penalty-uri. Au fost foarte încântați de acest lucru şi chiar au avut lovituri reuşite, portarii au fost înțelegători cu cei mici. Mulțumim echipelor participante, fetele de la Navobi au jucat chiar echipate cu tricourile campaniei cu sloganul „Arată că îți pasă”, a declarat Carmen Ghercă.

"Navobi, un club care vizează nu doar performanța, ci și formarea de caractere"

Componentele echipei Navobi și managerul lor au răspuns fără ezitare invitației de a fi alături de copiii cu autism. ”Clubul Navobi are deviza de a forma atât performanţă în sport, cât şi caractere. Dorinţa noastră este să găsim tineri pe care să-i formăm atât ca oameni, cât și ca sportivi de performanță, dar în acelaşi timp avem o implicare activă şi în comunitatea locală. Suntem alături de copiii cu autism şi ne dorim să convieţuim alături de ei în comunitate. Felicitări doamnei Carmen Ghercă pentru organizare şi mulțumim pentru invitaţia de a participa la acest eveniment. Ne-a bucurat enorm că am putut participa și sperăm ca împreună să ajutăm la dezvoltarea acestei societăţi”, a declarat prof. Adrian Ambrosie.

Evenimentele au fost organizate de Asociația Națională pentru Copii și Adulți cu Autism din România (ANCAAR), filiala Iași, împreună cu partenerii săi, Primăria Municipiul Iași, Direcția Județeană pentru Sport și Tineret, Fundația Serviciilor Sociale Bethany, Fundația Star of Hope România, Fundația Ancora Salvării, UtilDeco.

Marșul Diversității s-a desfășurat cu implicarea persoanelor din comunitate, copii din învățământul de masă, tineri liceeni și studenți precum și alți actori interesați, în scopul de a asigura o cât mai mare vizibilitate problematicii menționate. ”Participanții la marș au purtat însemne specifice cu valoare simbolică, pancarte cu mesaje specifice, au împărțit trecătorilor pliante, stegulețe, baloane și alte materiale informative. Scopul acestei activități este, cu precădere, informarea și sensibilizarea opiniei publice față de persoanele afectate de TSA. Evenimentele fac parte din Campania Arată că îți pasă”, a completat Carmen Ghrecă, președinte ANCAAR Iași.

Data de 2 Aprilie marchează Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului, stabilită de Organizația Națiunilor Unite la data de 18 decembrie 2007. În toată lumea, în jurul acestei date, organizațiile care promovează cauza persoanelor cu autism desfășoară acțiuni menite să atragă atenția asupra problematicii acestei afecțiuni care atinge, conform celor mai recente studii, 1 din 100 de persoane, ajungând să reprezinte o prioritate în politicile de sănătate ale statelor.