Foto: Facebook - C.S. Academia Magura

Așteptarea a luat sfârșit! Fetele au programate duminică, 7 martie, primele meciuri oficiale în competițiile interne din acest an.

Echipele din Liga 3 se vor confrunta în Faza I a Cupei României după următorul program:

Duminică, 7 martie, ora 15.00

ACS Viitorul Arad – Juventus Timișoara

FCM Târgoviște – SCM Dunărea 2020 Giurgiu

Zimbrul Tulcea – ACS Activ Slobozia

ACS Colțea 1920 Brașov – CSM Pașcani

Miercuri, 17 martie, ora 15.00

ACS Academia de Fotbal și Tenis Măgura – Atletic Olimpia Gherla

Fetele de la ACS Academia de Fotbal și Tenis Măgura din Sibiu pornesc la drum cu optimism!

Una dintre ultimele sosite în peisajul fotbalului românesc autohton este echipa ACS Academia de Fotbal și Tenis Măgura din Sibiu. Fetele de la Măgura nu sunt însă începătoare! Multe dintre ele au reusit anul trecut promovarea în Liga a II-a cu formația Student Sport Alba Iulia, care prin fuziunea cu Măgura Cisnădie stă la baza actualei ACS Academia de Fotbal și Tenis Măgura Sibiu. Cel mai în măsură să povestească despre această grupare este antrenorul ei, profesorul Cătălin Costea.

Tehnicianul echipei Măgura are doar 30 de ani și experiență în arbitraj. El spune că obiectivul echipei este în acest sezon promovarea în cel de-al doilea eșalon valoric al fotbalului românesc.

„Băteau mingea în pauzele dintre ore”

– Domnule Cătălin Costea, când a apărut ACS Academia de Fotbal și Tenis Măgura Sibiu?

– Anul trecut, din fuziunea a două echipe, Măgura și Student Sport Alba Iulia, echipă ce tocmai promovase în Liga a II-a. Din păcate, din motive financiare, echipele nu au putut continua.

– Dvs. sunteți cel care a pus bazele echipei Student Sport!

– Așa este. Începuturile însă sunt mai vechi, dacă pot spune așa, în urmă cu patru ani. Existau atunci câteva competiții între școlile gimnaziale din Alba Iulia la care participau echipe de fete. Fete care nu jucau fotbal, să spunem așa, într-un mod organizat. Băteau mingea în pauzele dintre ore, la sfârșitul orelor de curs. Am văzut că au habar de fotbal și m-am decis să lupt pentru ca ele să aibă șansa de a evolua în competiții adevărate.

„Fete din împrejurimi, dar și din Cluj, Sibiu”

– Ați reușit?

– În 2019 am câștigat Olimpiada Națională a Sportului Școlar. Apoi, din dorința părinților, care au înțeles cel mai bine pasiunea fetelor, ne-am decis să facem o echipă. Am organizat selecție și am dat drumul la treabă! Inițial am avut o echipă de U14. Cu această echipă am început să participăm la diverse competiții, unde ne-am descurcat foarte bine, ceea ce ne-a dat foarte mult curaj. Au început să vină din ce în ce mai multe fete.

– Și mai mari de U14?

– Și mai mari, acesta fiind motivul principal pentru care am fost nevoiți să facem și o echipă de senioare, care, ulterior, a fost înscrisă în competiții.

– Fetele de unde au venit?

– Au venit fete din împrejurimi, dar și din Cluj, Sibiu.

– A fost ușor? A fost greu?

– Greu, ca orice început. Aduceam bani de acasă, fetele cotizau și ele, împărțindu-și cheltuielile.

„Domnul Dan Raica s-a oferit să ne ajute”

– De ce ACS Academia de Fotbal și Tenis Măgura?!

– Pentru că s-a încercat și cu tenisul în acest club. Probabil că vom renunța la această titulatură.

– Cum a fost realizată fuziunea cu Măgura?

– La o discuție despre fotbalul jucat de fete, dar mai ales despre problemele cu care se confruntă ele, fetele adică, domnul Dan Raica, de la Academia Măgura, s-a oferit să ne ajute. Dânsul era atunci președintele Academiei. Și a rămas președinte!

– Câte jucătoare legitimate aveți?

– Lotul echipei de senioare numără 30 de jucătoare. Mai avem, tot 30 de jucătoare, la U15 și U17.

Promovarea în Liga 2, principalul obiectiv

– Care sunt obiectivele echipei?

– Ne-am propus ca în acest an să promovăm în Liga a II-a, performanță obținută și anul trecut cu Student Sport Alba Iulia. Ne propunem de asemenea să creștem jucătoare pentru fotbalul românesc, avem si la băieți foarte multi copii și juniori, vrem să oferim fotbaliste și fotbaliști cât mai bine pregătiți!

Printre antrenorii și coordonatorii Academiei se numără Adrian Fușle sau Marian Mărgărit…

Au plecat de la noi două fete foarte talentate. Este vorba despre Denisa Baciu, 15 ani, și despre Antonia Ciulea, 18 ani. Denisa a plecat la multipla campioană „U” Olimpia Cluj. În pregătirile din această iarnă, a jucat pentru prima echipă într-un meci amical. Știți ce a făcut?! A marcat trei goluri! Antonia Ciulea e acum la Olimpic Star Cluj. Anul trecut a debutat la naționala U19 a României.

– Cum plecați la drum în 2021?

– Plecăm optimiști și încrezători.

 

Articol de Adi Dobre