Cele mai bune senioare şi junioare din campionatul intern, plus două jucătoare de peste ocean, au început pregătirile pentru noul sezon, unul foarte important pentru fotbalul feminin românesc.

Campioanele de la Olimpia Cluj şi-au încheiat vacanţa încă din 30 iunie, iar de astăzi, zece dintre ele vor urca la munte, la Cheile Grădiştei, unde vor participa la un stagiu de pregătire cu echipa naţională.

"Am demarat cea mai importantă perioadă de pregătire din istorie", susţine Mirel Albon, antrenorul echipei Olimpia Cluj şi selecţioner al primei reprezentative. "Cu Olimpia vrem să trecem de faza grupelor, iar cu naţionala trebuie să obţinem calificarea la Campionatul European de fotbal de anul viitor, din Olanda", a mai spus Albon.

Mirel Albon şi colaboratorii săi au pus la punct un program de pregătire special, conform căruia fetele de la naţionala României ar trebui să atingă vârful de formă la jumătatea lunii septembrie, când prima reprezentativă va susţine cele două jocuri rămase din preliminariile pentru Europenele de anul viitor.

"Nivelul de pregătire cu care multe dintre fetele de la Olimpia s-au prezentat la reunirea de la 1 iulie m-a bucurat. S-au prezentat foarte bine, în ciuda vacanţei ceva mai lungă decât în alţi ani", a zis Mirel Albon. Lotul care va face deplasarea la Cheile Grădiştei cuprinde 28 de jucătoare. "14 sunt senioare, iar cealaltă jumătate e reprezentată de junioarele care tot în septembrie vor încerca, în cadrul turneului găzduit de Polonia, să se califice la Campionatul European", a explicat Mirel Albon.

La acţiunea de la Cheile Grădiştei vor participa două jucătoare de origine română născute peste ocean, în SUA şi Canada. Este vorba de Nicole Popa, legitimată la Tulsa Spirit, în campionatul universitar al SUA, şi de Isabelle Mihail, care evoluează pentru formaţia canadiană Kitchener Spirit. Ultima este încă junioară, dar e lăudată de toată lumea. "Isabelle e deja o certitudine. E o variantă atât pentru echipa U 19, cât şi pentru prima reprezentativă. Nicole Popa a fost cu noi în cantonamentul din iarnă. Le cunoaştem foarte bine pe amândouă", spune Mirel Albon.

Selecţionerul naţionalei României ţine legătură permanent cu fetele care evoluează în străinătate. Mirel Albon e entuziasmat de forma pe care o traversează multe dintre "straniere", dar e, în acelaşi timp, îngrijorat din cauza faptului că altele nu evoluează prea mult la echipele la care sunt legitimate.

La sfârşitul lunii iulie, naţionala României va participa la "Balaton Cup". "Ne vom confrunta cu Serbia, apoi, în funcţie de rezultat, vom disputa finala mică sau finala mare. În cealaltă semifinală se întâlnesc Ungaria şi Belarus. Acestea vor fi ultimele două meciuri până la cele două meciuri din preliminariile pentru Campionatul European din Olanda, cu Ucraina şi Grecia", a mai adăugat Mirel Albon.