Naționala feminină de fotbal a României va pleca luni peste Ocean, în Statele Unite ale Americii, pentru cele mai tari meciuri din întreaga sa existență. România a fost invitată de naționala SUA, cea mai titrată națională din istorie, pentru două partide de verificare.

Invitația venită din partea campioanei mondiale în exercițiu e o onoare pentru prima noastră reprezentativă, care în ultimul an și-a câștigat un respect deosebit în lumea fotbalului. În ciuda ratării calificării la EURO 2017, România a urcat în clasamentele UEFA și FIFA. „Dubla” contra Portugaliei din barajul pentru accederea la Campionatul European de anul viitor din Olanda poate însemna un nou început pentru naționala României.

Căpitan al campioanei Olimpia Cluj și una dintre cele mai importante jucătoare din naționala României, Ioana Bortan, 27 de ani, crede că preliminariile recent încheiate pot reprezenta un punct de reper pentru viitorul fotbalului feminin românesc. Ioana s-a accidentat destul de serios în returul barajului contra Portugaliei, dar trage tare pentru a reveni.

– Ioana, cum te simți?
– Din punct de vedere fizic sunt bine, în ciuda accidentării suferite. Am muncit mult în ultimele zile, pentru că vreau să mă recuperez cât mai repede posibil. Am fost la sală, la bazin, am urmat medicamentația prescrisă, am făcut în plus! Sunt pe drumul cel bun.

– Cu moralul cum stai?!
– Încă mă mai gândesc la barajul cu Portugalia… E inevitabil să nu te gândești la ceea ce a fost, mai ales că nu au trecut decât câteva zile. Dezamăgirea ratării calificării la EURO e mare. În inimă, în suflet, ea, dezamăgirea, va rămâne. Trebuie însă să ne revenim. M-am mai liniștit. După returul de la Cluj am căutat să fiu singură, să decantez lucrurile. M-am mai liniștit. Am suferit, nu doar eu, dar asta e viața, merge înainte. Și mai cred ceva. Anume că nimic nu e întâmplător, că în viață toate se întâmplă cu un scop! Dumnezeu dă astfel de încercări celor puternici.

„Important e să avem continuitate”

– Ești optimistă!
– Păi, cum altfel?! Sunt convinsă că vom mai avea șansa de a merge la un turneu final. Important e să avem continuitate, să ne strângem. Suntem o generație de sacrificiu. Suntem învățate cu greul.

– La începutul preliminariilor visați la baraj?
– Tocmai asta e. Nimeni nu ne dădea vreo șansă, dar am muncit și am ajuns la un pas de o mare performanță. Dezamăgirea, repet, e uriașă. Ar fi păcat să cădem în cealaltă extremă. Important e să nu ne oprim.

„Am trăit cele mai frumoase emoții”

– Cum vezi viitorul?
– Dacă se va continua pe acest drum, va fi extraordinar. Nu depinde însă doar de noi, ci de toți cei din jurul echipei naționale. Cel mai mic detaliu contează.

– Ce a însemnat pentru tine această campanie de calificare?
– Apogeul carierei mele. Am trăit cele mai frumoase emoții, cele mai frumoase meciuri, au fost clipe unice.

„Ne-a lipsit norocul”

– Care sunt cele mai frumoase amintiri ale acestor preliminarii?
– Meciul cu Franța de la noi, când am făcut o partidă extraordinară în fața uneia dintre cele mai tari naționale din lume. Am arătat că ne putem ridica la nivelul formațiilor de primă mână din fotbalul feminin mondial. Apoi partidele cu Ucraina. Parcă aud și acum scandările militarilor ucraineni prezenți la meciul de la Lvov, care nu au tăcut nicio clipă. Am plecat neînvinse de acolo!

– Ce ne-a lipsit în barajul contra Portugaliei?
– Norocul! Asta ne-a lipsit! Am auzit că ne-a lipsit experiența, că ne-a lipsit un lider, că adversarele au fost mai înalte, mai frumoase, cu masa musculară mai bogată! Nu, asta a fost, ne-a lipsit norocul. Nu a existat o jucătoare din naționala României care să fi dat 90 la sută sau 99 la sută în barajul contra Portugaliei. Toate au dat sută la sută. Să nu uităm că și Portugalia și-a dorit enorm să ajungă la EURO. Adversarele noastre eșuaseră de două ori la baraj, au dat și ele totul în această dublă.

„O șansă unică”

– Ce am câștigat după această campanie?
– Respectul tuturor! Asta în primul rând. Lumea se teme acum de România. ne-am făcut un nume, am căpătat și mai multă experiență. Am adus la stadion aproape 8.000 de oameni la returul cu Portgalia! Asta mi se pare extraordinar! Iar oamenii aceia ne-au încurajat tot timpul, iar la final ne-au aplaudat. La plecare nimeni n-a spus o vorbă urâtă. Oamenii erau, firește, dezamăgiți, dar aveau doar cuvinte de laudă la adresa noastră. Am primit încurajări și înainte, și după meci.

– Ce înseamnă această dublă cu echipa Statelor Unite ale Americii?
– Nu știu dacă mai avem o a doua șansă de a juca în compania unei echipe de talia primei reprezentative a Statelor Unite. E o șansă unică. Va fi o experiență deosebită. Sper să ne descurcăm, să facem două meciuri bune.