28 de jucătoare, din care jumătate junioare, s-au aflat preţ de mai bine de o săptămână la Cheile Grădiştei, într-un cantonament coordonat de Mirel Albon, selecţionerul primei reprezentative feminine de fotbal.

A fost prima acţiune organizată după vacanţă, dar, după cum spunea Mirel Albon înaintea plecării spre Cheile Grădiştei, una foarte importantă. Au urcat la munte fetele din campionatul intern, cele mai multe de la campioana Olimpia Cluj, gruparea care asigură "scheletul" naţionalei României.

"Am încercat o nouă structură de antrenamente"

"Alegerea locaţiei a fost una foarte inspirată. Fetele au avut parte de linişte, de antrenamente la altitudine, de un peisaj extraordinar. Dacă am putea să repetăm în fiecare vară această acţiune ar fi perfect", a declarat Mirel Albon. 

Antrenorul naţionalei României s-a declarat mulţumit de felul în care fetele s-au prezentat la prima reunire, dar mai ales de cum au răspuns la "noua structură de pregătire". "Am încercat altceva în acest cantonament. Am încercat o nouă structură de antrenamente. Am avut alături de noi un preparator fizic de mare clasă, Bogdan Merişanu, ale cărui metode le-a surprins la început pe jucătoare. Fetele au înţeles în cele din urmă exact ceea ce le ceream şi au reacţionat ca atare. Am renunţat la aergările lungi, preferând antrenamentele pe teren, pe joc", a explicat Mirel Albon, care a făcut un apel către tehnicienii de la cluburi: "Trebuie să continuăm munca începută la Cheile Grădiştei, dar trebuie să ne ajute şi antrenorii de la cluburi. Doar aşa vom avea rezultate şi o echipă naţională puternică".

Cu ochii pe "straniere"

Din cantonamentul de la Cheile Grădiştei au lipsit jucătoarele care evoluează în străinătate. "Pentru fete precum Florentina Olar, Olivia Oprea sau Maria Ficzay nu îmi fac probeleme. Ele evoluează în campionate puternice, au la cluburile lor condiţii şi programe de pregătire la cel mai înalt nivel. Pe altele trebuie să le monitorizăm. Laura Rus, Raluca Sârghe, Cosmina Duşa se numără printre acestea. Prima a fost multă vreme accidentată. Sârghe şi Duşa, legitimate la Konak Belediyespor, au avut o pauză anormal de lungă. O urmărim în continuare pe Andreea Herczeg, de la MTK Budapesta. Andreea a evoluat contra Albaniei, în ultimul meci din preliminarii, dar nu e încă la parametri fizici doriţi de noi", a explicat Mirel Albon.

Isabelle Mihail merge la Balaton Cup

Selecţionerul s-a arătat plăcut surprins de felul în care mai multe jucătoare de bază din naţionala noastră s-au prezentat în cantonamentul de la Cheile Grădiştei şi a trecut în revistă starea de sănătate a două junioare considerate mari speranţe pentru prima reprezentativă: "Ştefania Vătafu, Andreea Voicu şi Alexandra Lunca s-au prezentat după vacanţă mai bine ca niciodată! Am rămas încântat de cum au răspuns solicitărilor junioarele Melinda Nagy, Oana Negrea şi Isabelle Mihail, care evoluează pentru formaţia canadiană Kitchener Spirit. De altfel, Isabelle va fi oprită în lotul mare pentru Balaton Cup. Am primit asigurări că Teodora Meluţă, absentă de la această acţiune din cauza unei accidentări va fi refăcută până la sfârşitul lunii. La fel şi Maria Ciolacu, altă junioară, care a suferit o întindere de ligamente. În concluzie, cantonmentul de la Cheile Grădiştei a fost unul reuşit atât pentru cele 14 jucătoare de la naţionala mare, cât şi pentru cele 14 de la U 19".

Peste mai puţin de două luni, prima reprezentativă a României va disputa la Cluj ultimele două meciuri din preliminariile pentru Campionatul European de fotbal de anul viitor, din Olanda, cu Ucraina şi Grecia, ambele pe teren propriu.