Echipa feminină de fotbal ACS Vulpițele Galbene Roman reprezintă, de ani buni, una dintre petele de culoare ale Ligii 2 Feminin.

De la promovarea în cel de-al doilea eșalon fotbalistic autohton, în 2018, formația pregătită de profesorul Adelin Tălmăcel, arhitectul grupării, a încheiat o singură dată sezonul mai jos de locul 2, anul trecut, 2022-2023, când a ocupat ultima treaptă a podiumului.

La jumătatea actualului sezon, după opt victorii și un eșec, echipa ACS Vulpițele Galbene e lider în Seria 1, la două puncte distanță de Vasas Femina Odorheiu Secuiesc, echipă în fața căreia a pierdut dramatic în etapa a 5-a, scor 4-5, după ce moldovencele au condus cu 3-1.

„Nici în acest sezon nu ne-am propus promovarea”

Domnule profesor Adelin Tălmăcel, felicitări pentru locul 1 ocupat de Vulpițe înainte de pauza de iarnă!
Mulțumim! Nu facem altceva decât să rămânem, acolo, în plutonul fruntaș al ligii secunde, așa cum o facem de câțiva ani, practic de la promovare.

Adelin Tălmăcel

E special acest sezon?
Acest sezon nu are nimic special. Nici măcar ca obiectiv, pentru că nici în acest sezon nu ne-am propus promovarea în prima ligă. Nu avem bugetul, nu avem susținerea necesară pentru atingerea unui obiectiv atât de important. Din punct de vedere financiar, problemele au rămas aceleași pentru noi.

„Avem un nucleu format din 4-5 jucătoare cu experiență”

Ce veți face dacă finalul sezonului va găsi echipa tot pe primul loc?
Nu ne vom da la o parte, sub nicio formă, asta e clar! Mergem la baraj și ne vom bate.

Mulțumit de jocul echipei?
Echipa a practicat un joc bun, dar cred că și conjunctura ne-a ajutat să petrecem Sărbătorile de Iarnă pe primul loc. Avem un nucleu format din 4-5 jucătoare cu experiență, pe care reușim să le păstrăm alături de noi de ceva vreme încoace.

Alături de ele sunt copilele crescute de noi și care se dezvoltă în permanență. Sunt și în acest sezon câteva echipe bune în seria noastră. Mă gândesc la Vasas Odorheiu Secuiesc, la Liceenii Topolog. S-a redresat și Oțelul Galați, din urmă vine Juniorul. Sunt, așa cum spuneam, 4-5 echipe competitive.

„E important ca fetele să evolueze alături de băieți”

Câte fete joacă fotbal la ACS Vulpițele Galbene?
Undeva la 50 de fete. Avem echipă de senioare, echipă de junioare U17 și, de asemenea, o echipă U13 – aceasta din urmă inclusă într-un protocol cu Ceahlăul Piatra Neamț. Avem însă și grupe de băieți, unde sunt legitimați 130 de copii.

Ne-am hotărât să organizăm grupe de băieți în dorința de a oferi șanse tutror fetelor care vor să joace fotbal, să crească mai ales. Avem 2-3 fete la fiecare grupă de băieți. Se antrenează cu ei, joacă alături de ei.

Cât de importat e ca fetele să evolueze alături de băieți în primii ani?
E foarte important. Am tot citit, am tot studiat despre acest parteneriat să îi spunem. Abia după ce am pus în practică proiectul, acum patru ani, ne-am dat seama cât de important e pentru fete, care deprind altfel tehnica, viteza, forța, sunt mai motivate.

„Pedeapsă pentru fete e aceea că nu mai sunt lăsate să vină la fotbal”

De unde sunt fetele?
Din Roman și din împrejurimi. Nu dispunem de un buget care să ne permită să aducem fete din alte localități. Descoperim pe plan local fete și le încurajăm să joace fotbal, să își urmeze visul.

Fetel vin la fotbal mai ușor ca în alți ani?
Din păcate, nu… Nu vin mai ușor ca înainte. În zona Moldovei, familiile au rămas la fel de reticente în ceea ce privește fotbalul fetelor. Ducem o luptă titanică cu părinții, cu tutorii fetelor. Când apar probleme la școală sau de altă natură, prima formă de pedeapsă pentru fete este aceea că nu mai sunt lăsate să vină la fotbal.

„Deși a avut oferte serioase, a refuzat să plece”

Care sunt vârfurile actualei generații?
Avem un portar de valoare, Diana Moșanu, componentă de bază a echipei naționale U19. Culmea, ea nu e din Roman, ci din Bârlad, e excepția care întărește regula, apropo de ce vorbeam mai devreme! A venit la Roman acum trei ani și nu a mai plecat. Aici învață. E formată de noi. Cu generația ei, U17, am ocupat anul trecut locul 2 la turneul final!

Diana Moșanu

Diana e un copil bun, provine dintr-o familie foarte bună, învață. Acum, din păcate, e accidentată, dar a început recuperarea și sperăm să revină la antrenamente cât mai curând. Ca să vă dați seama de caracterul ei, deși a avut oferte serioase din prima ligă, Diana Moșanu a refuzat să plece de la Vulpițele Galbene.

O altă jucătoare valoroasă pentru noi este Ștefana Mocanu, goalgheterul echipei. E de copilă la noi. Acum e studentă în anul 2 la Iași! Are viteză, viziune de joc, e foarte talentată, unul dintre cele mai bune produse ale grupării noastre.

Un alt produs sută la sută ACS Vulpițele Galbene este Paula Agu, cea care a dorit însă să joace în SuperLiga Feminină, la CS Gloria BN 2018, și nu puteam să îi refuzăm dorința. Mai sunt și alte fete, dar nu aș dori să fac diferențe între ele.

Paula Agu jucând la ACS Vulpițele Galbene

Care sunt obiectivele echipei?
Să ținem pasul cu plutonul fruntaș, să rămâmnem, acolo, sus. Să creștem și să lansăm jucătoare atât pentru noi, cât și pentru loturile naționale. Am fi foarte fericiți dacă am reuși asta.

„Totul pornește, ca la o casă, de la fundație”

Sunteți profesor la Colegiul Tehnic „Miron Costin” din Roman. Cum vedeți, ca pedagog, relația tineri – sport?
E adevărat, ca profesor, simt altfel pulsul noii generații. Din păcate în aceste vremuri tinerii sunt din ce în ce mai puțin preocupați de sport, de mișcare. Timpul liber de care dispun și-l petrec fără a face foarte mult efort. Se despart cu mare greutate de telefonul mobil…

Încercăm să îi convingem, să îi încurajăm, dar, repet, e foarte greu. Sunt multe fetele care renunță la sport, la fotbal, absolut fără vreun motiv clar. Renunță pur și simplu. Pentru că din punct de vedere financiar nu le putem oferi mare lucru, nu le putem convinge să facă sport.