Naționala feminină de fotbal a României a bifat penultimul stagiu de pregătire înaintea debutului din preliminariile Campionatului European din 2021.

Tricolorele s-au pregătit săptămâna trecută la Timișoara, iar luni, 17 iunie, s-au deplasat la Stara Pazova, pentru un amical în compania Serbiei, meci încheiat cu victoria la limită a gazdelor, 3-2 (2-0). Acesta a fost ultimul joc înaintea confruntării oficiale cu Belgia, din 8 octombrie, de pe teren propriu.

Fără mai multe dintre titulare, accidentate, selecționerul Mirel Albon s-a arătat mulțumit de cum a decurs cantonamentul de la Timișoara. Tehnicianul e convins că la ora confruntării cu Belgia naționala României va fi pregătită pentru start!

„Putem duce un ritm de nivel internațional”

Domnule Albon, sunteți mulțumit de stagiul de pregătire?
– Eu mă declar foarte mulțumit. M-a mulțumit în primul rând atitudinea fetelor de-a lungul întregului cantonament. Din păcate, iarăși am avut o jucătoare accidentată, e vorba despre Isabelle Mihail, care, de altfel, nu a jucat contra Serbiei.

Meciul cum l-ați descrie?
– În prima repriză nu am reușit să jucăm ceea ce ne-am propus, în special pe fază ofensivă. Am încercat, cu Beatrice Tărășilă pe post de mijlocaș defensiv și cu Ioana Bortan ceva mai ofensiv, să facem un presing agresiv, dar acesta a dat roade doar parțial. Schimbările făcute după pauză au adus un plus. Îmbucurător e faptul că acest plus a fost adus de jucătoare foarte tinere, care au profitat din plin pentru a confirma speranțele puse în ele. Astfel, jocul a fost mult mai bun, mult mai alert. A fost și în prima repriză, dar nu datorită nouă, ci adversarului. Putem duce, asta e clar, un ritm de nivel internațional, iar repriza a doua e cea mai bună dovadă.

Mai sunt lucruri de pus la punct?
– Sigur. În cantonamentul de la sfârșitul lunii august, ultimul până la partida cu Belgia vom încerca să lucrăm specific. Suntem încă deficitari la fazele fixe defensive. Pot spune că sunt nemulțumit, dar nu îngrijorat, pentru că sunt lucruri care nu pot dura la nesfârșit. Am încasat primul gol la Stara Pazova dintr-o fază fixă, dar celelalte cu neșansă. Un șut deviat, un altul dintr-o greșeală a unei jucătoare adverse, care a dus la o traiectorie ciudată a balonului.

Faza ofensivă?
– În repriza a doua ne-am creat ocazii mari. Sunt convins că dacă fetele vor face cum trebuie pregătirea de vară, și sunt convins că vor respecta programul, și dacă nu vom mai avea accidentări, atunci putem spera.

Câte jucătoare au lipsit de la această acțiune?
– Șapte… Adina Giurgiu, Melinda Nagy, Erika Geréd, Ștefania Vătafu, Olivia Oprea, Bianca Sandu. Pe această listă s-a regăsit și Isabelle Mihail, accidentată în timpul cantonamentului de la Timișoara.

„Alexandra Kuhnle poate deveni o soluție viabilă”

Ce s-a întâmplat cu Isabelle?
– S-a accidentat la genunchiul stâng. Suntem însă optimiști în privința ei. Așteptăm un RMN care să risipească și ultimele temeri. Isabelle Mihail are o determinare ieșită din comun. Nu se manajează niciodată. Apar, însă, iată și astfel de accidentări.

Cum s-a descurcat Alexandra Kuhnle?
– Aflată la debutul în prima reprezentativă, Alexandra Kuhnle nu a putut scăpa de emoții în prima repriză. În ciuda acestui fapt, Alexandra s-a descurcat bine ținând cont că a avut de luptat cu adversari puternici. După pauză a jucat altceva, inclusiv în plan ofensiv. Sunt convins că, după câteva cantonamente efectuate cu echipa națională, va deveni o soluție viabilă pentru flancul stâng al defensivei echipei naționale.

Despre junioare ce ne puteți spune? Ana Vlădulescu a și marcat!
– Ana Vlădulescu a jucat din minutul 60 și a jucat foarte bine. A adus un plus de viteză, de agresivitate. Vede foarte bine jocul. Dacă va evolua în continuare la fel, Ana nu va mai lipsi de la convocările primei reprezentative.

Ioana Bălăceanu?
– E o mare promisiune, o jucătoare de mare viitor. A jucat bine în cele 30 de minute avute la dispoziție. Trebuie să muncească, asta e valabil pentru toată lumea, pentru că nu poți deveni o jucătoare de top doar prin talent.

Adina Rognean?
– Adina s-a zbătut, s-a luptat. E o jucătoare puternică, bătăioasă, cu forță de pătrundere, care se pliază pentru jocul de contraatac. Pe finalul meciului cu Serbia, când am dominat jocul, randamentul ei nu a mai fost unul foarte bun.

Sara Câmpean a apărat și ea în ultimele zece minute.
– Spuneam și înaintea plecării spre Timișoara că Sara Câmpean e singura soluție viabilă în acest moment pentru postul de portar de rezervă la echipa națională. Portarii din competiția internă nu au confirmat, Sara fiind în aceste condiții chemată din nou la lot. Fetele au deja încredere în ea, îi pasează, iar ea dă siguranță. A intrat dezinvolt, fără frică.

Dar căpitanul Florentina Olar?
– Florentina rămâne același model pentru toată lumea, pentru jucătoarele tinere, dar și pentru cele cu experiență. S-a prezentat la lot foarte bine pregătită, demonstrând că rămâne motorul echipei noastre.

Cum a influențat căldura partida cu Serbia?
– Meciul a fost mutat ceva mai târziu. La ora inițială, 18.00, nu se putea juca. Pentru zona în care s-a disputat meciul, pentru momentul în care ne aflăm, calendaristic vorbind, temperatura a fost rezonabilă. Alta a fost problema. Țânțarii! Ne-au mâncat în timpul meciului pe toți! Am dat cu de toate, dar degeaba!

A fost, deci, un stagiu reușit!
– Da. Am reușit să lucrăm foarte bine. E adevărat, nimeni nu e fericit că am pierdut meciul contra Serbiei, dar am spus de la început că nu urmărim rezultatul în această confruntare. Puteam să jucăm defensiv și să scoatem un rezultat pozitiv, dar nu asta am urmărit în acest moment. Vrem să punem la punct faza defensivă. Au lipsit patru jucătoare din acest compartiment, trei dintre ele, Oprea, Giurgiu și Geréd, fundași laterali. Repet, dacă vom avea toate jucătoarele la dispoziției la ora debutului oficial, România va redeveni acea echipă care primește foarte greu gol.

Articol de Adi Dobre